Bookmaker
16/03/2023

Duitse gokbranche slaat alarm

Duitse gokbranche slaat alarm

In 2022 is er in Duitsland een daling geweest van legale sportweddenschappen van 13%. Dat is extra opmerkelijk vanwege het WK Qatar. De Deutscher Sportwettenverband (DSWW) denkt dat de vroege uitschakeling van het Duitse elftal daar weinig mee te maken heeft. Volgens de belangenorganisatie zijn er andere redenen die somber maken over de toekomst van de legale bookmakers.

Regelgeving is strikter 

In Duitsland zijn er op dit moment 31 bookmakers die legaal sportweddenschappen mogen aanbieden. De regelgeving is er strikter dan waar ook in Europa. Dat houdt in dat het aanbod zeer beperkt is en de legale bookies zeer veel aandacht moeten besteden aan het beperken van risico’s voor hun klanten. Tegelijkertijd zijn er in het land momenteel ongeveer 700 illegale aanbieders van sportweddenschappen, in het bijzonder op het gebied van voetbal.

Illegaal aanbod viert hoogtij in Duitsland

Deze illegale bookmakers zijn meestal in het buitenland gevestigd en storen zich aan geen enkele regel. Het aanbod van weddenschappen is vrijwel onbeperkt. Sommige aanbieders richten zich bewust op spelers die geblokkeerd zijn door de legale sites. Ook aanbieders waarvan een vergunningaanvraag is afgewezen gaan gewoon door met het aanbieden van een illegaal product.

Reactie DSWV, Duitse kansspelautoriteit

De DSWV denkt dat de overheid veel meer moet doen aan het bestrijden van het aanbod van de illegalen. Echter is er op dit gebied nog een extra probleem ontstaan. Een hoge rechtbank in deelstaat Rijnland-Palts heeft onlangs geoordeeld dat de toezichthouder de exploitant Lottoland op basis van de huidige wetgeving ten onrechte heeft geblokkeerd. Echter heeft Lottoland geen Duitse kansspelvergunning. Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor de bookmakers zonder vergunning in deze en andere Bondsstaten.

“Helaas is in 2022 precies het scenario werkelijkheid geworden waarvoor we keer op keer hebben gewaarschuwd: De legale markt moet het opnemen tegen de talloze aanbieders op de zwarte markt die zich aan geen enkel bestek of regel houden. Of een aanbieder een vergunning van Duitsland heeft, is voor de meeste klanten van ondergeschikt belang. Zij zijn op zoek naar het meest uitgebreide aanbod, de beste kansen, ongecompliceerde betalingsprocessen en interessante bonussen. Daar hebben de legale aanbieders het moeilijk mee.” - Mathias Dahms, president DSWV

Waarschuwing voor andere Europese landen 

Ondanks de strenge regelgeving voor legale aanbieders is er ook in Duitsland weerstand tegen de reclame van en sponsoring door de legale gokbranche. Een verbod op reclame en sponsoring die in een aantal Europese landen zoals in Nederland voorbereid wordt, zien de legale aanbieders in Duitsland als zeer contraproductief.

“Reclame dient om iedereen die al geïnteresseerd is in sportweddenschappen naar de door de staat gecontroleerde en dus veilige markt te leiden. Om in Duitsland een licentie voor sportweddenschappen te krijgen, moeten aanbieders voldoen aan tal van criteria ter bescherming van spelers. De illegale aanbieders uit derde landen trekken zich niets aan van de Duitse regelgeving. Vele adverteren zelfs op het internet doelbewust om ook geblokkeerde spelers te laten spelen. Dit soort reclame moet dringend worden verhinderd en de reclamemogelijkheden van legale aanbieders moeten worden versterkt.” - Luka Andric, CEO DSWV

Regelgeving legale bookmakers

Indien er niets gebeurt, verwacht de DSWW dat de legale bookmakers het in de nabije toekomst gaan afleggen tegen de illegale concurrenten. Dat zou ook voor andere landen gevolgen kunnen hebben. De eerste stap die gezet moet worden, is volgens de DSWW dat de regelgeving voor de legale bookmakers wordt versoepeld. Met name moet het aanbod aan sportweddenschappen uitgebreid worden om de concurrentie aan te kunnen met de illegale markt.

Daarnaast benadrukt de organisatie het belang van reclame. Het moet de legale bookmakers mogelijk worden gemaakt om consumenten naar de gereguleerde en veilige markt te leiden. Reclame voor illegale aanbieders op alle media moet worden verboden en dit moet ook feitelijk worden gehandhaafd. Uiteraard wil de DSWW tevens dat het illegale aanbod op termijn (vrijwel) geheel van de Duitse markt verdwijnt. Indien hier nieuwe wetgeving voor nodig is, moet deze prioriteit krijgen. Hierbij wordt naar Nederland gewezen als voorbeeld.

Is de legale Duitse gokbranche nog te redden?

Een aantal grote Europese gokbedrijven hebben zich de afgelopen paar jaar teruggetrokken van de Duitse markt. Daar lag de strenge regelgeving vaak ook aan te grondslag. Het is voor een bookmaker in Duitsland zeer moeilijk om een vergunning te krijgen. Daarna moet er ook nog marktaandeel worden veroverd terwijl de bestaande bookmakers steeds meer terrein lijken te verliezen ten opzichte van de illegale concurrenten. In de Duitse politiek is er een belangrijke minderheid die in principe tegenstander is van gokken an sich. Het is echter maar de vraag of de huidig gekozen weg van strenge regelgeving, maar zwakke aanpak van het illegale circuit de juiste is. 

De beste Online Bookmakers