Overige
16/05/2022

Matchfixing blijft moeilijk te bewijzen

Matchfixing blijft moeilijk te bewijzen

Indien je als lezer al een jaartje ouder bent, herinner jij je wellicht het voetbaljaar 1983 nog. Nederland zou hoogstwaarschijnlijk het volgende jaar naar het EK gaan. Spanje moest nog een wedstrijd spelen tegen Malta, maar omdat alleen bij een uitslag van 11 doelpunten of meer verschil deze concurrent zich zou plaatsen, was er nauwelijks zorg.

In de eerste helft verdedigde Malta ook sterk en kwamen de Spanjaarden niet verder dan 1-0. Die avond was er een optreden van Youp van ’t Hek, vlak na het einde van de wedstrijd. De cabaretier, een voetbalfan, vertelde bij aanvang van zijn show dat Spanje met 12-1 had gewonnen van Malta. De voetbalkenners in de zaal lachten hartelijk om die kostelijke grap. Pas in de pauze werd duidelijk dat het gewoon een mededeling was geweest en Spanje naar het EK zou gaan en Nederland niet.

Een officieel onderzoek volgde nooit

Nadat de verbijstering was verdwenen, werd in Nederland al snel gesproken over omkoping of een andere manier van matchfixing. Tot een officiële klacht kwam het nooit en dat is ook te begrijpen, omdat zonder bewijzen het voor de Nederlandse voetbalbond niet eenvoudig zou zijn om twee andere bonden te beschuldigen van bedrog. Uiteraard was de uitslag ook internationaal niet onopgemerkt gebleven en het kleine vakantie-eiland werd overspoeld met onderzoeksjournalisten die hoopten te ontdekken dat er sprake was geweest van vals spel. Het werd zo heftig dat de voetbalbond van Malta overwoog zich volledig terug te trekken uit het internationale voetbal.

Bij de onderzoeken werd veel amateurisme geconstateerd bij de voorbereiding van het team van Malta. Ook deden de Spanjaarden (zoals gebruikelijk) veel moeite om de spelers van Malta vooraf uit hun ritme te halen. Gelet op de eerste helft was dat echter niet gelukt. Daarna werd de aandacht vooral gericht op de keeper van Malta. Uiteindelijk was er geen definitieve conclusie mogelijk en ging het EK gewoon door met Spanje en zonder Nederland. In die jaren was het nog niet mogelijk om bij de bookmakers te onderzoeken in hoeverre er ongebruikelijke weddenschappen waren afgesloten. In Nederland is er sindsdien op voetbalgebied altijd enige ongerustheid indien het doelsaldo beslissend moet zijn.

Bristol Rovers promoveert naar League One

Met nog een wedstrijd te spelen was het enorm spannend in League Two. Northampton Town stond op de derde plaats met evenveel punten als Bristol Rovers maar met een beter doelsaldo. Indien Northampton Town de laatste wedstrijd zou winnen leek promotie naar League One bijna zeker. League One is overigens het derde niveau in Engeland. Het begon erg goed voor het team van Northampton in de uitwedstrijd tegen Barrow. Bij de rust stonden ze met 3-0 voor en was er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft werd het nog 1-3 maar de overwinning kwam geen moment in gevaar en toch werd het team deze middag in diepe rouw gedompeld.

Bristol Rovers redden het nipt

De laatste wedstrijd tegen Scrunthorpe was voor de Rovers een thuiswedstrijd. De eerste helft eindigde in 2-0 waarbij een eigen doelpunt Oliver Lobley. Hij werd meteen gewisseld en daarmee was zijn eerste optreden in het seizoen afgelopen. Na 75 minuten stond het 4-0 bij de Rovers en gelet op de stand bij Northampton moesten er nog 3 doelpunten vallen om de Bristol Rovers te laten promoveren. Weinig supporters geloofden daar nog in. Maar bij het eindsignaal konden de fans het veld bestormen. De uitslag werd 7-0 en daarmee passeerde Bristol Rovers het arme Northampton op het gescoorde aantal doelpunten over het gehele seizoen.

Is de integriteit van League Two aangetast?

Northampton overweegt een officiële klacht omdat de integriteit van de League Two zou zijn aangetast. De klacht betreft uiteraard niet de Bristol Rovers maar diens tegenstander: Scunthorpe. Iedereen wist hoe belangrijk deze wedstrijd was voor promotie en toch had de trainer van Scrunthorpe maar liefst 7 spelers jonger dan 19 jaar opgesteld, hiervan kwamen er zelfs vier uit het team van onder de 18 jaar. De eigen doelpuntenmaker had geen enkele ervaring in het eerste team, totdat hij deze bijzondere middag werd opgesteld.

Het is nog niet bekend of er ook bijzonderheden zijn geconstateerd bij de bookmakers wat betreft het gokgedrag bij deze exceptionele wedstrijd. Het is echter wel een voorbeeld hoe moeilijk het kan zijn om te bewijzen dat er bewust wordt gefixt op welk niveau dan ook in het hedendaagse voetbal. Met slechts één doelpunt meer had Northampton zich alle ellende kunnen besparen en zou niemand buiten de regio zich deze wedstrijden hebben herinnerd.

De beste Online Bookmakers