Richtlijnen verslavingspreventie en risicomanagement

Voetbal is sport nummer één in Nederland. Veel Nederlanders genieten wekelijks actief of passief van amateurvoetbal en van wedstrijden in de nationale en internationale competities van het betaald voetbal. Het feit dat wij met zijn allen het voetbal zo hartstochtelijk volgen, betekent ook dat er op het gebied van weddenschappen en het wedden op voetbal bij de diverse bookmakers verhoogde interesse ontstaat. Een verhoogde kansspelverslaving ligt hierdoor op de loer. Dit is een serieuze kwestie en dient dan ook zoveel mogelijk preventief en actief voorkomen en bestreden te worden.

Wanneer iemand besluit te gaan wedden op voetbal door het afsluiten van een voetbalweddenschap bij een bookmaker, neemt diegene deel aan zogeheten kansspelen. Kansspelen brengen een risicofactor met zich mee en kunnen door het spelelement in combinatie met het inzetten van geld. De kans op verslavingsgevoeligheid en een daadwerkelijke verslaving kan hierbij tot uiting komen. Vanuit VoetbalGokken.nl voelen wij hier verantwoording en proberen wij op diverse manieren bezoekers te wijzen op de bijkomende risico's van het deelnemen aan kansspelen.

Dit doen wij o.a. door het uitdragen van verschillende risicowaarschuwingen en soortgelijke uitingen rondom en op essentiële plekken op de website. Dit met als doel om de bezoeker te wijzen op de gevaren die mogelijk kunnen ontstaan bij online gokken. VoetbalGokken.nl is van mening dat door actief en preventief bezoekers en leden te wijzen op deze gevaren, middels waarschuwingen en actief op deze risico’s te blijven wijzen, deelnemers meer bewustwording zullen krijgen voor de risico's en het spel onder velen vooral een spel zal blijven.

Daarnaast is het essentieel dat deelnemers onder de leeftijd van 18 jaar actief geweerd worden op de website. Naast het verhoogde risico bij deelname aan kansspelen bij minderjarige leeftijd, is het tevens bij wet verboden en niet toegestaan. Daarom noemen wij regelmatig op de site Speel bewust 18+ !
 

“ Een deelnemer van kansspelen dat zich bewust is van de mogelijke gevaren en risico’s van (online) gokken, zal met meer bewustwording en voorzichtigheid een weddenschap afsluiten. ”

 

Laat het spel vooral een spel blijven

VoetbalGokken.nl wordt dagelijkse onderhouden door een team van enthousiaste voetbalvoorspellers, die een bijzondere fascinatie hebben voor gokken op voetbal. Onze teamleden voorspellen dan ook zelf zeer regelmatig bij de bookmakers. Mede door jarenlange ervaring en het op regelmatige basis deelnemen, maakt ons team zeer bewust van de gevaren bij het deelnemen aan dergelijke kansspelen. Regelmatig een deelnemen bij de bookmakers is leuk, maar ons motto is en blijft: "Laat het spel vooral een spel blijven!", sla niet door en bepaal op voorhand het te besteden budget en soort  weddenschappen dat je wenst te plaatsen. Door vooraf kritisch en weloverwogen je behoeftes te bepalen, sta je sterker als speler in de spreekwoordelijke wedstrijd. Maar dit geldt uiteraard niet alleen voor ons team, maar ook voor de bezoekers van VoetbalGokken.nl


Vier stelregels die belangrijk voor ons zijn

Het VoetbalGokken team heeft ter preventie en bescherming van de consument daarom een aantal gezamenlijke en naar ons inziens belangrijke basisregels opgesteld. Op deze manier trachten wij een positieve bijdragen te leveren in het deelnemen aan kansspelen en steentje bij te dragen in verantwoord gokken.

1. Preventiemaatregelen ter voorkomen van het ontstaan van kansspelverslaving

➞ Gokken op voetbal brengt gevoeligheid van verslaving met zich mee. Een potentiele speler met intentie tot het gokken op voetbal dient van deze risico’s op de hoogte te zijn. Wij trachten op verschillende plekken op de VoetbalGokken.nl website bezoekers te wijzen op het risico van gokverslaving bij wedden op voetbal. Ook is op iedere pagina van VoetbalGokken aan de onderkant van de site - de footer – een directe snelkoppelingen met informatie omtrent gokverslaving en het herkennen van het mogelijke ontstaan ervan. Hier verwijzen wij ook door naar verschillende nationale hulpinstanties, waardoor efficiënt hulp geboden kan worden bij het ontstaan van problemen.

2. Alleen keuze uit een veilig Nederlands kansspelaanbod

➞ Op VoetbalGokken.nl krijg je alleen een aanbod van bookmakers te zien, welke in het bezit zijn van een geldige Nederlandse licentie. Deze licentie is afgegeven door de Nederlandse Kansspelautoriteit, dat als overheidsinstantie toeziet op het eerlijke verloop en handhaving van gemaakte afspraken omtrent online kansspelen. De Kansspelautoriteit is tevens de instantie die licenties voor de Nederlandse kansspelmarkt verzorgd. Het aanbod op VoetbalGokken.nl kan op deze manier veilig worden geacht, ten aanzien van de door de Nederlandse overheid strikt gestelde voorwaarden en legitimiteit vanuit de Nederlandse Kansspelautoriteit.

3. Wervingsactiviteiten en/of reclame gericht op volwassenen

VoetbalGokken.nl richt zich op het tegengaan van werving- en reclame-uitingen gericht op minderjarige of mogelijk andere kwetsbare groepen. VoetbalGokken.nl voorziet in informatie over online gokken voor bezoekers met een minimale leeftijd van 18 jaar of ouder. Wat betreft reclameactiviteiten leggen wij de focus op een leeftijd v.a. 24 jaar of ouder. Een keiharde afspraak die het voltallige VoetbalGokken TEAM ondersteund. Wie lid wilt worden van Club VoetbalGokken en een account aanmaakt op VoetbalGokken is dan ook alleen toegestaan vanaf 24 jaar of ouder. Bij registratie op de site is deze leeftijd direct begrenst en worden minderjarige bezoekers die willen deelnemen aan de site automatisch geweigerd. Bij constatering van een registratie door een minderjarig persoon - bijvoorbeeld door misbruik aan de hand van het verstrekken van foutieve informatie - zal per direct worden opgetreden en het account worden geannuleerd.

4. Fraudeleus gedrag en criminaliteitsbestrijding

➞ Illegaliteits- en criminaliteitsbestrijding wordt door VoetbalGokken.nl serieus genomen. Bij het constateren van mogelijke criminele activiteiten / fraudeleus gedrag of andere verdachte zaken, zullen de daarvoor bevoegde handhavende instanties per omgaande worden ingelicht.


CIV

Centraal Informatiepunt Verslavingspreventie

Waar kan ik terecht met vragen, hulp, klachten, adviezen of tips m.b.t. gokken en het mogelijk ontstaan van een kansspelverslaving? Indien je denkt te kampen met (opkomende en/of beginnende) kansspelverslaving zijn er instanties die jou kunnen helpen en ondersteunen bij het voorkomen en verhelpen van een kansspelverslaving. Of wellicht wil je meer informatie inwinnen over kansspelverslaving en de risico’s die gokken met zich meebrengt. Voor al dit soort vragen verwijzen wij je graag door naar de experts op dit vakgebied. Deze instanties zijn speciaal toegewezen op het onderwerp kansspelverslaving en bieden met hun specialisme de beste handvaten voor ondersteuning.

Wil je direct een speelpauze inlassen? Dat kan via het CRUKS register. Schrijf jezelf in via het register en neem een pauze van minimaal een half jaar met gokken. Inschrijving zorgt voor uitsluiting van online kansspelaanbieders en zowel fysieke speelhallen en casino's in Nederland.

Via onderstaande websites verwijzen wij je graag door naar verschillende instanties die hoog aangeschreven staan en gespecialiseerd zijn in gokverslaving.