Algemeen
13/07/2022

Affaire Beugelsdijk eindigt met sisser: vrijspraak wegens gebrek aan bewijs

Affaire Beugelsdijk eindigt met sisser: vrijspraak wegens gebrek aan bewijs

In mei 2021 werd Tom Beugelsdijk tijdelijk groot nieuws in de wereld van de sport en het wedden daarop. De NOS meldde dat een speler uit het betaalde voetbal mogelijk betrokken was bij matchfixing. Het zou daarbij gaan om het opzettelijk halen van een gele kaart waardoor iemand in zijn omgeving €13.000 had verdiend bij een online (illegale) bookmaker.

Onderzoek naar Beugelsdijk

De naam van de speler werd niet genoemd, maar al gauw gingen er geruchten dat het de Spartaan Beugelsdijk betrof. Deze had inderdaad een gele kaart gekregen, maar ontkende alle geruchten dat dit opzettelijk was gebeurd vanwege matchfixing. De gele kaart had hij volgens zeggen in de hitte van de strijd gekregen. Zijn club Sparta zag geen enkele aanleiding om een nader onderzoek in te stellen en stond achter de speler. De aanklager voetbal verzocht justitie een onderzoek in te stellen naar de kwestie.

Naar verluidt was deze zaak ook aanleiding om in de wet op de kansspelen op afstand, die destijds in behandeling was, een verbod in te stellen op het wedden op negatieve zaken zoals het krijgen van gele of rode kaarten.

Beugelsdijk komt verder in het nauw

Terwijl het onderzoek naar de vermeende matchfixing nog liep, dook de naam van Beugelsdijk op in een andere affaire in de wereld van de bookmakers. Hij zou evenals Jordy Clasie aandeelhouder zijn geweest van Edobet. Beide voetballers verklaarden dat hun aandeelhouderschap uitsluitend was bedoeld voor de periode dat ze nog actief voetbalden. Daarna zouden de aandelen worden verkocht om in de pensioenpot voor na de carrière te worden gestort.

Edobet kwam echter onder vuur te liggen, omdat justitie de bookmaker er van verdenkt betrokken te zijn geweest bij witwassen en als een criminele organisatie beschouwt. Deze kwestie trok ook de nodige aandacht omdat tijdens het onderzoek de voormalig topvoetballers en internationals Dirk Kuyt en Wesley Sneijder mede werden verhoord. Overigens zouden hun weddenschappen niet hebben plaatsgevonden tijdens hun actieve carrière.

Beugelsdijk krijgt 5 wedstrijden schorsing

De integriteits-commissie heeft het onderzoek tegen Beugelsdijk inmiddels afgerond en heeft hem na een verhoor veroordeeld tot een schorsing van 5 wedstrijden. Dit is gebaseerd op het feit dat Beugelsdijk in de periode 2013/2014 en 2020/2021 heeft gegokt op wedstrijden in een competitie waarin hij zelf speelde voor respectievelijk ADO Den Haag en Sparta. Er waren overigens geen aanwijzingen dat hij daarbij gokte op wedstrijden waarop hij invloed kon uitoefenen.

De enige keer dat hij inzette op een wedstrijd van het team waartoe hij behoorde, zat hij niet in de selectie. Het is Nederlandse voetballers echter verboden om te gokken op wedstrijden in een competitie zolang ze zelf daarin actief zijn.  Beugelsdijk was niet de eerste voetballer die om die reden een schorsing kreeg. Jordy Clasie werd eerder om dezelfde reden een aantal wedstrijden geschorst.

Aanklacht wegens matchfixing geseponeerd

Het onderzoek naar de gele kaart van Beugelsdijk waarover zoveel ophef was ontstaan is inmiddels geëindigd. De aanklacht is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat is altijd een moeilijk te verteren uitspraak voor beide partijen. Beugelsdijk is niet langer verdachte in deze zaak maar het zal duidelijk zijn dat zijn naam ook niet volledig is gezuiverd door de wijze waarop het onderzoek nu is afgerond. Verder is niet bekend of er nog consequenties voor hem zijn op basis van het onderzoek naar Edobet.

Wordt matchfixing in Nederland onderschat?

In Nederland is nog nooit een sporter veroordeeld omdat hij betrokken was bij matchfixing. Dat heeft tot de indruk geleid dat het allemaal wel meevalt in ons land en dat matchfixing meer thuishoort in Oost-Europa waar managers rondlopen met koffertjes vol contanten om gewenste uitslagen te kopen. Het geld dat omgaat in het hedendaagse voetbal is zo enorm dat sommige experts zeggen dat het geld dat wordt verdiend met matchfixing alleen achterblijft bij de drugshandel in Zuid-Amerika.

Een van de grootste schandalen

Als een van de grootste schandalen wordt een vriendschappelijke interland genoemd tussen Bahrein en Togo in 2010. Zeer verrassend won voetbaldwerg Bahrein met 3-0 en dat was precies de uitslag waarop grote sommen geld waren ingezet in China. Een nader onderzoek maakte duidelijk dat het elftal van Togo een ‘spookelftal’ was. Er was geen enkele echte internationaal van het land opgesteld en de voetbalbond van Togo was niet eens op de hoogte van de wedstrijd.

Een onderzoek van de FIFA leverde echter niets op. Het was immers maar een onbeduidende vriendschappelijke wedstrijd geweest en de ‘papieren’ waren in orde. Matchfixing zal een moeilijk te bestrijden probleem blijven, zolang de financiële belangen zo groot zijn.

De beste Online Bookmakers