Gokindustrie
02/02/2022 1 reacties

Voetbal en gokindustrie steeds inniger verbonden

Voetbal en gokindustrie steeds inniger verbonden

Als het om sponsorgelden gaat, is de gokbranche de grootste partner voor de clubs bij de 15 grootste divisies in Europa, inclusief Nederland. Meer dan 20% van deze topclubs heeft een gokbedrijf als belangrijkste sponsor.

De band tussen bookmakers en het betaald voetbal

In het seizoen 2020/2021 werd ongeveer $ 1,5 miljard binnengehaald en dat was een fractie minder dan het seizoen daaraan voorafgaand. Het grootste deel van dit enorme bedrag ($ 1,2 miljard) komt terecht in de 5 grote competities in Europa: Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Er zijn wel tegenstanders van de grote verbondenheid van de gokindustrie en het voetbal. Even leek er in Italië en Spanje een verbod te komen op deze manier van sponsoring. Dat is tot dusverre echter niet gebeurd. Ook in Nederland waar online bookmakers met vergunning pas per 1 oktober 2021 legaal zijn, hebben de meeste teams in het betaalde voetbal al een bookmaker als sponsor of bettingpartner. Een paar clubs waar onder Ajax hebben - naar verluidt - een principeovereenkomst met een bookmaker die nog een vergunning moet halen.

Bwin gaat stapje verder

Voor dit seizoen en de komende twee is Bwin een belangrijke sponsor geworden van de Europa League en de nieuwe Conference League. Dat houdt praktisch in dat Bwin te zien zal zijn op de reclameborden achter de spelers en trainers als deze worden geïnterviewd. Ook zal de merknaam zichtbaar zijn in de stadions tijdens de wedstrijden in de beide Europese competities en op de officiële sites en social media van de UEFA met betrekking tot deze toernooien. Bwin is daarmee de eerste sponsor van de Europese voetbalorganisatie op dit niveau.

“Het partnerschap met Bwin stelt de UEFA in staat om meer openlijk in contact te treden met de sportweddenschappensector en meer toegang te krijgen tot marktinformatie en ondersteuning vanuit zowel een sportintegriteits- als commercieel perspectief,” meldt de organisatie op de eigen site over de komende samenwerking.

Veel aandacht voor verantwoord gokken

Bwin geeft aan dat de deal met de UEFA past in het marktleiderschap waar het verantwoord gokken betreft. Na het effectief worden van de samenwerking met de Europese voetbalbond is tevens de website betresposibility.info geopend. Hiermee moet de klant de volledige verantwoordelijkheid houden over het eigen gokgedrag. Verantwoord gokken staat voorop in de samenwerking tussen Bwin en de UEFA volgens een persbericht van de bookmaker: “In het bijzonder zullen de UEFA en Bwin initiatieven ondernemen om het verantwoord gokken te promoten de integriteit van de sport te waarborgen.”

Wat is Bwin?

Op dit moment is Bwin nog geen legale bookmaker in ons land. Echter wordt er wel van uitgegaan dat de onderneming in 2022 voor een vergunning zal gaan. Bwin werd uitgesloten van de eerste ronde van vergunningaanvraag, omdat het bedrijf tot de ‘afkoelers’ behoorde. Bookmakers die zich voor 1 oktober op de Nederlandse consument hadden gericht werden uitgesloten bij de aanvraag in 2021 en moesten wachten tot 2022. Ook het populaire Unibet behoort tot deze groep. Elders in Europa is Bwin wel actief.

Bwin is opgericht in Oostenrijk en was destijds (1997) een van de kleinere bookmakers online. In die jaren was het alleen nog mogelijk om weddenschappen vooraf af te sluiten, inmiddels biedt Bwin ook live weddenschappen op basis van streaming. Het aantal sporten waarop een gokje kan worden gewaagd bij Bwin is meer dan 100 en daarnaast kan je wedden op vrijwel alle andere zaken, zoals verkiezingen en dergelijke. In Nederland zal Bwin zich uiteraard dienen te beperken op basis van de wet op kansspelen op afstand. Bwin kreeg internationaal grote aandacht als shirtsponsor van de meest succesvolle voetbalclub ooit: Real Madrid.

Hoe zijn de ervaringen met Bwin in het buitenland?

Dat de UEFA heeft gekozen voor Bwin als betting-partner zegt uiteraard al het een en ander over de betrouwbaarheid van de onderneming. Dat zie je als gebruiker ook terug in het sportsbook. Bij wedden draait het nu eenmaal vooral om interessante odds en Bwin maakt het mogelijk om deze quoteringen te vergelijken met de concurrentie. Dat geeft een vertrouwd gevoel, omdat je weet dat er geen vreemde zaken plaatsvinden. De site is heel overzichtelijk en je ziet meteen de belangrijkste sporten op het scherm waarbij voetbal uiteraard prominent aanwezig is. Bwin richt zich daarbij met name op de internationale competities en kampioenschappen. Ook is er aandacht voor de e-sport die steeds meer in opkomst is. Er is bij Bwin ook  een online casino beschikbaar, waarbij je vooral moet denken aan gokkasten. Dat het bedrijf echter van origine een bookmaker is, blijkt overduidelijk op de site.

De beste Online Bookmakers