Premier League
13/02/2023

Bet365 blijft scoren

Bet365 blijft scoren

Stoke City Football Club is de op één na oudste professionele voetbalclub in Engeland en werd opgericht in 1863. De club was een van de 12 oprichters van Football League in 1868, de voorloper van het huidige Engelse professionele voetbal. De Premier League is momenteel de meest aansprekende competitie ter wereld, zowel voor de fans als de gokkers op wedstrijden.

Connectie met Peter Coates

Stoke City Football Club heeft een zeer lange geschiedenis, maar heeft geen prijzen kunnen winnen. De beste prestatie ooit was een 4e plaats in de hoogste divisie, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De club heeft ook als nadeel dat de vestigingsplaats Stoke-on-Trent een vrij anonieme industriestad is vooral bekend om het keramiek wat daar al eeuwen wordt gemaakt. Verder is Peter Coates er geboren. Hij is meerdere jaren voorzitter en eigenaar geweest van de club. Momenteel bezit hij de meerderheid van de aandelen van Stoke City Football Club, maar bemoeit zich niet meer met het beleid binnen de club. Maar het is zijn connectie met Bet365 dat ook gevestigd is in Stoke-on-Trent, waardoor ook de voetbalclub regelmatig in het nieuws komt. Want Bet365 is een succes.

De oprichting van Bet365

Bet365 bestaat sinds 2000 en is nog vrijwel een compleet familiebedrijf. In 1974 begon Peter Coates met het openen van een aantal fysieke wedkantoren in Engeland. Zijn dochter Denise zag toekomst in een online bookmaker. Samen met haar John besloot ze deze te gaan opzetten. Daarvoor was geld nodig, veel geld. Hun vader sloot een lening van £ 15 miljoen af met als onderpand de wedkantoren. Bet365 werd een succes. In 2005 werd besloten om de wedkantoren te verkopen voor £ 40 miljoen. Hiermee kon de uitstaande lening in een keer worden afgelost. Het restant werd gebruikt voor expansie van Bet365 in Engeland en het buitenland.

Af en toe werd een deel van een overname van een concurrent betaald in aandelen in Bet365, maar Peter, Denise en John houden met 90% van de aandelen de touwtjes stevig in handen. Bet365 wordt de grootste bookmaker ter wereld genoemd. Het bedrijf heeft inmiddels ook een vergunning in Nederland en biedt naast de diensten als bookmaker ook online kansspelen aan.

Het succes van Bet365

Zonder een flinke investering is het uiteraard niet mogelijk om een stabiel platform op te bouwen waar dagelijks tienduizenden weddenschappen kunnen worden verwerkt. Dat is bij Bet365 uitstekend verzorgd door de ervaring die in de loop der jaren is opgebouwd. De quoteringen bij de bookmaker zijn scherp en het aanbod is enorm (in Nederland uiteraard binnen de wettelijke kaders).

Bet365 timmert ook behoorlijk aan de weg qua reclame en sponsoring, maar doet dat wel op een relatief bescheiden manier. Het zijn niet de meest bekende voetbalclubs waarbij de sponsornaam op het shirt komt te prijken, maar traditieclubs in binnen- en buitenland met een enthousiaste aanhang. Ook heeft Bet365 ondanks de forse groei het hoofdkantoor niet verplaatst vanuit Stoke-on-Trent.

Indien Bet365 zich in het buitenland vestigt, kiest het voor een gepersonaliseerde aanpak. Ondanks het feit dat het een Brits bedrijf is, spreekt men altijd de taak van het land waarvoor gekozen wordt. In Nederland is er een Nederlandse website, een Nederlandse service-afdeling en kansspelen en bonussen die zijn afgestemd op ons land. Kortom, bij Bet365 doen ze hun best om spelers zich op het gemak te laten voelen, ook als je geen Engels spreekt.

Trots zijn op het betalen van belasting?

In Engeland wordt ongetwijfeld net zo veel over de belastingen gemopperd als in ons land. Maar er zijn ook zaken anders aan de overkant van het kanaal. Zo publiceert de Sunday Times ieder jaar een Tax List. Daarin worden belastingbetalers (natuurlijke personen) opgenomen die het meest moesten betalen over het afgelopen jaar. Peter, Denise en John Coates kregen gezamenlijk vorig jaar een aanslag van € 520 miljoen. Daarmee stonden ze nummer 2 op de lijst. De miljardair Alex Gerko, die inmiddels afstand heeft gedaan van  zijn Russische nationaliteit, staat op 1 met € 550 miljoen. Overigens voerde de familie Coates vorig jaar de lijst wel aan met € 545 miljoen aan belastingafdracht. Het toont aan dat het succes van Bet365 voorlopig aanhoudt.

Het laat tevens zien dat de familie Coates (vooralsnog althans) de veel hogere betastingen in Groot-Brittannië op de koop toeneemt in plaats van de verhuizen naar een belastingparadijs zonder inkomstenbelasting. Het past bij de koppige bookmaker die het hoofdkantoor heeft in Stoke-on-Trent en niet in het chique Londen. Het past bij een familie die juicht in het relatief kleine stadion van Stoke City Football Club en niet heeft gekozen voor de champagne in een skybox bij een topper in de Premier League.

De beste Online Bookmakers