Ajax – Feyenoord

De rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord is meer dan alleen voetbal; het is een culturele en sociale kracht in Nederland. Deze teams vertegenwoordigen niet alleen twee van de grootste steden, Amsterdam en Rotterdam, maar ook verschillende ideologieën en klassen, wat leidt tot een gepassioneerde strijd zowel op als buiten het veld. Het belang van de Klassieker kan niet worden overschat; het is de wedstrijd die het hele land stilzet en vaak beslissend is voor de Eredivisie titel.

De Klassieker geschiedenis van Ajax vs Feyenoord

Bij veel derby’s is het zo dat twee teams uit één stad tegen elkaar strijden. Bij Ajax vs Feyenoord is hier uiteraard geen sprake van; de clubs komen uit respectievelijk Amsterdam en Rotterdam. Toch is het ergens goed te begrijpen dat er tussen beide clubs een ongekende rivaliteit bestaat.

Feit is dat beide clubs een rijke historie hebben. Ajax is in ons land de koploper op het gebied van prijzen, maar ook Feyenoord heeft een fraaie prijzenkast.

De geschiedenis van de Klassieker is rijk aan onvergetelijke momenten, van sensationele overwinningen tot hartbrekende nederlagen. De wedstrijden zijn vaak de arena geweest voor tactische meesterwerken en individuele brille. Deze derby heeft helden gemaakt van spelers die opstonden en beslissend waren op de momenten dat het het meest nodig was.

Hoe is de rivaliteit tot stand gekomen?

Wil je wedden op de Klassieker? Dan moet je goed rekening houden met de rivaliteit tussen beide clubs. Deze rivaliteit zorgt er namelijk veelal voor dat de Klassieker nét iets anders loopt dan gedacht.

Hoe de rivaliteit precies tot stand gekomen is, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het niet zozeer met de clubs zelf te maken, maar met de herkomst van de clubs. De steden Amsterdam en Rotterdam zijn immers compleet verschillende steden. Zéker vroeger waren beide steden erg anders, waardoor inwoners min of meer een hekel aan elkaar kregen. Dit uit zich met name rondom de wedstrijden tussen beide teams.

Feit is wel dat enkele gebeurtenissen in de afgelopen jaren bijgedragen hebben aan de onderlinge haat. Zo werd in 1997 een gevecht op een weiland bekocht met de dood van een supporter; Carlo Picornie liet het leven bij de gevechten tussen fans van beide clubs.

Voetbaltempels: Johan Cruijff Arena en De Kuip

De Johan Cruijff Arena, is de thuishaven van Ajax. De Kuip, oftewel Stadion Feijenoord in Rotterdam fungeert als thuishaven van Feyenoord. Beide stadions zijn veel meer dan alleen een stadion; het zijn tempels van het voetbal waar geschiedenis is en wordt geschreven. Deze voetbaltempels zijn heilig voor de fans en hebben gediend als achtergrond voor enkele van de meest memorabele wedstrijden in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Ajax – Feyenoord in de afgelopen jaren

Dat Ajax in de afgelopen jaren in ons land oppermachtig is, mag inmiddels duidelijk zijn. Dit blijkt ook duidelijk uit de uitslagen in de afgelopen jaren van de Klassiekers die in Amsterdam gespeeld werden:

 • 17 januari 2021: 1-0 voor Ajax
 • 27 oktober 2019: 4-0 voor Ajax
 • 28 oktober 2018: 3-0 voor Ajax
 • 21 januari 2018: 2-0 voor Ajax
 • 2 april 2017: 2-1 voor Ajax

Feyenoord – Ajax in de afgelopen jaren

De Kuip zorgt altijd voor de spreekwoordelijke 12e man tijdens thuiswedstrijden van Feyenoord. Met name in de wedstrijd tegen Ajax kolkt het stadion altijd, maar dit blijkt niet altijd uit de resultaten. In de afgelopen jaren wist Feyenoord niet altijd te winnen:

 • 19 december 2021: 0-2 voor Ajax
 • 9 mei 2021: 0-3 voor Ajax
 • 27 februari 2019: 0-3 voor Ajax
 • 27 januari 2019: 6-2 voor Feyenoord
 • 22 oktober 2017: 4-1 voor Feyenoord

Transfers tussen beide clubs

In de afgelopen jaren hebben enkele spelers het gedurfd; van Ajax naar Feyenoord overstappen of juist andersom. Meest recente en duidelijkste voorbeeld hiervan is Steven Berghuis. Hij was aanvoerder bij Feyenoord, maar durfde het toch aan om de stap naar Ajax te maken. Een stap die hij heeft moeten bekopen met hevige schilderingen op muren, hevige bedreigingen en hevige spandoeken.

Dit gebeurde in het verleden ook al bij Kenneth Vermeer. De keeper stapte van Ajax naar Feyenoord over, maar daar waren de Ajax-fans niet van gediend. Toen Feyenoord – met Kenneth Vermeer onder de lat – in de Arena speelde, werd op de tribunes een hangende opblaaspop weergegeven. Die pop moest Kenneth Vermeer voorstellen.

Niet alleen bij spelers is dit een gevoelige overstap, maar uiteraard ook bij trainers. Slechts vier trainers hebben beide clubs getraind: Hans Kraay, Leo Beenhakker, Ronald Koeman en Peter Bosz. Deze trainers zijn in ieder geval niet allemaal bij beide clubs even succesvol geweest.

Wedden op de enige Klassieker in ons land

In ons land hebben we meerdere derby’s jaarlijks op het programma staan. Denk maar aan de wedstrijden tussen Heerenveen en Groningen, de Rotterdamse stadsderby’s en de wedstrijden tussen Heerenveen en Cambuur. Er is echter maar één echte Klassieker in ons land. En dat is de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord.

Wil je wedden op Ajax? Dan kun je vaak een overwinning voor de ploeg invullen. Wil je wedden op Feyenoord? Dan is het toch altijd een uitdaging om de juiste weddenschap te plaatsen. Dit is ook het geval als je gaat wedden op de Klassieker. Dit is dé wedstrijd in ons land waar het erg lastig is om op te wedden.

Waarom het zo lastig is om te gokken op de Klassieker? Dit heeft vooral met de onvoorspelbaarheid van de wedstrijd te maken:

 • De wedstrijd is vaak van een niet al te hoog niveau. Dit komt vooral doordat er meer sprake van strijd is dan van het spelen van verzorgd voetbal. Ajax probeert dit altijd wel, maar Feyenoord is veelal toch meer van het beuken en het strijden.
 • Er vallen vaak veel kaarten in de Klassiekers. Tijdens de Klassieker vallen er veel kaarten, waaronder ook veel rode kaarten. Als er bijvoorbeeld een rode kaart in de eerste helft valt, loopt de wedstrijd mogelijk heel anders dan je had gedacht. Dit maakt het gokken op Ajax – Feyenoord dan ook zo lastig.
 • Je hebt uit heel veel Ajax Feyenoord weddenschappen de keuze. Bij de Klassieker heb je de keuze uit heel veel Ajax – Feyenoord weddenschappen. Zo bieden veel bookmakers niet alleen de standaard weddenschappen aan, maar ook veel bijkomende weddenschappen. Je kunt hierbij denken aan player specials of aan specifieke weddenschappen. Sommige bookmakers komen rondom de wedstrijd(en) ook vaak met free bets of speciale promoties van De Klassieker.

Ajax – Feyenoord weddenschap; de beste wedtips

Wil je inzetten op de komende Klassieker? Dan is het advies om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips vergroot je namelijk de kans op een succesvolle weddenschap:

 • Vergelijk de odds bij de bookmakers goed. De beste Feyenoord odds of de beste odds voor Ajax vind je niet allemaal bij dezelfde bookmaker. Het advies is daarom om bij meerdere bookmakers de odds met elkaar te vergelijken. En uiteraard om te kiezen voor de bookmaker die de beste odds aanbiedt.
 • Maak een goede analyse van beide teams. Bij elke wedstrijd is het advies om een goede analyse van beide teams te maken. Maar, zéker bij de Klassieker is dit onwijs belangrijk. De Klassieker is een wedstrijd die lastig te voorspellen is, waardoor het maken van een goede analyse nog belangrijker is. Mogelijk is de analyse voor niks, aangezien bijvoorbeeld een rode kaart roet in het eten kan gooien. Desalniettemin is het aan te raden om een uitgebreide en goede analyse van beide teams te maken.
 • Speel alleen met geld dat je kunt missen. Wil je bij één van de bookmakers op Ajax – Feyenoord inzetten? Zorg ervoor dat je dit alleen doet met geld dat je echt kunt missen. De kans bestaat immers dat je je inleg kwijtraakt, ook al hoop je dit uiteraard niet. Houd er in ieder geval rekening mee dat gokken op Ajax – Feyenoord met de nodige risico’s gepaard gaat.
 • Volg niet zomaar online tips op. Op het internet vind je veel wedtips voor allerlei wedstrijden, maar zéker voor de Klassieker. Het advies is om deze tips echter niet lukraak op te volgen. Doe dit alleen als het een tip van een ware expert is. En doe zelfs dan nog goed je eigen onderzoek.
 • Zet slim in. Dit betekent onder meer dat je niet voor lastige combiweddenschappen moet gaan. De ervaring leert dat de kans op succes bij een enkele weddenschap een stuk groter is.

De toekomst van de Klassieker

Het is nu erg leuk en uitdagend om op de Klassieker te wedden/gokken. Maar, hoe gaat dit in de toekomst zijn? Het ligt toch wel in de lijn der verwachtingen dat dit een beladen wedstrijd blijft. Het is echter wel te hopen dat Feyenoord de kloof met Ajax snel weet te dichten. Of dat Ajax in de komende jaren een minder grote voorsprong op de rest van de Eredivisie krijgt. Dat maakt het kijken naar de Klassieker voor de neutrale kijker in ieder geval leuker.

De Klassieker zal hoe dan ook een populaire en unieke wedstrijd blijven. Een wedstrijd waarin het voetbal lang niet altijd even goed is, maar waarin wel altijd voldoende strijd aanwezig is. Harde tackles, opstootjes en intense duels tussen de beste spelers van ons land. Uiteindelijk is dat wat de Klassieker zo leuk én uniek maakt.

Wedden op de Klassieker tussen Ajax vs Feyenoord?

Met bovenstaande tips hopen wij je een beetje geholpen te hebben bij het strategisch en slim benaderen van een Klassieker Ajax Feyenoord weddenschap. Veel plezier én succes met het gokken op de Klassieker! En houd onze site rondom het sensatieduel goed in de gaten, want er zijn regelmatig promoties en exclusieve bonussen voor Ajax - Feyenoord vanuit de bookmakers te vergeven! Zo maken we Ajax - Feyenoord met de Klassieker dubbel zo spannend!

De beste Online Bookmakers