Gokindustrie
28/02/2022 0 reacties

De kleine generaal is tot koning gekroond

De kleine generaal is tot koning gekroond

Het leek in eerste instantie een slechte grap toen Wilfred Genee in een uitzending van VI,  Dick Advocaat (74) tot koning TOTO wou kronen. Omdat diens pogingen door gingen, raakte Advocaat duidelijke geïrriteerd en liep zelfs weg tijdens de uitzending. Achteraf bleek het een marketingstunt te zijn geweest. Want Dick Advocaat is wel degelijk de nieuwe koning TOTO en Wilfred Genee speelde een belangrijke rol in de echte kroning van alweer de 7e koning TOTO.

Wie waren de voorgangers van Dick Advocaat?

Het was al een tijdje bekend dat Wesley Schneider zijn kroon zou afdoen. Hij leek speciaal te zijn geïntroduceerd voor het EK voetbal in 2021. Niet iedereen was gecharmeerd van een rappende Wesley, maar de reclame leek wel degelijk succesvol. Zijn voorganger Andy van der Meijde maakte furore door na zijn zijn periode als Koning TOTO over te stappen naar een concurrent bookmaker: BetCity. Dat noemde hij even een transfertje doen. Er wordt ook nog steeds gefluisterd dat Wesley wellicht ook de overstap zou gaan maken naar BetCity dat behoorlijk aan de weg timmert.

De vorige koningen waren: rapper Donnie, Royston Drenthe, Sjaak Swart en Jan Boskamp. Bookmaker TOTO kreeg bij de introductie van de ‘koning’ flinke kritiek op de keuze van rapper Donnie. Diens doelgroep bestond vooral uit minderjarigen en die worden geacht niet online te gaan  gokken tot ze 19 zijn. Ook de groep van jongvolwassenen van 19 tot en met 23 wordt kwetsbaar genoemd als het om online gokken gaat. Met Dick Advocaat die inmiddels 74 is, loopt de bookmaker op dat punt in ieder geval geen risico.

De carrière van Dick Advocaat

Tijdens zijn betaald voetbalcarrière speelde Advocaat aks rechtsbenige middenvelder gedurende vele jaren voor ADO Den Haag. Daarna ging hij nog naar een aantal vergelijkbare Nederlandse clubs zoals VVV en Utrecht. Zijn actieve carrière als voetballer sloot hij af in de VS bij Chigago Sting. Als trainer leidde hij een enorm aantal clubs in Nederland en over de grenzen. De eerste opvallende klus was die als assistent van Rinus Michels bij het Nederlands Elftal. Het zou niet de laatste keer zijn dat Advocaat bij het nationale team zou worden aangesteld. Ook zijn laatste klus als trainer was als bondscoach, dit keer van Irak. Dat avontuur liep niet zoals gewenst waardoor Advocaat terug kon naar Nederland.

Hoewel Dick Advocaat gedurende zijn lange carrière veel prijzen won als trainer, was zijn periode bij Zenit uit Sint-Petersburg wellicht het meest indrukwekkendst. Onder zijn leiding werd Zenit voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Rusland, ook was er internationaal succes door het winnen van de UEFA-cup. Dick was de eerste niet-Rus die sinds de Tweede Wereldoorlog tot ereburger van de stad Sint Petersburg werd benoemd.

De politiek is koning TOTO helemaal beu

Het is nog niet duidelijk hoe de reclamecampagne van bookmaker TOTO er met de nieuwe koning zal gaan uitzien. Wel is bekend dat Dick Advocaat deze klus niet vanwege het geld heeft aangenomen. Zijn honorarium gaat naar een goed doel: het onderzoek naar bijzondere vormen van kanker. In het recente verleden werd de trainer Advocaat nog wel eens verweten dat hij klussen in de voetbalwereld bleef aannemen mits deze maar goed werden betaald.

De laatste jaren was al duidelijk dat hij de clubs niet meer koos op basis van geld, maar eerder voor de uitdaging. Voor geld hoeft de kleine generaal het ook niet meer te doen. Naar verluidt is zijn vermogen meer dan € 25 miljoen, waarvan het grootste deel is geïnvesteerd in onroerend goed in Den Haag. Hoewel de bedoelingen met deze nieuwe klus van Dick Advocaat goed lijken, werd er in de Tweede Kamer de dag na het bekend worden van de nieuwe koning TOTO meteen weer gediscussieerd over de hoeveelheid reclame op tv van de vergunninghouders voor gokspelen op afstand. Al rond de wedstrijden van het Nederlands elftal op het EK in 2021 protesteerden een aantal politieke partijen tegen de hoeveelheid reclame die door online bookmakers en casino’s werd gemaakt.

De belangrijkste partij was D66, de op één na grootste in ons land. Een grote meerderheid van het parlement vroeg de regering daarna om de reclame voor het gokken te beperken of zelfs volledig te verbieden. Er bleek geen vertrouwen te zijn in zelfregulering door de sector. Omdat het aantal vergunninghouders met de week lijkt toe te nemen, zal dat juist de behoefte aan naamsbekendheid door de toetreders doen toenemen. Het worden op dat punt dus spannende tijden en het is de vraag hoe lang de nieuwe koning TOTO zal regeren.

De beste Online Bookmakers