Gokindustrie
14/09/2021 0 reacties

Bookmakers azen op de laatste Nederlandse voetbalclubs

Bookmakers azen op de laatste Nederlandse voetbalclubs

Het moment dat ook in Nederland legaal online kan worden gegokt op sportwedstrijden komt steeds dichterbij. Op 1 oktober zullen de bookmakers bekend worden die als eerste een vergunning krijgen om online wedden op sport mogelijk te maken. Er zullen beperkingen komen om matchfixing zoveel mogelijk te beperken. Ook zal niet op iedere willekeurige wedstrijd wereldwijd kunnen worden gegokt. Maar uit ervaringen in andere Europese landen is wel duidelijk geworden dat voetbal veruit de meest populaire sport is, ook als het erom gaat een gokje te wagen. Het is dan ook niet verrassend dat bookmakers vooral naar voetbalclubs kijken om reclame te gaan maken voor de business die ze gaan uitoefenen. Hierbij moeten ze wel voorzichtig zijn, want ook reclame maken is pas legaal en toegestaan na 1 oktober voor bookmakers met vergunning. Maar er is uiteraard al een legale aanbieder van wedden op sport: TOTO.

Toto deelt mokerslag uit

Terwijl andere bookmakers zich nog aan het beraden waren over de situatie in Nederland, deelde Toto een mokerslag uit. Als nu nog enige legale wedkantoor in Nederland kon deze vrijuit onderhandelen met Nederlandse voetbalclubs en maakte ook optimaal gebruik van die mogelijkheden. Inmiddels zijn er, voor zover bekend, 10 voetbalclubs in de eredivisie die na 1 oktober met het logo van toto op de schouder van het shirt het veld op zullen komen. De grootste namen zijn Feyenoord, PSV en FC Utrecht. Feyenoord is - naar verluidt - de best betaalde club en ontvangt € 2 miljoen per jaar. De laagst betaalde club strijkt ongeveer € 75.000 op. Het is nog niet bekend in hoeverre Toto nog andere rechten heeft verworven bij de betreffende 10 clubs, hierbij zou bijvoorbeeld kunnen worden geacht aan gok-zuilen in de stadions. Pas na 1 oktober zal duidelijk worden wat er verder is overeengekomen.

De andere bookmakers slaan terug

Het zal duidelijk zijn dat Toto beslist ook graag de grootste vis in het Nederlandse voetbal zou hebben gevangen. Het lijkt er echter op dat Ajax (evenals AZ) in zee is gegaan met Unibet. Ajax is uiteraard bijzonder interessant door de Europese successen in de afgelopen jaren. Waar Toto zich voornamelijk zal richten op de binnenlandse markt, is voor Unibet ook het internationale voetbal van belang. Door alle partijen wordt overigens complete stilte bewaard over deze contracten.

Dat is ook logisch, want Unibet zal op 1 oktober niet bij de bookmakers zijn die een Nederlandse online vergunning vanaf de start gaan krijgen. De gokexploitant moet wachten tot de tweede ronde, omdat door een eerdere boete wegens het illegaal benaderen van Nederlandse consumenten, er geen aanvraag kon worden gedaan voor een vergunning in de eerste ronde. Unibet zal om die reden op het vroegst in 2022 op het shirt van Ajax en AZ te zien zijn. Er zijn overigens maar weinig experts die eraan twijfelen dat Ajax een hoofdprijs heeft bedongen voor het sponsorschap van Unibet.

De laatste loodjes

De clubs die hebben durven wachten, kunnen wellicht flink profiteren van het feit dat er voor de bookmakers die een vergunning krijgen per 1 oktober nog maar weinig te verdelen valt. Er wordt gefluisterd dat sommige clubs in de Keukenkampioendivisie meer betaald zullen gaan krijgen dan middenmoters in de eredivisie die al wel hebben getekend.

Vitesse is de grootste resterende club die door late onderhandelingen een vergelijkbare opbrengst als Feyenoord, derhalve rond de € 2 miljoen, per jaar hoopt binnen te halen, Hoewel er bij het bestuur van enkele betaalde voetbalclubs bedenkingen bestaan om het gokken op sportwedstrijden zo dicht bij de supporters te halen, wordt verwacht dat iedere club voor 1 oktober een sponsorovereenkomst zal hebben gesloten. Verwacht wordt dat de totale sponsoring door bookmakers rond de € 15 miljoen per jaar zal gaan opleveren.

De internationale ontwikkelingen in wedden op voetbal

Nederland is één van de laatste landen in Europa waar het online wedden op sport legaal gaat worden voor bookmakers met een vergunning. Andere Europese landen hebben inmiddels al meer ervaring met de sponsoring van voetbalclubs door bookmakers. Het lijkt erop dat dit niet overal een succes is geworden. In Spanje is het inmiddels verboden voor online bookmakers om reclame te maken via de voetbalclubs. Ook Italië heeft een dergelijk verbod overwogen maar dat is (tijdelijk) in de ijskast gezet vanwege financiële redenen.

In de buurlanden Duitsland en België is sponsoring door bookmakers wel mogelijk. In Duitsland zijn de bedragen daarbij veel hoger dan in ons land vanwege het grotere bereik. Het zal in Nederland even afwachten worden wat de nieuwe sponsorcontracten zullen gaan betekenen. De wet op kansspelen op afstand in ons land wordt gezien als een van de strengste in Europa. Daarmee moet verantwoord gokken mogelijk worden gemaakt met ingang van 1 oktober.

 

Eerlijke informatie

Eerlijke informatie

Wij hechten veel waarde aan eerlijkheid en transparantie.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Wij brengen je dagelijks de beste wedtips en het laatste nieuws.

Nederlandse bookmakers

Nederlandse bookmakers

Bij ons alleen bookmakers met officiële licentie voor Nederland.

Win strategieën

Win strategieën

Win door het toepassen van de beste strategieën via onze site!