Premier League
23/01/2023

Aston Villa sluit omstreden sponsordeal

Aston Villa sluit omstreden sponsordeal

In Engeland is grote beroering ontstaan over de sponsorovereenkomst die door Premier League club Aston Villa is gesloten met een bookmaker. Het feit op zich was wellicht niet eens zo opvallend omdat de vorige sponsor van de club ook uit de gokbranche kwam. Maar Aston Villa sloot de overeenkomst met BK8 voor een periode van 3 jaar. Deze exploitant van gokspelen was recentelijk in opspraak geraakt bij een andere club.

Over BK8

BK8 was gedurende 3 dagen sponsor van Norwich City. Meteen nadat de samenwerking was beklonken zond BK8 reclame uit die niet in de smaak viel bij het bestuur en de supporters van de club. Norwich City maakte gebruik van een ontbindende clausule in het contract en daarmee kon BK8 na drie dagen weer vertrekken. Insiders dacht dat daarmee het gokbedrijf de mogelijkheid om nog te sponsoren in het Engelse voetbal had verspeeld.

Door ontbindende clausule in het contract kon BK8 na drie dagen weer vertrekken

Norwich City heeft ook publiekelijk verklaard nooit meer in zee te gaan met een exploitant van online kansspelen. De overeenkomst met Aston Villa is nog niet openbaar gemaakt, maar experts verwachten dat BK8 op het shirt van Aston Villa gaat prijken en dat de club daarmee op veel afkeurende reacties kan rekenen. Tot dusverre heeft het management geen enkele reactie gegeven om de nieuwe 3-jarige sponsorovereenkomst. Er was al wel ander commentaar.

De situatie in Groot-Brittannië op het gebied van gokken op sport

In het Verenigd Koninkrijk bestaat een lange traditie wat betreft weddenschappen op sport. Daarbij waren paardenraces altijd zeer populair maar ook op andere sporten zoals voetbal en tennis is het gedurende lange tijd gebruikelijk om een gokje te wagen. Op de racebanen voor paarden waren de bookmakers aanwezig en ook voor andere sporten konden de weddenschappen in het algemeen op wedkantoren worden afgesloten.

Het was voor de Britten dan ook een minder grote stap naar het online wedden op internet dan in veel andere landen. De wet die online kansspelen regent in het VK is dan ook al redelijk gedateerd en niet meer geheel toepasbaar bij de moderne mogelijkheden van het internet. Aanpassingen op diverse punten worden verwacht in een nieuwe wet. Hierbij wordt dan met name gedacht aan beperking van reclame voor de goksector en minder sponsormogelijkheden van sportclubs. Door het aftreden van 2 premiers in Engeland is wetgeving weer even op de lange baan geschoven.

Het verzet van de supporters

Voetbal is in Groot-Brittannië voor veel supporters echt een manier van leven. Bij veel trouwe aanhangers is er tegenzin ontstaan met betrekking tot de grote invloed van de goksector op het voetbal. De meeste Britten hebben geen enkel bezwaar tegen een gokje wagen, ook niet waar het voetbal betreft. Maar het is een andere zaak als op de shirts van hun favorieten reclame wordt gemaakt voor bookmakers.

Aziatische bookmakers proberen invloed en naambekendheid te verwerven door kleinere clubs te sponsoren.

De fans willen liever niet dat deze bedrijven invloed krijgen op het reilen in zeilen van hun club. Voor de echte topclubs is de Premier League is het geen probleem om (veel) sponsorgeld te verzamelen. Voor de kleinere clubs is dat een andere zaak en daar maken ook de supporters zich zorgen over. Het is een bekend feit dat het Engelse voetbal (ook de lagere divisies) zeer populair is in Azië waar het gokken betreft. Men ziet dan ook met lede ogen aan dat Aziatische bookmakers invloed en naambekendheid proberen te verwerven door kleinere clubs te sponsoren. Daarbij ligt een risico van matchfixing ook altijd op de loer al zijn daarvoor geen bewijzen gevonden.

The Big Step

Zolang er nog geen nieuwe wettelijke regeling is op het gebied van sponsoring van voetbalclubs door de gokbranche zijn er particuliere initiatieven. De bekendste daarvan is Big Step opgericht door James Grimes. Het doel van het initiatief is om sponsoring van voetbalclubs volledig te beëindigen, bij voorkeur op vrijwillige basis. Bij Big Step bestaat de zorg dat door het zo dichtbij brengen van het online gokken bij het voetbal, het risico wordt vergroot dat kwetsbare groepen in de problemen komen en gokverslaving toeneemt. Een aantal clubs in het betaalde voetbal heeft zich aangesloten bij de doelstellingen van Big Step. Norwich City behoort daar na het debacle met BK8 ook toe. Het zal duidelijk zijn dat Grimes niet blij was met de actie van Aston Villa.

Reactie van Grimes

“Dit is een toondoof partnerschap in het licht van onvermijdelijke overheidsmaatregelen inzake gokadvertenties en tegen een achtergrond van toenemende druk van de fans – waardoor dezelfde  online bookmaker  onlangs nog  uit een club werd gezet.

Het wordt steeds duidelijker dat wanhopige clubs op dit punt niet te vertrouwen zijn – ze blijven samenwerken met gokbedrijven terwijl er levens op het spel staan. De regering moet nu de verantwoordelijkheid nemen voor deze kluchtige situatie en in het op handen zijnde witboek een einde maken aan goksponsoring in het voetbal.” - James Grimes, The Big Step-campagne

De beste Online Bookmakers