Gokindustrie
06/09/2021 0 reacties

Mr Green krijgt € 3 miljoen boete in Zweden

Mr Green krijgt € 3 miljoen boete in Zweden

Wellicht ken je het logo van Mr Green wel, een gentleman in een groen pak en een dito bolhoed. Toch is deze specialist op het gebied van sportweddenschappen en online casino’s opgericht door twee Zweden, later overgenomen door een Engels bedrijf en gevestigd op Malta. Mr Green heeft nog geen vergunning in Nederland en is nog even afwachten of deze bekende bookmaker een aanvraag heeft gedaan om zich op de Nederlandse gokmarkt te zullen gaan richten. De exploitant staat overigens goed bekend en heeft een flink marktaandeel in een aantal Europese landen waaronder Zweden. Juist in dat land werd bekend hoezeer het van belang is dat bedrijven goed controleren wat er gebeurt op de accounts van hun klanten. Het navolgende verhaal bevestigt dat nog eens.

Mr Green vermoedt onregelmatigheden bij Zweedse klanten

In 2019 trok Mr Green zelf aan de bel bij de Zweedse instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op online kansspelen. Het bedrijf vermoedde dat er een en ander niet pluis was bij een aantal Zweedse klanten. Op basis van de Zweedse wetgeving op dit gebied moeten vergunninghouders toezicht houden om witwassen en gokverslaving te voorkomen en te vermijden. ‘

De Spelinspektionen, de Zweedse kansspelcommissie, startte daarop een onderzoek naar 15 accounts van Mr Green en de bedrijfsprocessen binnen het bedrijf. Wat witwassen betrof waren er verschillende klanten die € 100.000 of meer hadden gestort. Een klant stortte zelfs meer dan € 3 miljoen, speelde gedurende een periode en nam toen het gehele bedrag weer op. Ook op het gebied van gokverslaving waren de uitkomsten niet mild. Meerdere leden hadden meer gestort dan hun jaarsalaris. Een account spande de kroon en stortte 6 jaarsalarissen en verloor het complete bedrag.

Een boete vanwege falende controles

Mr Green had de bovengenoemde problemen wel gesignaleerd door de interne controlemaatregelen en deze uiteindelijk ook gemeld bij het controle-instituut. Het was echter ook duidelijk dat, ondanks de constateringen, op geen enkel moment daadwerkelijk was opgetreden toen de bijzondere transacties werden opgemerkt. Ook voor de plaatselijke kansspelcommissie waren er geen opties meer, behalve het constateren van de problemen. Mr Green kreeg om die reden een boete opgelegd van € 3 miljoen.

Op basis van het onderzoek zijn de interne controle maatregelen bij Mr Green in Zweden aangescherpt en zullen nieuwe problemen zo snel mogelijk worden gemeld bij de controlecommissie. Overigens was het aantal problemen relatief gering op het aantal spelers, maar was de omvang van de bedragen wel een verrassing. Een gokje wagen bij een betrouwbare Nederlandse bookmaker? Deze vind je in een handig overzicht op onze site.

Eerlijke informatie

Eerlijke informatie

Wij hechten veel waarde aan eerlijkheid en transparantie.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Wij brengen je dagelijks de beste wedtips en het laatste nieuws.

Nederlandse bookmakers

Nederlandse bookmakers

Bij ons alleen bookmakers met officiële licentie voor Nederland.

Win strategieën

Win strategieën

Win door het toepassen van de beste strategieën via onze site!