Bookmaker
25/01/2023

NEC bevestigt overeenkomst met Unibet

NEC bevestigt overeenkomst met Unibet

Het Zweedse gokbedrijf Kindred Group waartoe het merk Unibet behoort, had de samenwerking met NEC al eerder aangekondigd. Afgelopen week werd de overeenkomst bevestigd door de voetbalclub. NEC is de volgende in een rijtje van Ajax, SC Cambuur, De Graafschap, NAC Breda, Telstar en Heracles Almelo.

Club verheugd over overeenkomst

De naam Unibet zal niet te zien zijn in op het shirt van NEC maar wel prominent aanwezig zijn in het stadion. Het management van de club zegt verheugd te zijn om met een A-merk op het gebied van online bookmakers een overeenkomst te hebben gesloten die verder gaat dan alleen maar sponsorgeld binnenhalen. Ook Unibet zegt uit te zien naar het uitrollen van NEC maatschappelijk, activiteiten die verder gaan dan sport en het wedden daarop. in het kader van Unibet Impact wil de vergunninghouder zich ook inzetten voor maatschappelijk verantwoord gokken en de preventie van matchfixing.

Reactie van supporters van NEC

De eerste reacties van de supporters van NEC waren niet overwegend positief. Er werden zorgen geuit door tientallen fans dat het maatschappelijk gezicht van de club hierdoor wordt geschaad. Zo werd onlangs een winter-bbq georganiseerd om hef leed van armen in de omgeving te verzachten. Hierop reageerde de commercieel manager van NEC, Robin Faber, tegen De Gelderlander als volgt: ‘Je kunt twee dingen doen. De gokwereld en daarmee tonnen aan sponsorgelden links laten liggen, of een bedrijf als Unibet binnenhalen en kijken wat er maatschappelijk mogelijk is. Bovendien kunnen we in onze financiële situatie een dergelijk bedrag niet laten lopen.’

De overeenkomst loopt vooralsnog tot 2025 in verband met aangekondigde wettelijke maatregelen.

Zorgen over trendanalyse matchfixing KSA

Onlangs rapporteerde de KSA een trendanalyse matchfixing. Bij de speciale afdeling van de waakhond kwamen sinds het gokken online is toegestaan in ons land 40 meldingen binnen over verboden of verdachte inzetten (periode 1 oktober 2021 tot 18 december 2022). Bijna alle meldingen kwamen van 5 vergunninghouders.

In 27 van de 40 meldingen ging het over betaalde voetballers die gokten op wedstrijden in competities waarin ze zelf ook speelden. Dat is wettelijk verboden. De verdeling over de drie bedoelde divisies is als volgt:

  • Eredivisie: 6
  • Keuken Kampioen divisie: 19
  • Jack’s League: 2

Volgens het rapport ging het in het algemeen om kleine inzetten en vaak om combinatie-weddenschappen. In enkele gevallen was er ook sprake van een mogelijke matchfixing. Op basis van de privacyregeling worden er geen namen van voetballers genoemd. Alle gevallen zijn wel doorgegeven aan de fiscale opsporingsdienst.

Het aantal meldingen heeft aanleiding gegeven tot zorgen. Eredivisie CV, waarin de 18 clubs in de eredivisie zijn verbonden, heeft aangegeven te onderzoeken of er standaard een verbod op gokken op voetballen in de contracten van profvoetballers kan worden opgenomen. Momenteel is er geen dergelijke clausule ondanks het wettelijk verbod. Door het specifiek te vermelden zouden profs in de eredivisie ook hun contract riskeren indien ze illegaal gokken.

Bij de SBIU kwamen ook nog 12 meldingen binnen over verdachte gokpatronen bij buitenlandse sportwedstrijden. Deze kunnen in Nederland niet worden onderzocht en deze gegevens worden gedeeld met het land waar de wedstrijd heeft plaatsgevonden mits hiermee wordt samengewerkt. Melding nummer 40 betrof verdachte inzetten op een wedstrijd in Nederland bij buitenlandse bookmakers. Hierbij kan ook geen zelfstandig onderzoek worden geopend en wordt er samengewerkt met buitenlandse autoriteiten.

“Een van de voornaamste doelen van de Wet op de Kansspelen (Wok) is het tegengaan van gokgerelateerde matchfixing bij vergunde aanbieders van sportweddenschappen. De Kansspelautoriteit heeft geen wettelijke taak in het opsporen van matchfixing, maar kijkt wel of aanbieders met vergunning voldoende doen om matchfixing te voorkomen.”

Aldus de Kansspelautoriteit (KSA) toezichthouder met een vermelding op hun eigen officiële website.

Bookmakers maken zich sterk tegen matchfixing

Het aantal meldingen is niet te vergelijken met een eerdere periode omdat het pas sinds 1 oktober 2021 legaal is om online te wedden op sport in ons land. Uiteraard was het in eerdere instantie ook verboden om wedstrijden te beïnvloeden om daar persoonlijk gewin uit te halen. Er zijn wel signalen geweest dat er in ons land sprake kan zijn geweest van matchfixing maar daar is nooit een veroordeling op gevolgd.

Matchfixing is zowel voor de vergunninghouders als de spelers een groot kwaad. Veel bookmakers doen hun best om matchfixing zo mogelijk compleet te voorkomen, nationaal en internationaal. Dat is ook de verplichting die ze aangaan als ze een vergunning krijgen. De bookmakers met vergunning staan in ieder geval allemaal onder toezicht van de KSA, wat vertrouwen biedt voor de consument. Dat geldt uiteraard ook voor een grote speler zoals Unibet.

De beste Online Bookmakers