Algemeen
14/10/2022

Reclaim the Game: goksponsoren geweerd in Australië

Reclaim the Game: goksponsoren geweerd in Australië

Een jaar geleden werd aan de andere kent van de wereld een campagne gestart waarbij voetbalclubs werd opgeroepen niet in zee te gaan met gokbedrijven in de vorm van sponsorcontracten. De Australische staat New South Wales nam het voortouw. De naam van het initiatief was Reclaim the Game. Meerdere sportorganisaties steunden de plannen.

Tevreden over de response

Anthony Keon van de New South Wales Office of Responsible Gambling is tevreden over de response die de actie tot dusverre heeft opgeleverd. Het gaat er volgens hem om dat clubs beseffen hoe belangrijk het is om reclame voor weddenschappen op sport af te wijzen en daarmee het gokbewustzijn van de supporters te vergroten. Inmiddels hebben 14 betaalde voetbal clubs in Australië zich aangesloten bij Reclaim the Game, onder andere 2 op het hoogste niveau. Keon wil terug naar de tijd waarin het alleen ging om kijken naar, genieten van en juichen voor de club. Hij denkt dat de meeste supporters de reclame van bookmakers of die nu op de shirts of in het stadion te zien is, opdringerig vinden en dat dit afdoet aan het plezier om naar de wedstrijden te gaan.

Ook impact hebben buiten het veld

Het Australische voetbal is in Nederland niet echt bekend door de grote afstand en het verschil in tijd. De twee grote clubs die deel uitmaken van Reclaim the Game zijn echter wel toppers in Down Under: Macarthur FC en Western Sidney Wanderers. Beide clubs hebben geen gokbedrijf als sponsor gehad in het verleden en hebben besloten die ook in de toekomst te zullen weren. Overigens betekent dat niet dat er alleen op traditionele sponsors wordt ingezet. Macarthur FC heeft een Aziatisch cryptobedrijf als hoofdsponsor. Western Sidney Wanderers heeft een band met Nederland. De voormalige profspelers Romeo Castelen en Youssef Hershi hebben hun carrière in Sidney beëindigd. De CEO van de Wanderers, Scott Hudson, legt uit waarom zijn club zich als eerste op het hoogste niveau heeft verbonden aan Reclaim the Game en die samenwerking ook voort zal zetten:

“Het is belangrijk voor ons om ook buiten het veld een impact te hebben en samen met Reclaim the Game hebben we het bewustzijn gebracht van de impact die sportweddenschappen in de professionele sport kunnen hebben. We zijn verheugd dat deze samenwerking nu ook geldt voor ons A-League Women’s team en we kijken ernaar uit om onze relatie met Reclaim the Game de komende twee jaar verder uit te bouwen.”

Ook in Europa is tegenstand ter zake sponsoring van sportclubs

In Engeland is het initiatief om sponsoring door de gokbranche  van met name voetbalclubs te beperken het meest opvallend. Veel clubs die in het verleden wel met sponsors uit de sector werkten, hebben daar afstand van genomen. Reden hiervoor is dat veel experts denken dat voor (jonge) supporters de profs op het veld rolmodellen zijn. Indien voor hen het wedden op sport ‘gewoon’ lijkt te worden, kan dat ‘overslaan’ op de jeugd. In Nederland zal er per 1 januari 2025 een wettelijk verbod komen op het sponsoren van sportclubs door de vergunninghouders in de gokbranche.

De beste Online Bookmakers