Bookmaker
07/02/2022

Bet365 schrapt bonussen voor jongvolwassenen

Bet365 schrapt bonussen voor jongvolwassenen

Inmiddels heeft Bet365 bekend gemaakt geen bonussen meer toe te kennen aan consumenten van 19 tot en met 23 jaar. Vanaf 24 jaar kom je dus wel in aanmerking voor een bonus, mits die beschikbaar is. Bet365 conformeert zich hiermee aan de reclamecode kansspelen van de vereniging VNLOK, hoewel de bookmaker daar geen lid van is. Volgens de wet mag reclame niet specifiek gericht zijn op de jongvolwassenen. Ook Bet365 vult dit nu mede in door voor deze groep geen bonus beschikbaar te stellen. Bij het openen van een nieuwe account krijgt de jonge consument een boodschap met als inhoud dat Bet365 geen bonussen meer kent voor deze groep.

Hoe is Bet365 ontstaan?

Het online wedkantoor Bet365 is tot op heden onlosmakelijk verbonden met de familie Coates. Het hoofdkantoor is gevestigd in het lieflijke Stoke-on-Trent, hoewel er ook vestigingen elders in Europa zijn. Bij oprichting werd het in beginkapitaal van £ 15 miljoen voorzien door Peter Coates. Zijn dochter Denise is algemeen directeur van de gokonderneming en zijn zoon John heeft de operationele leiding. Bet365 ging al in 2010 online en is inmiddels in Engeland een van de grootste en meest winstgevende gokexploitanten. Het succes valt ook af te meten aan het salaris van Denise Coates. Dat bedroeg in 2017 £ 217 miljoen en werd voor 2018 verhoogd naar £ 265 miljoen. Die cijfers leverden een controverse op met instellingen die in Engeland verantwoordelijk zijn voor de behandeling van gokverslaving.

Als Engelse bookmaker richt Bet365 zich vooral op het voetbal en is het aanbod daarin zeer groot. Voor Nederland geldt uiteraard de beperking op basis van de wet en mogen alleen weddenschappen op basis daarvan worden aangeboden. Wat betreft het online casino aanbod is Bet365 bescheiden.

Het sponsoren van voetbal

Als bookmaker die zich onderscheidt op het gebied van aanbod van voetbal is Bet365 in Nederland tot op heden nog niet actief als sponsor van een eredivisionist. Sinds november gaat het gerucht dat Fortuna Sittard een overeenkomst heeft met Bet365 voor het komende seizoen. Dat is echter nog niet bevestigd door beide partijen. Het zou echter wel passen binnen het beleid dat Bet365 er blijkbaar op nahoudt waar het sponsoren van betaald voetbal betreft. In ieder land waar de bookmaker actief is, dragen een of meer clubs shirtreclame van Bet365. Dat zijn meestal dan niet de meest aansprekende (en extreem dure) namen maar het is duidelijk dat de bookmaker duidelijk wil maken dat ze aanwezig is. Dat is met name in Spanje duidelijk het geval waar een groot aantal clubs in de hoogste en tweede divisie met Bet365 op het shirt het grasveld betreedt.

De bijzondere band met Stoke City

Het hoofdkantoor van Bet365 is - zoals hierboven gemeld - gevestigd in Stoke-on-Trent. Dit is een rustige stad met ongeveer 250.000 inwoners. Uiteraard heeft de stad een betaald voetbalclub: Stoke City. In een land waar tradities erg belangrijk zijn, geldt dat ook voor voetbalclubs. Stoke City is de op één na oudste voetbalclub in Engeland en waarschijnlijk opgericht in 1868. Tijdens het langdurig bestaan van Stoke City is er nooit een kampioenschap behaald, noch de beker veroverd. Dat betekent echter niet dat de supporters minder fanatiek zijn betreffende hun club.

Peter Coates, de vader van Denise Coates, is voorzitter van Stoke City. Het lag om die reden voor de hand dat Bet365 deze club zou gaan sponsoren. Dat begon in 2012 en is nog steeds het geval. In 2012 promoveerde Stoke City naar de Premier League, maar kon in die door miljardairs gedomineerde divisie geen echte potten breken. Inmiddels is de ploeg weer actief in de tweede divisie, nog steeds met Bet365 op het rode shirt. De band tussen Bet365 en Stoke City gaat overigens verder dan een standaard sponsorcontract.

Het stadion van de club is sinds een aantal jaren omgedoopt tot Bet365 stadium. Zoiets gebeurt ook in andere landen, maar daarnaast kwamen ook onlangs een aantal financiële details in de openbaarheid. Om Stoke City in de hoogste divisie te houden is er ook een flink bedrag geleend van Bet365 en de familie Coates. Momenteel bedraagt de schuld die Stoke City heeft ongeveer £ 200 miljoen. Het is niet waarschijnlijk dat de club behoudens een klein wonder ooit in staat zal zijn om dat bedrag af te lossen. De familie Coates heeft de supporters en officials gerust gesteld. Zij zullen de club niet failliet laten gaan. Toch is er ongerustheid ontstaan in Engeland over deze vorm van financiering en is er de roep om strengere regels om clubs te behoeden tegen deze wellicht goedbedoelde acties van de superrijken.

De beste Online Bookmakers