SC Heerenveen

Voetbalclub SC Heerenveen is een ploeg uit Nederland en werd opgericht in het jaar 1920. SC Heerenveen staat momenteel onder leiding van hoofdcoach Kees van Wonderen. Momenteel neemt SC Heerenveen deel in de competitie en toernooien: Eredivisie en KNVB Beker . Ook het wedden op SC Heerenveen is populair en wordt onder gokkers met tal van verschillende voorspellingen en soorten weddenschappen fanatiek bij de bookmaker gedaan.

 • Thom Haye 1 doelpunten
 • Sydney van Hooijdonk 16 doelpunten
SC Heerenveen Logo
Land Nederland
Opgericht 1920
Coach Kees van Wonderen
Twitter @scHeerenveen
Leagues Eredivisie KNVB Beker
Recente wedstrijden:
# Team Gs W G V +/- PTN
7 FC Utrecht 34 15 9 10 55/50 54
8 SC Heerenveen 34 12 10 12 44/50 46
9 RKC Waalwijk 34 11 8 15 50/64 41
 • Jeffrey Bruma

  Jeffrey Bruma

  Thom Haye

  Thom Haye

  Sven van Beek

  Sven van Beek

  Joost van Aken

  Joost van Aken

  Pelle van Amersfoort

  Pelle van Amersfoort

  Andries Noppert

  Andries Noppert

  Jan Bekkema

  Jan Bekkema

  Xavier Mous

  Xavier Mous

  Che Nunnely

  Che Nunnely

  Mats Köhlert

  Mats Köhlert

  Anas Tahiri

  Anas Tahiri

  Tibor Halilović

  Tibor Halilović

  Paweł Bochniewicz

  Paweł Bochniewicz

  Rami Kaib

  Rami Kaib

  Simon Olsson

  Simon Olsson

  Alex Timossi Andersson

  Alex Andersson

  Antoine Colassin

  Antoine Colassin

  Osame Sahraoui

  Osame Sahraoui

  Milan van Ewijk

  Milan van Ewijk

  Sydney van Hooijdonk

  Sydney van Hooijdonk

  Syb van Ottele

  Syb van Ottele

  Hussein Ali

  Ali Hussein

  Rami Hajal

  Rami Hajal

  Daniel Seland Karlsbakk

  Daniel Seland Karlsbakk

  Djenahro Nunumete

  Djenahro Nunumete

  Timo Zaal

  Timo Zaal

Team

Jeffrey Bruma

Thom Haye

Sven van Beek

Joost van Aken

Pelle van Amersfoort

Andries Noppert

Jan Bekkema

Xavier Mous

Che Nunnely

Mats Köhlert

Anas Tahiri

Tibor Halilović

Paweł Bochniewicz

Rami Kaib

Simon Olsson

Alex Andersson

Antoine Colassin

Osame Sahraoui

Milan van Ewijk

Sydney van Hooijdonk

Syb van Ottele

Ali Hussein

Rami Hajal

Daniel Seland Karlsbakk

Djenahro Nunumete

Timo Zaal

Wedden op SC Heerenveen

Als SC Heerenveen het veld opkomt, is het meteen duidelijk dat er een Friese club staat te voetballen. Met de pompeblêden op het shirt laat Heerenveen iedereen trots zien waar de ploeg vandaan komt. SC Heerenveen heeft een belangrijke functie in de regio. Iedere Fries die van voetbal houdt, heeft stiekem toch bewondering voor de succesvolste ploeg van zijn provincie. Al zal niet iedereen dat toegeven. Want wie voor Cambuur is, voelt natuurlijk geen enkele clubliefde voor aartsrivaal Heerenveen. Toch krijgt SC Heerenveen heel wat steun, ongeacht of het elftal nu uit of thuis speel. De nuchtere Friezen veranderen opeens in fanatieke supporters die hun club graag naar de overwinning schreeuwen. En dat helpt. Heerenveen is vaak ergens tussen de vijfde en tiende plek in de Eredivisie te vinden. Er zijn seizoenen geweest dat het beter of juist minder goed ging, maar uiteindelijk keert de club altijd weer terug naar zijn vaste stek in het klassement. SC Heerenveen is een stabiele, hardwerkende ploeg en krijgt daardoor respect van voetbalfans vanuit het hele land. Dat is ook bij de bookmakers te merken, want wedden op SC Heerenveen is enorm populair.

Na veel veranderingen maakt Friesland kennis met SC Heerenveen

De clubhistorie van SC Heerenveen begint in 1920. Voor die tijd wordt er natuurlijk al volop gevoetbald in de Friese plaats, maar tot goed georganiseerd competitievoetbal komt het niet. In de jaren 20 komt de naam SC Heerenveen nog nergens voor. Het elftal gaat van start onder de naam Athleta, wat al snel wordt veranderd in VV Spartaan. Maar helaas… de Friezen moet deze strijdlustige naam opgeven als ze in 1924 mee gaan doen in de competitie van de Nederlandse Voetbal Bond. De naam Spartaan blijkt niet heel origineel, dus een aanpassing is echt nodig. Het wordt VV Heerenveen, een naam die de oudere voetbalfans ongetwijfeld nog kennen. Pas op 1 juni 1977 gaat de Friese club officieel SC Heerenveen heten, en onder die naam maken ze vrijwel elk seizoen weer indruk in de Eredivisie.

Abe Lenstra: de grote man van SC Heerenveen

SC Heerenveen heeft zijn eigen icoon: Abe Lenstra. De Fries wordt gezien als een van de grootste spelers uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Vooral in zijn thuisprovincie kon hij niet stuk. Lenstra heeft maar liefst 500 wedstrijden gespeeld voor Heerenveen. In al die wedstrijden lukt het hem 523 keer om te scoren. Niet zo gek dus dat Abe Lenstra nog steeds zo belangrijk is voor de club.

De tijd van deze voetballegende is al lang voorbij. Maar zijn naam leeft nog steeds voort in Heerenveen. Dat kan ook nog anders met een club die zijn thuiswedstrijden speelt in het Abe Lenstra Stadion. Lenstra is zeker niet de enige die lang trouw bleef aan SC Heerenveen. De Friese club heeft ook veel te danken aan Foppe de Haan, die als trainer jarenlang de scepter zwaaide over het elftal. Onder zijn leiding wist Heerenveen uit te groeien tot een echte subtopper in de Eredivisie. De club heeft nog meer behoorlijk bekende trainers gehad. Zo waren Gertjan Verbeek, Ron Jans, Marco van Basten en Dwight Lodeweges enige tijd als coach actief in Heerenveen. Zij trainden een aantal prominente spelers, waaronder Bas Dost, Klaas-Jan Huntelaar, Afonso Alves, Gerald Sibon, Stijn Schaars en natuurlijk de IJslander Alfreð Finnbogason, die met 53 doelpunten nog steeds de meest scorende Heerenvener in de Eredivisie is. SC Heerenveen trekt absoluut spelers en trainers aan van niveau. Niet zo vreemd dus dat de club uit kon groeien tot een echte subtopper in de Nederlandse competitie.

Geen landstitel, maar wel bekerwinst

Trainer Foppe de Haan heeft bij Heerenveen echt voor een omslag gezorgd. In de jaren 80 probeerde hij al een paar seizoen lang om de club van de Eerste Divisie naar de Eredivisie te krijgen. Zijn pogingen bleven in die tijd zonder succes. Toen De Haan in 1992 nogmaals als trainer aan de slag ging bij de Friese club, werd alles anders. Binnen kort tijd lukt het SC Heerenveen om een definitieve plek te veroveren in de hoogste voetbalcompetitie van het land. Sinds seizoen 1993/1994 is het Friese elftal standaard in de Eredivisie te bewonderen.

De club is behoorlijk succesvol als subtopper. Helaas voor de Friezen is het nog nooit gelukt om het landskampioenschap binnen te slepen. Wel was daar een keer een mooie tweede plaats. In seizoen 1999/2000 werd de club tweede achter PSV. Geen landstitel dus, maar dat betekent niet dat de prijzenkast leeg is. In 2009 leidde de Noor Trond Johan Sollied de Friezen namelijk naar winst in de KNVB beker. Het was een zware strijd, die beslist moest worden met strafschoppen. Twentenaar Youssouf Hersi verzuimde om in de strafschoppenserie te scoren, waardoor de vijf raakgeschoten penalty’s uiteindelijk genoeg waren om de bekerwinst binnen te slepen. Volgens de Friezen was de overwinning in ieder geval volkomen verdienen. Heerenveen was al twee keer eerder verliezend finalist geweest (1993 en 1997), dus de hoofdprijs mocht ook wel een keer die kant opgaan. In 2009 verloor bekerwinnaar Heerenveen overigens wel de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. Daarna heeft de ploeg nooit meer de kans gekregen om revanche te nemen.

Wedstrijden tegen subtoppers, degradatiekandidaten en echte topclubs

Wedden op SC Heerenveen betekent dat je je vooral richt op de Eredivisie en de KNVB Beker. Er zijn jaren geweest waarin de club ook in Europa mocht spelen, maar tot echte successen leidde dat nooit. In de Europa League (of zijn voorganger UEFA Cup) strandde het elftal meestal in de groepsfase, als het hoofdtoernooi al werd bereikt. De laatste jaren zit Europees voetbal er sowieso niet meer in. SC Heerenveen deed voor het laatst mee in 2012/2013, en in dat seizoen kwamen de Friezen niet verder dan de play-offs van het kwalificatietoernooi. Europa moet je dus enigszins vergeten als je wilt wedden op SC Heerenveen.

De Eredivisie en KNVB beker bieden gelukkig genoeg alternatief. Elke week kun je weer wedden op de wedstrijden van Heerenveen. De strijd met de andere subtoppers in natuurlijk erg interessant. Een overwinning op FC Utrecht kan er zomaar voor zorgen dat Heerenveen weer een plekje stijgt in het klassement. In deze wedstrijden is het erop of eronder. Natuurlijk zijn niet alleen de wedstrijden tegen andere subtoppers interessant. Zelfs als Heerenveen tegen de hekkensluiter van de Eredivisie speelt, is er volop spanning. Dit duel móet gewonnen worden, maar onderschatting van de tegenstander ligt op de loer. Het is aan jou om te voorspellen of de Heerenveners hun hoofd koel weten te houden of niet. Uiteraard hoef je je bij dit soort wedstrijden niet te beperken tot de winnaar. Het voorspellen van de eerste doelpuntenmaker of de correcte score levert een mooi winstbedrag op, áls je tenminste wint.

Speelt Heerenveen tegen de top van de Eredivisie? Doe dan goed je huiswerk. Bij wedstrijden tegen Ajax wordt er vaak flink gescoord. Niet door Heerenveen, maar wel door de Amsterdammers. Een 4-0 of 4-1 verlies hoort zomaar tot de mogelijkheden. Ook de duels met PSV en AZ blijven zelden doelpuntloos. Hier kan het alle kanten op. Verliezen met 3-0 van PSV is net zo reëel als winnen met 4-2 van AZ. In dit soort wedstrijden is Heerenveen wel vaak de underdog. Dat betekent maar één ding: de hoge quoteringen maken het risico van de weddenschap meer dan goed.

(Live) wedden op SC Heerenveen en die extra spannende derby’s

Het Abe Lenstra stadion is bij elke wedstrijd weer goed gevuld. Het maakt niet uit of Ajax, Feyenoord, FC Twente of PEC Zwolle op bezoek komt: de ruim 27.000 toeschouwers kijken graag naar wat er te gebeuren staat.

Er is één wedstrijd waar de Friezen écht naar uitkijken, maar die helaas zelden op het programma staat. Dat is de Friese derby, oftewel het duel met SC Cambuur. De rivaliteit is groot tussen deze clubs uit Heerenveen en Leeuwarden. SC Heerenveen is vooralsnog de absolute winnaar, want Cambuur voetbal tegenwoordig meestal in de Eerste Divisie. En dat is toch jammer voor iedereen (en vooral voor iedere Fries) die van voetbal houdt. Dan is er ook nog die andere derby die Heerenveen speelt. Dit is de Derby van het Noorden, het voetbalgevecht tussen SC Heerenveen en FC Groningen. Hoewel deze derby voor de Friezen wat minder belangrijk is dan voor de Groningers, is de support vanuit de eigen stad er niet minder om. De Heerenveners staan massaal achter hun elftal om ervoor te zorgen dat die Derby van het Noorden gewonnen wordt. Dit soort onderlinge rivaliteiten vormen natuurlijk het perfecte scenario voor een weddenschap. Analyseer de wedstrijd vooraf zorgvuldig en kijk of je winst kunt maken met een halftime/fulltime weddenschap. Denk je dat het een harde wedstrijd wordt, zet dan in op het aantal kaarten. De wedstrijden van SC Heerenveen zijn via verschillende kanalen live te volgen. Als je er toch 90 minuten voor uittrekt om van de match te genieten, kun je net zo goed gaan voor een live weddenschap. Wacht even rustig af en kijk of het harde werk van Heerenveen wordt beloond met een doelpunt. Dit kan zomaar het moment zijn waarop je je wedbriefje inlevert met daarop de winnende voorspelling.

Eerlijke informatie afbeelding

Eerlijke informatie

Altijd up-to-date afbeelding

Altijd up-to-date

Nederlandse bookmakers afbeelding

Nederlandse bookmakers

Win strategieën afbeelding

Win strategieën