Overige
09/11/2016

Statistieken als kapstok voor gokstrategie

Statistieken als kapstok voor gokstrategie
Een lekker potje voetballen kijken. Daar houden wij voetballiefhebbers allemaal van, maar als je daadwerkelijk geld wilt verdienen aan het volgen van je favoriete sport dan zijn er heel veel verschillende parameters waarmee je rekening moeten houden. Uiteraard kijkt iedereen naar de huidige vorm van een team. Ook blessures en schorsingen worden door bijna niemand vergeten. Zelfs de scheidsrechter die het duel in goede banen leidt, wordt meegenomen in de beslissing op welke ploeg er gegokt gaat worden, maar nog te weinig spelers nemen de statistieken mee in gokstrategie.

Resultaten in verleden geen garantie, wél een indicatie

Iedereen kent het gezegde ‘behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor succes in de toekomst’. Dat klopt als een bus, maar als het gaat om het bepalen van de gokstrategie zijn statistieken over onderlinge ontmoetingen wel degelijk zinvol. De meeste voetbalploegen hebben wel een ‘angstgegner’ of aardsrivaal tegen wie ze het altijd moeilijk hebben. Zo is bekend dat Sparta altijd boven zichzelf uitstijgt als ‘grote broer‘ Feyenoord op de stoep staat. En Cambuur speelt altijd met net iets meer passie tegen SC Heerenveen dan tegen andere teams. NEC wint vaker van Vitesse, dan van elke andere club en dat Amsterdam versus Rotterdam gelijk staat aan water en vuur is algemeen bekend. De uitslagen worden bij bepaalde wedstrijden bepaald door sentiment, achtergrond of ligging. Hierdoor kunnen er totaal onlogische eindstanden op het scorebord verschijnen. FC Utrecht won bijvoorbeeld vorig jaar van Ajax terwijl de Dom-stedelingen op dat moment in een totale crisis verkeerde en Ajax juist de topvorm te pakken had. Door de hulp van statistieken in te roepen kan er nog enige orde in de chaos geschept worden. En dat is voor mensen die op dergelijke wedstrijden willen inzetten wel zo prettig.

Hoe te gebruiken?

Het vinden van statistische gegevens is niet zo moeilijk. Het draait hierbij om het toepassen ervan. De meeste bookies vermelden bij hun odds-indeling ook Head2Head (H2H) gegevens. Daarin worden de vijf laatste onderlinge ontmoetingen vermeld. Dit is echter vaak zowel uit- als thuis en in bepaalde gevallen zitten er zelfs vriendschappelijke wedstrijden tussen. Speel je op een groot buitenlands team – bijvoorbeeld Real Madrid – dan heb je kans dat voor de competitiewedstrijd tegen FC Barcelona ook de CL-confrontatie in dit rijtje staat. Ook is het belangrijk te beseffen dat wedstrijden in het nationale bekertoernooi vaak lager staan aangeschreven dan een competitieduel. Kortom: neem niet zomaar roekeloos de feiten uit de H2H over, want er zijn nogal wat randverschijnselen die medebepalend zijn.Het beste kun je de resultaten filteren die exact overeenkomen met het wedstrijdaffiche waarop je van plan bent te gaan spelen. Bijvoorbeeld: Eredivisie AZ – Ajax. Streep dus alle resultaten van Ajax – AZ weg. Kijk ook niet naar onderlinge ontmoetingen die niet in het kader van de Eredivisie zijn gespeeld. Dan hou je een lijstje over, dat goed te analyseren valt. Bekijk vervolgens of er een patroon te ontdekken valt. Wint de thuisploeg vaak? Hoe groot is het verschil in doelpunten? Wordt er regelmatig gelijkgespeeld of is het vaak de uitspelende partij die (met klein verschil?) aan het langste eind trekt? Allemaal relevante vragen. Het is ook zeer zinvol om de wedstrijdgegevens nog even in detail te bestuderen. Zo stond ADO Den Haag jarenlang bekend om zijn ‘Haags kwartiertje’. ADO dankte deze bijnaam aan het feit dat ze op een bepaald moment veel wedstrijden in de laatste 15 minuten in hun voordeel wisten te beslissen. Sommige (landen)teams hebben die reputatie en dat is natuurlijk niet voor niets. Maak gebruik van die kennis en bekijk daarom altijd de wedstrijdgegevens. Daarin zie je of een ploeg vroeg scoorde of juist de blessuretijd nodig heeft gehad om het verschil te maken.

Samenvattend

Alles op een rijtje zettend hebben we nu de juiste gegevens gefilterd en geanalyseerd. Het ene jaar is het andere niet, dus beperk je niet tot deze twee statistieken. De huidige vorm speelt ook een heel belangrijke rol om alles te kunnen samenvatten. Statistieken geven altijd en overal extra informatie. Zinvol, maar soms lastig te interpreteren. Voetbalkennis is noodzakelijk om de gevonden info om te kunnen zetten in een strategische beslissing. Uiteraard kan je niet alles volgen, daarom zet voetbalgokken.nl elke week al deze gegevens voor je op een rij in de wekelijkse voorbeschouwingen. Daarin worden minimaal drie wedstrijden uitgebreid beschreven, worden spelers en trainers aan het woord gelaten en krijg je een actueel blessure- en schorsingenoverzicht. In de kolom wedstrijdinformatie verwerken we de statistieken, allemaal met als doel: jou te helpen bij het bepalen van de juiste inzet. Uiteraard gelden de factoren genoemd in de openingsalinea nog altijd zwaar mee en geeft ook dit geen enkele garantie. Maar het is opnieuw een stap die je winstkansen vergroot.

De beste Online Bookmakers