Bookmaker
28/11/2022

Missers van vergunninghouders

Missers van vergunninghouders

De KSA heeft meegedeeld dat de waakhond voor de goksector meerdere malen heeft moeten optreden tegen vergunninghouders die zich niet aan de regels hielden met betrekking tot het WK in Qatar.

Aanbieden van de optie om op gele kaarten te wedden

Het meest opmerkelijk was wellicht het feit dat twee vergunninghouders hun leden de optie boden om te wedden op gele kaarten tijdens het toernooi. De manier van wedden is in ons land bij wet verboden. De achtergrond van het verbod is dat zaken waarbij een enkel individu de uitkomst van een weddenschap kan beïnvloeden, het risico op matchfixing zou kunnen vergroten. In Nederland is het ook verboden om bijvoorbeeld weddenschappen aan te bieden op beslissingen van de scheidsrechter en andere ‘negatieve zaken’. Door de KSA is niet bekend gemaakt welke aanbieders de mist in waren gegaan met deze weddenschappen. De mogelijkheid bestaat inmiddels niet meer.

Geen kans op € 2,5 miljoen bij Unibet

Inmiddels is wel algemeen bekend dat Unibet € 5 miljoen uit gaat betalen aan spelers indien Nederland in Qatar wereldkampioen wordt. Maar de huidige opzet is niet zoals in de bedoeling lag bij de bookmaker. In eerste instantie wilde Unibet het bedrag in twee delen splitsen. De helft van het geld zou dan worden verdeeld over degenen die volgens de voorwaarden hadden gewed op wedstrijden in het toernooi. Daarnaast zouden deze spelers ook tickets ontvangen voor afgesloten weddenschappen. Het tweede deel ter waarde van € 2,5 miljoen zou daarna worden verloot onder deze tickethouders. Dat werd echter niet toegestaan door de KSA, omdat Unibet in Nederland niet beschikt over de noodzakelijke loterijvergunning. Om deze reden zal het volledige bedrag van € 5 miljoen worden verdeeld over alle spelers die voldoen aan de voorwaarden zonder dat er geloot zal worden. Uiteraard moet Nederland dan wel eerst het toernooi winnen.

Een verboden rolmodel van BetCity

Hoewel de vergunninghouder niet met name werd genoemd, denken kenners dat het BetCity was die een tik op de vingers kreeg van de KSA met betrekking tot het inzetten van een rolmodel.

“De naam of logo van een gokbedrijf mag niet in dezelfde uiting staan als de afbeelding, stem of naam van een rolmodel. Donderdag 14 november is het bedrijf gesommeerd hiermee direct te stoppen, anders zou een last onder dwangsom worden opgelegd. Dat bleek niet nodig.” - Kansspelautoriteit

Op basis van de bovengenoemde informatie lijkt het te gaan om BetCity. Op dezelfde datum was Andy van der Meijde in beeld te zien bij het evenement Oranje Strijders. Het voormalige boegbeeld van BetCity droeg bij die gelegenheid een trui met daarop het logo van de bookmaker.

Omkoping Ecuador blijkt complottheorie

Inmiddels heeft Ecuador een uitstekende wedstrijd gespeeld tegen Nederland en heeft het Zuid-Amerikaanse land dat in de lagere regionen van de wereldranglijst staat het in eigen hand in de afsluitende groepswedstrijd tegen de Afrikaans kampioen Senegal. Dat mag bijzonder worden genoemd omdat enkele dagen voor de start van het toernooi een bericht verscheen over mogelijke omkoping van het team. Amjad Taha, een journalist en onderzoeker uit Bahrein beweerde dat Qatar 8 spelers van het verwachte basisteam van Ecuador zou hebben omgekocht. Daarmee zou het niet onaanzienlijke bedrag van € 7,1 miljoen zijn gemoeid. De onderzoeker gaf aan dat zijn bericht door 5 onafhankelijke bronnen in Qatar en Ecuador was bevestigd. Anderzijds waren en collega’s die beweerden dat Taha al eerder de aandacht had gezocht met nepnieuws dat achteraf eenvoudig kon worden ontkracht. Toch zullen er ook serieuze voetbalkenners zijn geweest die het niet geheel onwaarschijnlijk zouden hebben gevonden. Tenslotte heeft Qatar enorme bedragen geïnvesteerd in dit toernooi en is er veel geld beschikbaar in het olie- en gasstaatje. De journalist uit Bahrein voegde nog aan zijn verdenking toe dat de uitslag 1-0 zou gaan luiden voor Qatar door een doelpunt in de tweede helft.

Gelukkig voor iedere supporter van voetbal en ook degenen die wel van een weddenschap op sport houden, bleek het nieuws uit de lucht gegrepen en waarschijnlijk alleen bedoeld om aandacht te krijgen. Ecuador won de wedstrijd met een ‘reguliere’ 2-0. Inmiddels is het organiserende land Qatar  uitgeschakeld na 2 wedstrijden en dat is de slechtste prestatie ooit in de geschiedenis van een WK voetbal.

Entain lijkt de kans in Nederland te hebben gemist

Het WK voetbal is al een tijdje aan de gang, maar in Nederland behoort Bwin van het Britse bedrijf Entain nog steeds niet tot de vergunninghouders. Dat is verbazend, omdat een vergunning werd verwacht voor het WK. Dat werd nog eens bevestigd toen Entain eerder dit jaar BetCity kocht. Wellicht dat later bekend zal worden gemaakt waar het aan schortte.

De beste Online Bookmakers