Gokindustrie
15/11/2022

Het gokgedrag van profvoetballers

Het gokgedrag van profvoetballers

Zijn er veel profvoetballers in Nederland die fors inzetten op sport? Dat beeld is ontstaan door de verhalen van een aantal bekende ex-profs op het hoogste niveau. Dirk Kuyt en Wesley Sneijder bekenden zwaar te hebben gegokt op sport tijdens en vooral na hun actieve carrière.

Compensatie

Ze noemden het compensatie voor de spanning die werd gevoeld voorafgaande aan een voetbalwedstrijd. Daarbij werden bedragen genoemd van tonnen. Daardoor ontstond een beeld van een wereld waarin ook matchfixing het gevolg zou kunnen zijn van de onderlinge contacten. Overigens was gokken op sport in die tijd volledig illegaal. De vereniging voor profvoetballers in Nederland (VVCS) stuurde haar leden een enquête over gokgedrag om een beeld te kunnen vormen. Ongeveer 25% van de spelers vulde het formulier in, voldoende voor een goede indruk.

Iets meer dan de helft van de spelers in de eredivisie heeft gegokt

Iets meer dan 50% van de spelers in de eredivisie heeft weleens online gegokt op sport. Echter maar 10% doet iedere week wel een gokje. Daarbij gaat het gemiddeld om maximaal € 100 per maand. Voor profvoetballers in de eredivisie een relatief gering bedrag. Een opmerkelijke uitkomst uit de enquête was het feit dat 11% van de gokkers dat op de divisie doet waarin ze zelf spelen. Dat is echter verboden door de KNVB. Ook als het gaat op wedstrijden waaraan de voetballers zelf niet meedoen, zou dergelijk gokgedrag de schijn kunnen opwekken van beïnvloeding en partijdigheid.

Het is tot dusverre pas twee keer voorgekomen dat spelers bestraft werden vanwege deze manier van gokken. De betrokken spelers zijn  daarvoor respectievelijk 3 en 5 wedstrijden geschorst. Niet bewezen kon worden dat ze hadden gegokt op wedstrijden waar ze zelf aan meegedaan hadden.

In de Keuken Kampioen Divisie zijn er minder gokkers

In de een na hoogste prof divisie in ons land zijn er minder gokkers. Daar heeft 40% wel eens gegokt. Het meest wordt er door professionele voetballers ingezet op de uitslag van een wedstrijd. Daar zijn ook vaak interessante quoteringen te halen. Naast het wedden op sport is een spelletje online casino ook populair onder de heren voetballers. Desgevraagd in de enquête meldden 2 voetballers dat ze zich zorgen maakten om het eigen gokgedrag.

De conclusies naar aanleiding van het onderzoek

Uiteraard kan een enquête niet volledig maatgevend zijn voor een onderzoek naar een onderwerp als gokgedrag. Toch denkt de VVCS dat duidelijk is geworden dat het beeld dat een groot aantal profvoetballers zwaar gokt op sport niet is bevestigd. Vooral de bedragen waarover het gaat, lijken duidelijk mee te vallen. Toch heeft de vereniging op basis van het onderzoek een aantal maatregelen aangekondigd voor haar leden. Zo zal een campagne worden gestart waarin duidelijk wordt gemaakt wat  verboden is voor profvoetballers.

Gelet op het percentage van 11% van de gokkende profs die de regelgeving van de KNVB aan de laars lappen, is dat blijkbaar noodzakelijk. Daarnaast zal er een hulplijn komen voor spelers met problematisch gokgedrag. De vereniging hoopt dat spelers de weg naar mogelijke hulpverlening makkelijker zullen vinden via de eigen belangenorganisatie.

De beste Online Bookmakers