Overige
01/03/2016

Strijd om Europees voetbal beïnvloedt gokgedrag

Strijd om Europees voetbal beïnvloedt gokgedrag
In de Eredivisie zijn de teams bezig aan de laatste tien wedstrijden van dit seizoen. Dit betekent dat er langzaam maar zeker gekeken wordt wat er nog mogelijk is. De ploegen in het ‘linkerrijtje’ focussen zich vooral op Europees voetbal, onderin probeert men degradatievoetbal te vermijden. Sinds dit seizoen plaatsen maximaal drie teams per land zich voor het EL-toernooi. De bekerwinnaar (of de hoogst geklasseerde ploeg zonder Europees ticket) komt daar nog bij.

Grote middenmoot

Op dit moment betekent dit dat plek zeven in de eindstand van de Eredivisie recht geeft op Europees voetbal. Die positie wordt momenteel ingenomen door Vitesse, maar er zijn vele kaper op de kust. NEC, FC Groningen en PEC Zwolle staan binnen drie punten van de Arnhemmers. Nummer elf SC Heerenveen op vier punten. De verschillen zijn dus klein, want ook Vitesse heeft nog voldoende mogelijkheden om te stijgen op de ranglijst. Heracles en FC Utrecht hebben slechts één punt meer. AZ en Feyenoord (respectievelijke vierde en derde) hebben een kleine marge van drie punten. Deze grote middenmoot gaat komende weken strijden om de tickets voor het Europa League-toernooi 2016/2017. Voor het gokken op duels waarbij deze ploegen betrokken zijn heeft dat grote consequenties.

Drie punten niet heilig

In deze fase van de competitie, vlak voor de eindfase, is het vaak een kwestie van overleven: zorgen dat je er op het eind nog bij bent. In onderlinge duels willen ploegen uit de middenmoot zich nog weleens tevredenstellen met een gelijkspel. De concurrent loopt niet verder uit en zelf wordt elk kostbaar puntje gekoesterd. De hoop dat ploegen elkaar afslachten en dat een lager geklasseerde ploeg daarvan kan profiteren blijkt daardoor vaak ijdele hoop. Bijkomend voordeel voor het spelen op deze uitslag is dat de wedkantoren bij het vaststellen van de pre-wedstrijd quoteringen een puntendeling vaak hoog inschalen. Dus: een verhoogde kans op een gelijkspel én een hogere quotering.Uiteraard wil iedereen graag winnen, maar verliezen wil niemand. Statisch gezien blijkt ook dat er in de laatste tien duels van de competitie het meest gelijkspel wordt gespeeld. Dit heeft te maken met het feit dat bepaalde klasseringen op den duur al vastliggen, het kampioenschap vergeven is en de degradatieploegen bekend zijn. Daarnaast sluipt ook de ‘angst om te verliezen’ in de ploeg en zijn trainers behoudender in hun opstelling. Ploegen die deze tendens durven te doorbreken zijn daardoor vaak spekkoper. Gokkers, die durven speculeren op een (onverwachte) puntendeling, ook.

Topploegen of subtoppers?

Normaal gesproken zit de hoogste winstkans bij het spelen op winst van een topploeg. Echter, zoals hierboven beschreven, spelen er in elke fase van de competitie diverse zaken een rol. Tussen wedstrijdronde 24 en 30 verandert er meestal nauwelijks iets aan de volgorde op de ranglijst. De verhoudingen zijn duidelijk en iedereen staat op zijn plaats. Uiteraard zijn er van week tot week wel verschillen, maar als puntje bij het paaltje komt is de rangorde meestal weer hersteld. Ons advies is dan ook om in te zetten op de teams net onder de top. Die hebben nog iets goed te maken, die hebben nog iets om voor te spelen. Daarbij is het programma natuurlijk ook heel belangrijk. Een interessant team om te volgen is FC Twente. De ploeg uit Enschede is duidelijk aan een opmars bezig en daardoor een prima alternatief om op te spelen. Hoge odds vanwege de lage klassering en tegelijkertijd hoge winstkansen vanwege de huidige vorm.

Wereldwijd

Het principe dat er meer gelijk wordt gespeeld, dat topploegen vooral consolideren en dat degradatieploegen stunten om de laatste strohalm te grijpen is een universeel verschijnsel. Vaak gaat deze flow met teleurstellingen voor ploegen die ‘boven hun stand’ hebben geleefd en krijgt de club die een opmars maakt veel bijval. Het goede nieuws is dat de goksites die zijn aangesloten bij voetbalgokken.nl zich daarvan niets aantrekken. Gebaseerd op langjarige statistieken en positie op de ranglijst worden aantrekkelijke odds gepresenteerd in wedstrijden waarbij op basis van het huidige vormpeil de verhoudingen duidelijk anders liggen dan de quoteringen doen vermoeden. Het is soms even zoeken, maar deze ‘krenten uit de pap’ komen wekelijks voor. Als je ook op zoek bent naar een dergelijk inkoppertje, bezoek dan regelmatig onze website en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bij de (inter)nationale gokhuizen. Een beetje slim zijn, kan op die manier een hoop euro’s opleveren.

De beste Online Bookmakers