Overige
19/02/2017

Wat levert het meeste op: competitie- of knock-outwedstrijden?

Wat levert het meeste op: competitie- of knock-outwedstrijden?
Geld kun je maar één keer uitgeven. Het is dan ook verstandig om vooraf goed na te denken over het soort wedstrijden waarin je geld uitgeeft. Eén van de overwegingen die daarbij gemaakt worden is: speel ik mee met een reguliere competitiewedstrijd of kies ik voor een Champions League of bekerduel? Voetbalgokken.nl zet de voor- en nadelen van beide keuzes op een rij.

Voordelen competitieduels

Bij het gokken op competitiewedstrijden heb je als speler het voordeel dat de huidige vorm van een team gemakkelijk valt af te lezen aan de positie op de ranglijst en de recente uitslagen. Hierdoor is het vrij simpel om een favoriet aan te wijzen. In de Eredivisie is het bijvoorbeeld al sinds jaar en dag zo dat de titelstrijd tussen drie teams gaat: Feyenoord, Ajax en PSV. De recente kampioenschappen van AZ Alkmaar en FC Twente zijn de uitzondering op deze regel. Doordat er in Nederland drie duidelijke favorieten zijn, is onze competitie zeer populair bij (buitenlandse) gokkers.

Nadelen competitieduels

Het nadeel van de transparantie in de Eredivisie is dat de bookies vrijwel nooit hoge quoteringen hanteren bij overwinningen van de traditionele Top-3. Slechts zelden komt de odd in het 1x2-spelsysteem boven de x2,00 uit. Daarnaast zijn competities vaak erg lang, waardoor er gedurende een seizoen grote verschillen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld: RB Leipzig in de Bundesliga. Deze ploeg stond lange tijd vlak achter koploper Bayern München, maar dankzij verliespartijen tegen datzelfde Bayern en Borussia Dortmund heeft het team de laatste tijd behoorlijk wat terrein moeten prijsgeven. Hierdoor is Leipzig – in tegenstelling tot de eerste seizoenshelft – geen verstandige inzet meer, omdat ze voor dit seizoen nog nooit bewezen hebben een compleet seizoen bovenin mee te kunnen draaien. Ook kunnen (langdurige) blessures, schorsingen en tussentijdse transfers een behoorlijk scheef beeld geven.Een algemene tip bij het spelen op competitiewedstrijden: zorg dat je betreffende competitie eerst minimaal een aantal weken volgt voordat je een voorspelling instuurt.

Voordelen knock-outwedstrijden

Heel anders wordt het als er gekozen wordt om te spelen op Europacup- of bekerwedstrijden. Daarin geldt het knock-outprincipe (na de winterstop worden er in Europees verband geen groepswedstrijden meer gespeeld). Hoewel er ook vaak gewerkt wordt met een returnwedstrijd, spelen veel elftallen in dit soort wedstrijden volgens het ‘alles of niets’ principe. Dit kan verrassende uitslagen opleveren en dan lopen de uitkeringen behoorlijk hoog op! Ook zijn de bookmakers geneigd om bij wedstrijden van topploegen als FC Barcelona en Arsenal hogere odds te hanteren, dan in competitieverband aan deze teams wordt toegekend.Een ander voordeel is dat knock-outwedstrijden vaak vooraf breed worden uitgemeten in de media. Uitgebreide voorbeschouwingen en analyse geven je als gokkers waardevolle informatie over de huidige vorm, de opstelling en de doelstellingen van de teams. Zo komt het – zeker in Nederland – regelmatig voor dat teams een lage prioritering hanteren voor wedstrijden om de KNVB-beker. En hoewel niemand het ooit zal toegeven, een bekerwedstrijdje weleens laten lopen. Het is niet voor niets dat zowel Ajax, Feyenoord (in de vorige ronde kansloos tegen Vitesse) als PSV al voor de halve finales uit het bekertoernooi zijn geknikkerd. In het geval van Feyenoord – dat opgaat voor zijn eerste titel sinds jaren – een voorspelbaar scenario.

Nadelen knock-outwedstrijden

Uiteraard is dit gegevens ook gelijk een groot nadeel. Immers normaal gesproken is Feyenoord altijd favoriet als ze tegen Vitesse Arnhem spelen. Het is dus opletten geblazen wanneer er op dergelijke wedstrijden geld wordt gezet. Schijnbare zekerheden zijn een veel voorkomende valkuil bij knock-outwedstrijden.Een ander nadeel is het genoemde uit- en thuisprincipe. De return kan zorgen voor een behoudende speelwijze in de eerste wedstrijd. Hierdoor kan een wedstrijd als FC Barcelona – Atletic de Bilbao in het eerste duel bijzonder spannend lijken, maar in de return blijkt dan dat Barça met de handrem heeft gespeeld en dat ze in de return over de tegenstander heen walsen.Dit soort tactische inzichten zijn achteraf goed te analyseren, maar voor gokkers die al dit soort zaken vooraf moeten inschatten bijzonder lastig. Onze tip voor knock-outwedstrijden: lees je goed in, weeg de belangen van beide elftallen tegen elkaar af en kies bij wedstrijden in Europees verband voor een duel waarin teams tegen elkaar uitkomen die je goed kent. Anders is een slippertje snel gemaakt. En zelfs dan…. Wie had voorspeld dat Paris St. Germain met 4-0 ging winnen van FC Barcelona?

Wat zijn de quoteringen bij de bookmakers?

Komende weken staan bol van knock-outwedstrijden. Zowel in de Europese toernooien als de diverse nationale bekercompetities vallen deze maanden de beslissingen. Zo vinden in week 8 – 20 t/m 27 februari – de returns plaats van de CL en EL-wedstrijden.Daar zien we bijvoorbeeld bijzonder hoge quoteringen bij FC Porto – Juventus. Als de ploeg uit Turijn deze uitwedstrijd wint, dan wordt je inzet meer dan verdubbeld: x 2,25. Iets wat in de Serie-A bijna nooit voorkomt. Ook winst van de thuisploeg (FC Porto) wordt hoog ingeschaald: x 3,60 als de Portugezen dit duel winnen. Gokkers die inzetten op een gelijkspel krijgen x 3,10 keer hun inleg uitgekeerd als het CL-duel onbeslist eindigt.Eind deze maand en begin maart spelen ze in Duitsland de kwartfinale om de DFB-Pokal. Bayern München – Schalke ’04 is voor gokkers een zeer interessant affiche. Wint Bayern? Dan valt er niet heel veel te verdienen: x 1,25 maar gaat Schalke’04 door (en we hebben hierboven uitgelegd waarom dat goed mogelijk is!) dan krijgen gokkers op deze bekerstunt x 10,00 hun inleg! Zelfs een gelijkspel (na 90 minuten) is zeer interessant: x 6,00.Voor de actuele odds bij competitiewedstrijden verwijzen wij je naar de wekelijkse voorbeschouwing op onze website. Check hier de meest recente artikelen.

De beste Online Bookmakers