Gokindustrie
17/12/2021 2 reacties

Bookmaker met vergunning op de vingers getikt

Bookmaker met vergunning op de vingers getikt

Het wedden op sport is inmiddels al enkele maanden gelegaliseerd in Nederland. Dat betekent ook dat de Kansspelautoriteit (KSA) volop bezig is om de vergunninghouders te controleren. Er zijn talloze regels opgesteld voor de vergunninghouders en de vergunning blijft alleen in het bezit als de vergunninghouders zich hieraan weten te houden. Natuurlijk gaat er wel een waarschuwing aan vooraf. Deze week is één van de bookmakers met vergunning door de KSA op de vingers getikt.

Welke bookmaker heeft een waarschuwing gekregen?

Over welke bookmaker het in dit geval gaat, heeft de KSA niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het om een van de vijf vergunninghouders gaat met een sportsbook. Na de waarschuwing heeft de bookmaker de zaken meteen rechtgezet en is er dus een einde gemaakt aan de overtreding.

Om wat voor overtreding ging het?

De KSA heeft de bookmaker in kwestie een waarschuwing gegeven wegens misleidende reclame. Voor reclame met betrekking tot online gokken zijn bij de legalisering allerlei regels opgesteld. De boodschap moet altijd duidelijk zijn en er hoort een standaard waarschuwing bij, zodat iedereen zich ervan bewust is waar het om gaat. De reclame moet ook meteen duidelijk bedoeld zijn voor 18+. Het mag niet aansprekend zijn voor jongeren en gokverslaafden.

In dit geval had de bookmaker iets laten plaatsen op een site met voetbalnieuws. Er stonden quoteringen van voetbalwedstrijden bij, maar verder geen extra informatie. Als je op de quoteringen klikte, ging je meteen naar de website van de bookmaker in kwestie. Hiermee sloeg de bookmaker de informatieplicht dus in de wind. De reclame moest binnen 36 uur verwijderd worden en dit gebeurde ook. De waarschuwing van de KSA is dus ter harte genomen, waardoor er op dit moment geen verdere stappen worden ondernomen. Natuurlijk is het voor spelers wel fijn om te weten dat de KSA hier dus bovenop zit en dat er gedacht wordt aan ieders belangen.

Regels voor alle soorten reclame-uitingen

Vaak wordt de nadruk gelegd op tv-reclames als het gaat over de regels die opgesteld zijn bij de legalisering van het online gokken. De regels gelden uiteraard voor alle vormen van reclame. Niet alleen tv-reclames en radioreclames zijn eraan onderhevig, maar ook reclames op websites dienen duidelijk en volgens de regels te zijn. Wanneer je als website reclame maakt voor een van de vergunninghouders, dien je dus ook aan deze regelgeving te voldoen. Het moet in dat geval dus ook duidelijk zijn waar het nieuws ophoudt en de eigenlijke reclame begint.

De Tweede Kamer buigt zich opnieuw over gokreclame

Hoewel de regels voor gokreclame pas sinds kort van kracht zijn, is er nu al onenigheid over in de Tweede Kamer. Vanaf oktober 2021 werd het online gokken in Nederland legaal, waarmee ook de reclames op gang kwamen. Mirjam Bikker van de ChristenUnie viel het onlangs op dat er veel reclame werd gemaakt voor online gokken rondom de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. Dit ergerde haar in hoge mate, omdat dit soort wedstrijden ook door veel jongeren worden gekeken, terwijl zij buiten de doelgroep van het online gokken vallen. Mirjam Bikker heeft hier dus een aantal vragen over gesteld en daarmee is de huidige regulering voor reclame voor online gokken op losse schroeven komen te staan.

Komt er een wettelijke beperking?

Nu er eenmaal kritische vragen over gesteld zijn in de Kamer, is het logisch dat er een en ander zal veranderen in de wetgeving met betrekking tot online gokken. Er zal dan een wettelijke beperking van reclame voor bookmakers en online casino’s komen. Het is overigens wel zo dat het kabinet er tot op heden geen harde uitspraken over heeft gedaan, omdat het momenteel nog demissionair is. Het is daarbij niet ongebruikelijk om dit soort zaken aan het parlement over te laten, zodat er straks voor een nieuw kabinet minder te regelen is.

Verbod op reclame voor online gokken?

SP-Kamerlid Van Nispen heeft een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen om ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen volledig te verbieden. Demissionair minister Dekker had de motie in principe ontraden, maar toch kreeg de motie voldoende steun in de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid is bang dat de reclames tot financiële en verslavingsproblemen zullen leiden. De Kamer vindt de huidige regelgeving op dit gebied tekortschieten. Demissionair minister Dekker heeft echter aangegeven dat hij het te vroeg vindt voor een algeheel verbod. Wel heeft hij inmiddels gokbedrijven opgeroepen om minder reclame voor online gokken uit te zenden. Wat er nu precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk, maar dat er iets gaat veranderen, lijkt onvermijdelijk.

De beste Online Bookmakers