Algemeen
11/10/2022

Arjen Lubach besteedt aandacht aan online gokken

Arjen Lubach besteedt aandacht aan online gokken

In zijn satirisch programma ‘De Avondshow’ heeft presentator Arjen Lubach op ludieke wijze aandacht besteed aan online kansspelen. Het onderwerp werd mede besproken naar aanleiding van het feit dat het inmiddels een jaar mogelijk is om legaal online mee te doen aan kansspelen. De waakhond die toezicht houdt op de vergunninghouders in ons land bracht onlangs een uitgebreid rapport uit over de gokmarkt in Nederland. Ook hieraan werd aandacht besteed.

Nederlanders verliezen half miljard euro in 6 maanden tijd

Door de KSA werd het bruto spelresultaat over de laatst verstreken zes maanden betekend op circa een half miljard euro. Deze BSR is het bedrag dat is ingelegd door de spelers na aftrek van de uitgekeerde winsten. Kortom: dit is het verlies dat de deelnemers aan de kansspelen per saldo hebben geleden. De vergunninghouders moeten hierover nog kansspelbelasting afdragen aan de overheid en alle exploitatiekosten moeten hiervan worden betaald. Sinds 4 juli van dit jaar is Unibet weer online in Nederland, nu als vergunninghouder.

Het merk van de Kindred Group maakte bekend inmiddels eind augustus 115.000 accounts te hebben ingeschreven en dat daar per dag (!) een BSR op wordt behaald van € 366.000. Alle vergunninghouders samen hebben 1.3 miljoen accounts. Overigens is het aantal individuele spelers niet bekend. Het is mogelijk om meerdere accounts te hebben en uit privacyoverwegingen wordt het aantal individuele consumenten niet vermeld. In het programma van Lubach, waarin hij het onderwerp behandelde met Diederik Smit, werd vooral gekeken naar de banden tussen de legale gokbedrijven en de voetbalclubs door sponsoring.

De realiteit is echter dat de meer dan 70% van de omzet bij de vergunninghouders in Nederland wordt behaald met casinospelen tegen de computer zoals roulette en blackjack. Gokken op sport is goed voor 25% van het totaal waarbij voetbal dan wel veruit het grootste aandeel vormt. De nummers 2 en 3 zijn tennis en basketbal. Er wordt wel een flinke toename verwacht van gokken op voetbal als in november het WK in Qatar begint.

Foutieve informatie over spelopties

In het programma van Lubach gaat Smit ook uitgebreid in op het feit dat Nederlandse gokkers werkelijk op allerlei zaken inzetten. Hij noemt onder andere gele/rode kaarten, hoekschoppen en inworpen. Die opties zijn echt niet mogelijk bij de vergunninghouders en hoogstens in het illegale circuit. In de Nederlandse wet wordt het de legale exploitanten verboden om weddenschappen te organiseren op negatieve of eenvoudig te manipuleren zaken. Dit artikel is toegevoegd naar aanleiding van een brief uit de Tweede Kamer waarin om deze uitsluiting werd gevraagd. Het betreft hier bijvoorbeeld kaarten, maar ook inworpen, hoekschoppen en beslissingen van de scheidsrechter. Hiermee moet worden voorkomen dat individuele personen weddenschappen relatief eenvoudig kunnen beïnvloeden.

Andy van der Meijde weer op het veld?

Lubach en Smit gingen ook nader in op reclame voor gokbedrijven en sponsoring van sportclubs. Sinds juni van dit jaar is er het verbod op rolmodellen in de reclame voor de gokbranche. Onder rolmodellen worden daarbij in het algemeen bekende Nederlanders verstaan in de sportwereld maar ook elders in de maatschappij. De reclamebureaus die werken voor de vergunninghouders hebben dat opgelost door ‘onbekende’ Nederlanders in te zetten in vergelijkbare reclameboodschappen. In ‘De Avondshow’ werd de vraag opgeworpen wanneer een onbekende Nederlander een rolmodel worden mits deze maar vaak genoeg op tv verschijnen, zoals in het programma van Lubach. Daarbij moet overigens worden vermeld dat op relatief korte termijn een wettelijk verbod op reclame voor online gokexploitanten wordt verwacht. Dat geldt ook voor het sponsoren van sportclubs.

Momenteel hebben vrijwel alle clubs in het vaderlandse betaalde voetbal een online gokbedrijf als sponsor. Ook hier zal een wettelijk verbod gaan gelden, waarschijnlijk per 1 januari 2025. Op dit punt wees Lubach op de vreemde tegenstelling dat rolmodellen, zoals oud-voetballers niet meer mogen optreden in reclames voor de gokbranche, terwijl bekende huidige topvoetballers op hun shirt in grote letters een gokbedrijf promoten. Juist deze spelers zijn een rolmodel voor veel jongeren en jongvolwassenen. Dat zijn juist de groepen die experts als extra kwetsbaar zien wanneer het aankomt op problemen zoals gokverslaving. Gelet op deze bijzondere tegenstelling werd Andy van der Meijde, die flink heeft geklaagd omdat hij inkomsten ging missen door het rolmodellen-besluit, aangeraden om maar eens flink te gaan trainen. Als hij in conditie is, zou hij immers weer op het veld reclame kunnen maken voor de sector.

“Dus als Andy van der Meijde weer reclame wil maken voor gokken, dan moet hij dus óf geen rolmodel zijn – maar dat lijkt me een gepasseerd station – óf weer fit worden en zich terug knokken in de basis.”

Arjen Lubach

De beste Online Bookmakers