Bookmaker
21/12/2022

888sport komt naar verwachting in 2024 op de Nederlandse markt

888sport komt naar verwachting in 2024 op de Nederlandse markt

De bookmaker 888sport was afgelopen zomer nog positief over een vergunning in Nederland voor het eind van 2022. Dat is niet gelukt en inmiddels heeft het bedrijf uit Gibraltar aangegeven dat ook in 2023 het niet meer online zal gaan in ons land. Wellicht is de prioriteit verdwenen nu het WK Qatar is gemist door de bookmaker. Het ligt namelijk niet aan de KSA, die verantwoordelijk is voor de afgifte van vergunningen. Het is een keuze die 888sport zelf heeft gemaakt. 

De CEO van het bedrijf zegt het volgende over de kwestie: “Op dit moment hebben we geen plannen om in 2023 de Nederlandse markt te gaan betreden. We geven nu de prioriteit aan andere bedrijfsdoelstellingen door de technologische integratieproblemen die we ondervinden. We zullen dus zeer waarschijnlijk pas in 2024 live gaan in Nederland.”

Zijn deze bookmakers straks in 2023 beschikbaar?

Bookmaker 888sport valt onder 888holdings dat ook andere bekende merken omvat zoals 888poker, William Hill en Mr Green. Er zijn ook nog andere bookmakers die niet op tijd voor het WK Qatar een vergunning in ons land hebben gekregen zoals onder andere: Bwin, Betnation en Leovegas. Deze grote namen zal het naar verwachting ook niet meer gaan lukken om in 2022 nog online te gaan in Nederland. De planning is daarvoor inmiddels bijgesteld naar het eerste kwartaal van 2023.

Tonybet gaat pas live in 2023

Een exploitant die het wel was gelukt om tijdig voor het WK een vergunning te krijgen is Tonybet. Algemeen was verwacht dat het van oorsprong Amerikaanse bedrijf voor het WK online zou gaan. Dat is niet gebeurd en zal dit jaar ook niet meer geschieden. Tonybet heeft een complete vergunning en zal ook een online casino en andere kansspelen op het net brengen, maar zoals de naam al aangeeft, draait het vooral om weddenschappen. Het bedrijf is al actief in Spanje, Canada, Ierland, Portugal, Estland, Malta en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland wil Tonybet zich vooral richten op het vaderlandse voetbal omdat daar de beste kansen worden gezien: “Hoewel de concurrentie in Nederland zeer groot is zijn wij ervan overtuigd dat er ruimte is voor een sterke lokale speler als Tonybet.”  - Jesse Pas, country manager van Tonybet Nederland.

Verdwijnen de POGO’s uit het Engelse voetbal?

Het WK is bijna afgelopen en daarna begint de Premier League al weer snel. Op tweede kerstdag (Boxing-day) staan de eerste wedstrijden gepland. Dan zal de discussie over POGO ook weer oplaaien. POGO staat voor Philippine Ofshore Gambling Operation. Hierin zijn een aantal Filipijnse bookmakers verzameld die met name in Azië de mogelijkheid bieden om te gokken op buitenlandse sportwedstrijden. Voetbal is daarbij de meest populaire optie.

Die mogelijkheid tot wedden gebeurt in het algemeen zonder toestemming van de plaatselijke autoriteiten. China en Vietnam zijn belangrijke markten voor POGO maar zeker ook  Engeland omdat de Premier League zeer populair is in Azië. Voor de leden van POGO is het dan ook zeer interessant  om reclame te maken via clubs in de hoogste Engelse divisie. Onder andere Everton heeft een zeer lucratieve overeenkomst met een lid van POGO. Een groot probleem is echter dat de leden van POGO op de Filipijnen niet alleen verdacht worden van het aanbieden van illegaal gokken. Ze staan bekend als machtige misdaadsyndicaten waar de meest criminele activiteiten plaatsvinden zoals mensenhandel, slavernij en prostitutie. De syndicaten zijn zo machtig dat niet duidelijk is in hoeverre de nieuwe Filipijnse president deze kan aanpakken al behoorde het tot zijn prioriteiten tijdens de verkiezingscampagne.

Engelse gokwet zal binnenkort aangepast worden

In Engeland gaan stemmen op om POGO volledig te verbannen uit het voetbal in het land. Er wordt niet gedacht dat de huidige sponsors zich actief bemoeien met het beleid van de diverse clubs en zeker niet dat er aan matchfixing wordt gedaan. Ook is niet duidelijk  dat de activiteiten van de POGO sponsors in het Engelse voetbal verder gaan dan het aanbieden van illegale weddenschappen. De associatie met een organisatie die verdacht wordt van zware misdrijven zou voor voetbalclubs voldoende moeten zijn om dit niet te willen. Indien dit niet vrijwillig gebeurt, moet de wetgever ingrijpen.

De wet die het gokken regelt in Engeland moet binnenkort worden aangepast, omdat deze niet voldoende inspeelt op de mogelijkheden van de huidige digitale wereld. De sponsoring door POGO is daarvan een voorbeeld. Er zijn meerdere groeperingen die een volledig verbod eisen voor reclame door online gokbedrijven. Ook de samenwerking met of sponsoring door de gokbranche ligt onder de loep. Uiteraard houden de Engelsen van oudsher wel van een gokje en zal dat beslist niet gaan veranderen.

De beste Online Bookmakers