Gokindustrie
28/06/2022 1 reacties

Ajax gaat in zee met Unibet

Ajax gaat in zee met Unibet

De afgelopen tijd zijn er wat verrassingen geweest op het gebied van sponsoring door de gokbranche van het betaalde voetbal in Nederland. Hierbij valt te denken aan Kansino dat volgend jaar op het shirt van AZ zal prijken. Ook de overeenkomst tussen BetCity en Vitesse lag niet in de lijn der verwachting. De sponsordeal van Unibet werd - na langere geruchten - nu ook officieel duidelijk. Unibet gaat namelijk met voetbalclub Ajax in zee.

Ajax officiële bettingpartner Unibet

Sinds het mogelijk is om legaal te wedden op sport, werd al vermoed door de analisten dat Unibet een overeenkomst had gesloten met Ajax die geformaliseerd zou worden, zodra de populaire bookmaker een vergunning zou ontvangen in ons land. Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar inmiddels is bevestigd dat Ajax de officiële bettingpartner is geworden van Unibet. Hoewel details niet bekend zijn gemaakt, gaat het volgens de insiders om een periode die loopt tot zomer 2026 en kan Ajax jaarlijks ongeveer € 3 miljoen tegemoet zien. De naam Unibet zal niet te zien zijn op het shirt van Ajax. Ook dat zal geen verbazing wekken omdat de overeenkomst met hoofdsponsor Ziggo onlangs werd verlengd.

De meest populaire bookmaker op zwart

Unibet is een merk van de Kindred Group. Voordat online wedden op sport legaal werd in ons land, was Unibet zonder twijfel de meest populaire zij het illegale bookmaker in ons land. Het internationale bedrijf stopte keurig met het aanbieden van sportweddenschappen in ons land toen dat werd voorbehouden aan vergunninghouders. Ook Unibet vroeg een vergunning aan, maar de bookmaker moest langer wachten vanwege de illegale voorgeschiedenis.

Al vanaf het moment dat duidelijk werd dat ook de sponsoring van sportclubs mogelijk zou worden, werd Unibet in verband gebracht met Ajax. Overigens werden daarnaast ook AZ en Vitesse genoemd als mogelijke partners. Alleen Ajax bleek uiteindelijk de juiste gok, waar uiteraard geen mededelingen over konden worden gedaan voordat Unibet een vergunninghouder werd. Dat gebeurde inmiddels op 8 juni.

Hoe zal de samenwerking tussen Ajax en Unibet eruit gaan zien?

Hoewel Unibet geen shirtsponsor van Ajax zal worden, lijkt het duidelijk dat de bookmaker wel een prominente plek in de Arena zal krijgen. Ook zal Unibet ongetwijfeld de internationale bekendheid van Ajax gaan gebruiken op de eigen site. Dat de club nationaal en internationaal vele supporters heeft, zal ook Unibet niet zijn ontgaan. Deelname aan de Champions League is voor Unibet zonder meer een belangrijke zaak en daar zullen promoties omheen worden georganiseerd.

Beide partijen spreken zich bij de bevestiging van de overeenkomst ook uit over maatschappelijke belangen. Onderdeel van de sponsorovereenkomst is ook dat Ajax en Unibet zich zullen inzetten om matchfixing te voorkomen en verantwoord spelen en mentale gezondheid van de spelers op de voorgrond zullen plaatsen.

Maatschappelijk verzet tegen sponsoring door de gokbranche

Sponsoring van sportclubs door gokbedrijven is niet onomstreden, nationaal noch internationaal. In België dreigt een totaalverbod op het sponsoren van sportclubs door bedrijven die werkzaam zijn in de gokbranche. Ook in Engeland is er verzet tegen deze manier van financieren van clubs. Een aantal voetbalclubs sloot zich hierbij aan. Het feit dat Kansino op het shirt van AZ komt, leidde in Alkmaar tot protesten in de politiek. Hoewel de overeenkomst volkomen legaal is, heeft de ChristenUnie de gemeenteraad verzocht deze af te keuren. Daarbij werden argumenten als verscheurde gezinnen en financiële leegloop niet geschuwd. Ook in andere steden werd een nieuwe overeenkomst met een vergunninghouder op het gebied van online kansspelen bepaald niet altijd enthousiast verwelkomt. Dat geldt nu ook voor de overeenkomst tussen Ajax en Unibet.

GGZ veroordeelt overeenkomst Ajax en Unibet

De voorzitter van de Nederlandse brancheorganisatie voor geestelijk gezondheid,  Ruth Peetoom, is niet blij met de overeenkomst tussen Ajax en Unibet. Zij verwijt Ajax als sterk merk om samen te gaan werken met een bedrijf in de goksector. Naar haar mening zal dit voor een aantal (jonge) fans een signaal zijn dat gokken op sport niet verkeerd is en zelfs aan te bevelen valt. Ze begrijpt ook niet dat juist een club als Ajax hiervoor kiest omdat er zoveel andere opties zijn in minder omstreden branches.

Peetoom vreest dat ondanks alle mooie woorden bij de presentatie van de overeenkomst de praktijk haaks zal staan op de bestrijding en voorkoming van gokverslaving onder met name jongeren. Ze wijst hierbij ook op het verbod op rolmodellen in de reclame voor de gokbranche dat op 30 juni ingaat. Weliswaar vallen sponsorovereenkomsten niet onder die regelgeving. Haar inziens zijn echter de spelers van Ajax ook rolmodellen voor de jeugdige fans. Ze adviseert Ajax dan ook hier goede notie van te nemen en de spelers het online gokken op geen enkele wijze te laten promoten.

De beste Online Bookmakers