Kansspelautoriteit (KSA)
01/07/2022 0 reacties

Er is nog werk aan de winkel volgens René Jansen

Er is nog werk aan de winkel volgens René Jansen

Voetbal is in ons land veruit de meest populaire sport. Dat blijkt uit de deelname, bezoekcijfers, kijkgedrag en uiteraard ook uit het wedden op voetbal. Dat verklaart ook de opwinding die er de laatste weken maatschappelijk en politiek is ontstaan over de online bookmakers met name bij de sponsoring van clubs.

Een aantal opmerkelijke nieuwtjes

De gretigheid waarmee vergunninghouders op zoek gingen naar een club om te sponsoren, ontging maar weinigen. Ook het feit dat de nieuweling BetCity binnen een jaar voor honderden miljoenen werd overgenomen door een buitenlandse partij was opmerkelijk. Is de regulering dan wel goed geweest voor de consumenten? Draait het allemaal om zo snel mogelijk geld te verdienen zonder aandacht te besteden aan zaken als gokverslaving en financiële problemen? Kortom is de zorgplicht van vergunninghouders wel goed geregeld en is het toezicht daarop voldoende? René Jansen (voorzitter KSA) maakte in een recent blog duidelijk dat er nog het een en ander moet gebeuren.

De zorgplicht moet duidelijker en beter

Bij de KSA is de indruk ontstaan dat niet alle vergunninghouders de zorgplicht die zij hebben serieus nemen. Er wordt te veel gezocht naar grenzen en dat is uiteraard niet de bedoeling. Jansen noemt als voorbeeld het reclamebeleid. Al snel na de regulering werd duidelijk dat maatschappelijk en politiek er onvrede was over de hoeveelheid en aard van de reclame. De sector bleek echter niet zelf tot een oplossing te kunnen komen. Nu is het aan de overheid middels minister Weerwind om met aanvullende maatregelen te komen.

Om duidelijk te maken dat de overheid de zorgplicht desnoods verder zal afdwingen, is er volgens de KSA een tweesporenbeleid nodig. De overheid zorgt indien nodig voor een aangepast wettelijk kader. Daarnaast zal het toezicht  moeten worden geïntensiveerd. Voor dat tweede spoor is de KSA verantwoordelijk.

Jansen geeft aan dat de KSA op korte termijn zal gaan onderzoeken hoe de vergunninghouders omgaan met de zorgplicht. Daarbij gaat het dan niet alleen om de voorzieningen in het systeem maar ook de praktische uitvoering daarvan. Handhaving van de regels krijgt dan volop prioriteit en de wet biedt voldoende tools duidelijk te maken hoe belangrijk de overheid de zorgplicht en de zorgvuldige uitvoering daarvan vindt. Als voorbeeld noemde hij het rolmodellen verbod in de reclame voor de sector. Diverse partijen zijn schriftelijk gewaarschuwd dat per 30 juni de regeling ingaat. Vanaf de eerste dag zal worden gehandhaafd zonder coulance. In de praktijk is het een goede test voor de sector.

Is regulering een succes geworden?

Jansen staat volledig achter het besluit om het online gokken in ons land te reguleren zoals per 1 oktober 2021 is gebeurd. Hij wijst erop dat voor die datum er ook in ons land de mogelijkheid bestond om online te gokken, maar dan illegaal. De wettelijke basis moet er voor zorgen dat de speler in een veilige omgeving kan wedden. Daarbij is wetgeving en toezicht van belang. Als toezichthouder wil de KSA graag dat die veilige basis voor de consument goedschiks kan worden gerealiseerd. Indien dat echter niet lukt, zal ingrijpen ook niet worden geschuwd.

De beste Online Bookmakers