Fortuna Sittard

Voetbalclub Fortuna Sittard is een ploeg uit Nederland en werd opgericht in het jaar 1968. Fortuna Sittard staat momenteel onder leiding van hoofdcoach Sjors Ultee. Momenteel neemt Fortuna Sittard deel in de competitie en toernooien: Eredivisie en KNVB Beker . Ook het wedden op Fortuna Sittard is populair en wordt onder gokkers met tal van verschillende voorspellingen en soorten weddenschappen fanatiek bij de bookmaker gedaan.

 • Zian Flemming 12 doelpunten
 • Mats Seuntjens 9 doelpunten
Fortuna Sittard Logo
Land Nederland
Opgericht 1968
Coach Sjors Ultee
Website fortunasittard.nl
Twitter @FortunaSittard
Leagues Eredivisie KNVB Beker
Recente wedstrijden:
# Team Gs W G V +/- PTN
14 Sparta Rotterdam 34 8 11 15 30/48 35
15 Fortuna Sittard 34 10 5 19 36/67 35
16 Heracles Almelo 34 9 7 18 33/49 34
 • Sebastian Polter

  Sebastian Polter

  Ben Rienstra

  Ben Rienstra

  Mats Seuntjens

  Mats Seuntjens

  Roel Janssen

  Roel Janssen

  Yanick van Osch

  Yanick van Osch

  Emil Hansson

  Emil Hansson

  Clint Essers

  Clint Essers

  Djibril Dianessy

  Djibril Dianessy

  Martin Angha-Lรถtscher

  Martin Angha

  Branislav ล‡inaj

  Branislav Niลˆaj

  Lisandro Semedo

  Lisandro Semedo

  Alexei KoลŸelev

  Alexei KoลŸelev

  Jarosล‚aw Jach

  Jarosล‚aw Jach

  Tesfaldet Tekie

  Tesfaldet Tekie

  Samuel Moutoussamy

  Samuel Moutoussamy

  Zian Flemming

  Zian Flemming

  George Cox

  George Cox

  Joshua Jonas Wehking

  Joshua Wehking

  Lazaros Rota

  Lazaros Rota

  Adnan Ugur

  Adnan Ugur

  Tom Hendriks

  Tom Hendriks

  Nassim El Ablak

  Nassim El Ablak

  Mike Johannes Hendrikus Josephus van Beijnen

  Mike van Beijnen

Team

Sebastian Polter

Ben Rienstra

Mats Seuntjens

Roel Janssen

Yanick van Osch

Emil Hansson

Clint Essers

Djibril Dianessy

Martin Angha

Branislav Niลˆaj

Lisandro Semedo

Alexei KoลŸelev

Jarosล‚aw Jach

Tesfaldet Tekie

Samuel Moutoussamy

Zian Flemming

George Cox

Joshua Wehking

Lazaros Rota

Adnan Ugur

Tom Hendriks

Nassim El Ablak

Mike van Beijnen

Wedden op Fortuna Sittard

Vrouwe Fortuna is in de Romeinse mythologie de godin van geluk en voorspoed. Een voetbalclub die Fortuna in de naam én het logo draagt, begint dus alvast met een voorsprong aan de wedstrijd. Tenminste, dat zou je denken. Maar bij Vrouwe Fortuna kan het twee kanten op. Want het rad dat ze bij zich heeft, symboliseert het lot dat iemand de ene keer gunstig en de andere keer ongunstig gezind is. Toch hopen ze bij Fortuna Sittard steeds weer dat het lot hen mooie successen brengt. Voor deze Limburgse club gaat het wel om relatief bescheiden successen. Verwacht dus geen top 10 positie in het eindklassement van de Eredivisie, want het is voor Fortuna al een hele klus om meerdere seizoenen achter elkaar in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal te blijven. Voor jou als voetbalwedder maakt het weinig uit of de club uitkomt in de Eredivisie of de Eerste Divisie. De wedstrijden van Fortuna Sittard leveren sowieso mooie voetbalweddenschappen op.

Sittard en Geleen verenigen zich in voetbalclub Fortuna

Met een naam als Fortuna Sittard kan er weinig twijfel over bestaan waar de thuisbasis van deze voetbalclub is. Maar het is niet alleen de stad Sittard die aan deze voetbalclub is verbonden. Ook het naastgelegen Geleen heeft een steentje bijgedragen aan het ontstaan van Fortuna.

Deze Limburgse profclub komt voort uit een fusie tussen RKSV Sittardia en het Geleense Fortuna ’54. In de zomer van 1968 gaan de twee voetbalteams verder onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie, oftewel FSC. Met deze fusie komt er een nieuwe kans op succes. Beide voetbalclubs hadden namelijk al een tijdje op het hoogste niveau gevoetbald. Degradatie uit de Eredivisie én financiële problemen dwongen de clubs ertoe om de handen ineen te slaan en om gezamenlijk verder te gaan. Zo’n 45 jaar na de fusie is Fortuna Sittard nog steeds een vaste waarde in het Nederlandse voetbal. Al blijft de club voortdurend heen en weer gaan tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie.

Eredivisie of Eerste Divisie: met Fortuna kan het alle kanten op

Fortuna Sittard is typisch zo’n club die niet volledig in de Eredivisie maar ook niet volledig in de Eerste Divisie thuishoort. In de meest succesvolle periodes uit de geschiedenis speelde Fortuna jarenlang achter elkaar in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal. In de jaren 80 was daar zelfs meerdere keren een mooie zevende of achtste plek. Dat is een prestatie waar de spelers en fans nu alleen nog maar van kunnen dromen. Ook in de jaren 90 viel er wat te vieren. Zo kwam de club in seizoen 1998/1999 zomaar in de finale van de KNVB Beker terecht, nadat PSV in een rechtstreeks duel met 1-3 werd verslagen. De finale tegen Ajax werd verloren en daarmee werd de neerwaartse lijn definitief ingezet. Fortuna ging van een bekerfinale in mei 1999 naar een degradatie in mei 2002. Uitkomen in de Eerste Divisie betekende niet automatisch dat de club bovenin de competitie meedraaide. Sterker nog, Fortuna was jarenlang standaard in de onderste regionen van de Eerste Divisie te vinden. Veel meer dan een vijftiende plek in de tweede voetbalcompetitie van Nederland zat er gewoon niet in.

Op financieel gebied ging het minstens zo slecht als op sportief gebied. Met de vele schulden die Fortuna Sittard had uitstaan, leek een faillissement onafwendbaar. Toch liet de club zien dat er genoeg strijdlust is om de weg naar boven terug te vinden. Met nieuwe investeerder, een trainerswissel en het versterken van de selectie lijkt de ergste tijd voorbij te zijn. Wat dat betreft heeft de Turkse investeerder IลŸitan Gün de stabiliteit gebracht die de club zo nodig had. Want na zestien seizoenen in de Eerste Divisie mocht Fortuna in 2018/2019 eindelijk weer uitkomen in de Eredivisie. De club heeft hier nog geen definitieve plek veroverd, maar toch hopen de fans die die mooie zevende en achtste plekken er ooit weer gaan komen.

Een stabiel elftal zonder écht grote spelers

Als je gaat wedden op de wedstrijden van Fortuna, dan moet je je erbij neerleggen dat je niet naar de grootste spelers uit het Nederlandse voetbal zit te kijken. Toch hebben heel wat voetbalgrootheden een link met Fortuna Sittard. Mark van Bommel begon er ooit zijn profcarrière. Ook spelers als Wilfred Bouma, Jan van Halst en Fernando Ricksen zijn aan de club verbonden geweest. En wat te denken van Cor Brom, Bert Jacobs, Pim Verbeek, Bert van Marwijk, Frans Körver en Sunday Oliseh? Zij hebben als trainer allemaal de leiding gehad over de selectie van Fortuna Sittard. De een was wel beduidend succesvoller dan de ander.

Wanneer je het Fortuna van nu aan het werk ziet, kijk je vooral naar een club dat bij vrijwel welke wedstrijd in de underdogpositie zit. Echte topspelers ontbreken, al staat er wel degelijk een stabiel elftal op het veld. Bij de wedstrijden in het Fortuna Sittard stadion is er bovendien de steun van de duizenden fans. Met plek voor ruim 12.000 toeschouwers zitten er bij elke thuiswedstrijd weer heel wat voetbalfans klaar om hun club naar de overwinning te schreeuwen. Vooral de Limburgse derby’s brengen het strijdgevoel naar boven. Want hoewel de wedstrijden tegen clubs als Ajax, AZ en PSV zelden grote kansen bieden, is er bij de matches tegen de andere Limburgse profclubs wél een mogelijkheid om die drie felbegeerde punten binnen te slepen.

Wedden op Fortuna: een club die vaak de underdog is

Sinds de komst van investeerder IลŸitan Gün lijkt de weg naar boven voorzichtig te zijn ingezet. De vraag is alleen of dat zo blijft. Fortuna Sittard is nu eenmaal een club die niet standaard in de Eredivisie thuishoort. Degradatie is altijd een mogelijkheid, en dat betekent dat Fortuna ook in de toekomst regelmatig zal wisselen tussen de Eredivisie en Eerste Divisie. Door deze positie zien de bookmakers Fortuna Sittard vaak als de underdog. Voor jou als voetbalwedder heeft dat natuurlijk één groot voordeel. De quoteringen stijgen namelijk snel als je gaat wedden op Fortuna Sittard. Het is wel zaak dat je de juiste weddenschap uitzoekt. Winst tegen een topclub als Ajax, AZ of PSV is gewoon niet reëel. Zelfs tegen stabiele subtoppers heeft het Fortuna het moeilijk. Zo werd er in seizoen 2019/2020 nog met 6-0 verloren bij FC Utrecht. Wil je graag weddenschappen afsluiten waarbij Fortuna er positief uitkomt, richt je dan bijvoorbeeld op Both teams to Score of de Asian Handicap. Zet je je geld toch het liefst in op een overwinning voor Fortuna Sittard, verdiep je dan in de wedstrijden waarbij er een tegenstander op het veld staat die qua niveau en klassering dicht bij de Limburgse club staat. Tegenstanders als PEC Zwolle en RKC Waalwijk zijn wat dat betreft heel interessant. Dit zijn misschien niet de wedstrijden waar je normaal gesproken voor gaat zitten, maar als voetbalwedder heb je andere belangen. En dan zijn dit soort duels tussen twee clubs die wellicht strijden tegen degradatie opeens heel boeiend om te volgen.

Wedden op Fortuna Sittard is natuurlijk extra spannend wanneer er een Limburgse derby aan zit te komen. VVV, Roda JC en MVV: het zijn allemaal clubs die Fortuna dan weer in de Eerste Divisie en dan weer in de Eredivisie tegenkomt. Het maakt niet eens uit in welke competitie Fortuna Sittard op dat moment speelt. De Limburgse derby’s zijn altijd goed voor een mooie strijd, waarbij Fortuna er zomaar als winnaar uit kan komen. Het winnen van het landskampioenschap zit er misschien nooit in, maar er zijn wel degelijk seizoenen waarin Fortuna Sittard zich de beste club van Limburg mag noemen.

Verdiep je eens in de KNVB Beker

Wie in de prijzenkast van Fortuna Sittard kijkt, komt daar niet heel veel indrukwekkende trofeeën tegen. De club werd wel één keer kampioen van de Eerste Divisie. Dat gebeurde in seizoen 1994/1995. De andere jaren waarin Fortuna van de Eerste Divisie naar de Eredivisie promoveerde, gebeurde dat via een andere route. Zo profiteerde de club na een succesvolle tweede plek in 2017/2018 van het feit dat kampioen Jong Ajax als tweede elftal geen recht heeft om te promoveren.

Naast die ene trofee als kampioen van de Eerste Divisie, heeft de club ook twee keer de KNVB beker gewonnen. Dat klinkt als een indrukwekkende prestatie voor een ploeg als Fortuna Sittard, maar die prijzen stammen wel uit de tijd dat de fusie tussen RKSV Sittardia en Fortuna ’54 nog geen feit was. Eind jaren 90 was het echte Fortuna Sittard een keer dicht bij bekerwinst. De club kent sowieso seizoenen waarin de bekerwedstrijden prima lopen. Een plekje bij de laatste zestien of zelfs het spelen van een kwartfinale behoort daardoor tot de mogelijkheden. Fortuna Sittard lijkt vaak wat extra’s te kunnen als het aankomt op de strijd om de KNVB beker. Sla de bekerwedstrijden dus zeker niet over wanneer je wilt wedden op deze Limburgse club. Wie weet leveren deze wedstrijden jou én Fortuna wel een mooie overwinning op.