Bookmaker
20/10/2022

Unibet staat plaats op het shirt een week af

Unibet staat plaats op het shirt een week af

Het gaat goed met Unibet in Nederland liet de Kindred Group waar de bookmaker deel van uitmaakt onlangs weten. Het aantal accounts in na het verlenen van een vergunning sneller gegroeid dan verwacht en ook de omzet is boven verwachting. Unibet heeft ook sponsorovereenkomsten gesloten met een aantal Nederlandse voetbalclubs. Dat topclub Ajax daartoe zou behoren, verbaasde eigenlijk niemand. Het gold echter ook voor AZ en Cambuur Leeuwarden. In Nederland prijkt Unibet echter niet op het shirt van de betreffende clubs. Dat zal eerder het gevolg zijn van de relatief late toekenning van een vergunning dan een bewuste keuze.

Naar verwachting zal het per 1 januari 2025 wettelijk verboden worden voor gokbedrijven om sportclubs te sponsoren. Ook in andere Europese landen staat deze samenwerking tussen de sportclubs en de gokbranche onder druk.

Safer Gambling Week

De week van 17 oktober tot en met 23 oktober is Safer Gambling Week in Groot-Brittannië en Ierland. Gedurende deze week is er extra aandacht voor de problemen die gepaard kunnen gaan met (online) gokken. Unibet is de shirtsponsor van onder andere Middlesbrough in Engeland en de Rangers in Schotland. Gedurende Safer Gambling Week zullen beide ploegen een ander shirt dragen. Daarop zal aandacht worden besteed aan de Zero % mission. Dit is een initiatief waarbij er naar wordt gestreefd dat de omzet van de gokbedrijven in de toekomst voor 0% zal bestaan uit weddenschappen van gokverslaafden c.q. probleemgokkers.

Hoewel exacte gegevens ontbreken liet Kindred in de laatste financiële verslaggeving weten dat ongeveer 3,3% van de omzet bij probleemgokkers vandaan kwam en dat het percentage ongeveer hetzelfde is gebleven.

Een moeizame verhouding tussen politiek en de gokbranche

Net als in Nederland is er in de Engelse politiek bezorgdheid ontstaan over de vaak nauwe banden tussen de voetbalclubs en de gokbranche. Hoewel er ook andere sporten worden gesponsord is de focus van de bookmakers toch vooral gericht op het populaire voetbal. In mei van dit jaar werd er in het parlement gesproken over een mogelijk wettelijk verbod op sponsoring van sport door gokbedrijven. In eerste instantie werd de bal bij de clubs teruggelegd en werd deze verzocht vrijwillig te stoppen met deze wijze van financiering.

Het was Neil Banbury, CEO van Kindred Group, die reageerde in een open brief. Hij wees daarin op de positieve invloed van de samenwerkingen die inmiddels tot stand waren gekomen. Het is immers ook voor de gokbranche van het grootste belang dat gokken kan plaatsvinden in een vertrouwde en betrouwbare omgeving, waarbij problemen zoveel mogelijk moeten worden voorkomen. Hij hekelde de leugens die erover de goksector worden verspreid en waarschuwde voor de gevolgen voor het Britse voetbal indien een verbod zou worden ingevoerd. Hij wees ook op het feit dat er in de plannen op geen enkele manier in een alternatief was voorzien.

De mening van een gesponsorde club en Kindred Group

De commercieel directeur van Middlesbrough, Lee Fryett laat op de site van de club weten blij te zijn met het initiatief en de sponsoring door Kindred:

“We zijn verheugd om dit initiatief in het kader van de Safer Gambling Week te ondersteunen en mogelijk te maken. Dankzij onze samenwerking met Kindred kan de club blijven investeren in alle onderdelen van onze activiteiten, inclusief de MFC Foundation. Dit betekent op zijn beurt dat we zoveel geweldige activiteiten en programma’s die tastbare voordelen bieden aan de lokale gemeenschappen volledig kunnen ondersteunen.”

Ook Neil Banbury liet een reactie optekenen over de Safer Gambling Week:

“Nu we de week van het veiliger gokken ingaan, is het een goed moment om stil te staan bij de voortdurende vooruitgang die we hebben geboekt op het gebied van de bescherming van klanten en bij de verbeteringen die we blijven aanbrengen dankzij de vooruitgang van onze technologie en processen. We zijn op reis en hebben nog meer te doen, maar we zijn ervan overtuigd dat onze aanpak resultaten oplevert”.

Zal sponsoring door de goksector volledig verdwijnen?

Het feit dat Middlesbrough en de Rangers een weekje in een ander shirt op het veld verschijnen, zal waarschijnlijk geen grote indruk maken op de fans noch de klanten van de bookmakers. Het blijft uiteraard een vreemde situatie waarbij de politiek heeft besloten dat het legaal moet zijn om (online) te kunnen wedden bij bedrijven die daarvoor een vergunning krijgen en daartoe aan voorwaarden moeten voldoen, terwijl het vertrouwen in de sector beperkt lijkt te blijven. Een goede communicatie en initiatieven als Zero % mission vormen daarvoor wellicht op termijn een goede oplossing.

De beste Online Bookmakers