Gokindustrie
04/10/2021 0 reacties

Gokken op voetbal is nu legaal in Nederland

Gokken op voetbal is nu legaal in Nederland

De aanloop is bijzonder lang geweest en de start bepaald niet vlekkeloos, maar vanaf 1 oktober mag er ook in ons land legaal een gokje worden gewaagd op voetbalwedstrijden. Hoewel ook andere sportwedstrijden aangeboden zullen worden, is het de verwachting dat in ons land voetbal de hoofdmoot zal zijn.

Welke aanbieders hebben een vergunning gekregen?

Uiteindelijk hebben 10 exploitanten de felbegeerde vergunning gekregen. De Nederlandse partijen zijn: Holland Casino, Nederlandse Loterij, Fair Play en BetCity.nl. Dit viertal wordt aangevuld door 6 buitenlandse bedrijven: NSUS Malta, Play North, Tombola, Hillside (New Media Malta), Bingoal en LiveScore. De kansspel autoriteit (KSA) uitte enige teleurstelling dat het in eerste instantie gebleven is bij dit tiental. Er waren immers 29 aanvragen ingediend. Toch denkt de KSA dat het aanbod goksites groot genoeg is voor de Nederlandse markt om mee te beginnen.

Een aantal illegale aanbieders zijn op zwart gegaan

Hoewel online gokken op voetbalwedstrijden en andere sportevenementen tot 1 oktober illegaal was, gebeurde dat in Nederland uiteraard wel. Geschat wordt dat 1,5 miljoen landgenoten wel eens inzetten op een voetbalwedstrijd. Vooral de competities, binnenland en internationale Leagues, en grote toernooien waren daarbij populair. Hoewel de cijfers niet compleet duidelijk zijn, wordt de markt in ons land geschat op € 500 tot € 800 miljoen. Dat is genoeg om ook grote buitenlandse  exploitanten aan te lokken. Deze moeten echter nog even afwachten voordat ze in Nederland een vergunning kunnen krijgen.

Bedrijven die in eerdere instantie zich op de Nederlandse consument hadden gericht, mochten niet meedoen aan de eerste ronde van vergunningverlening. Per 1 oktober zijn een aantal kandidaten dan ook op zwart gegaan om problemen met de KSA te voorkomen. Het gaat daarbij om bekende sites als Unibet, Pokerstars en Bwin. Nederlandse klanten kunnen nog uitsluitend hun tegoed opvragen, gebruik maken van deze sites is er niet meer bij. Een aantal andere exploitanten zal dat voorbeeld volgen op 1 november. Uiteraard hopen deze exploitanten terug te komen in 2022 met een vergunning als bookmaker op de Nederlandse markt.

Wat is er veranderd per 1 oktober?

Als je een weddenschap wou afsluiten na 1 oktober zal je gemerkt hebben dat je opnieuw je account moest bevestigen mits je die al had. Voor een nieuwe account moet je extra informatie overleggen zodat je identiteit bekend wordt. Ook zijn er een aantal verplichte vragen over de wijze waarop jij je weddenschappen afsluit. Tevens zijn er met betrekking tot de feitelijke weddenschappen wijzigingen. Wedden op voetbal is met name mogelijk voor de grote competities in ons land en internationaal.

Wedden op bijvoorbeeld de derde divisie in Schotland of vergelijkbare wedstrijden is niet meer mogelijk, om matchfixing te bestrijden. Verder kan er niet meer gewed worden op sommige negatieve zaken in het voetbalspel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gele of rode kaarten en andere beslissingen van de scheidsrechter. Dit is tevens ingevoerd om zoveel mogelijk te voorkomen dat individuen een te grote invloed kunnen krijgen op de uitkomst van weddenschappen. Afgezien daarvan zijn er uiteraard nog vele mogelijkheden over,  behalve uitsluitend de uitslag of de winnaar kiezen.

Een stroeve start

Voor de sector had 1 oktober eigenlijk een feestelijke dag moeten worden, maar het lange wachten duurde nog langer. Geen van de 10 nieuwe exploitanten kon op 1 oktober de diensten al legaal aanbieden en daar was de KSA verantwoordelijk voor.

In de strenge Nederlandse Wet op de kansspelen op afstand is er veel aandacht voor zwakke groepen in de samenleving. Jongeren en gokverslaafden moeten uitgesloten worden van het wedden. Hiervoor is ten behoeve van gokverslaving een centraal register in het leven geroepen dat Cruks heet. Gokverslaafden die hierin staan opgenomen, mogen geen account openen bij de vergunninghouders. Door technische problemen konden de legale exploitanten op 1 oktober geen verbinding krijgen met Cruks. Hierdoor was het derhalve niet mogelijk om nieuwe accounts te checken op inschrijving bij Cruks.

Op advies van de Ksa begonnen de nieuwe vergunninghouders de eerste dag derhalve zonder weddenschappen te kunnen afsluiten.

De KSA heeft scherpere tanden gekregen

In Nederland kan inmiddels legaal gewed worden. Om die reden zal er ook strenger worden opgetreden tegen partijen die zonder vergunning diensten aanbieden op de Nederlandse online markt. Vanaf 1 november geldt een boete van € 600.000 (was € 150.000) of 4% van de geschatte omzet in ons land indien dat meer is. De exploitanten die zich ook specifiek richten op jongeren of andere zwakke groepen zullen nog zwaardere straffen tegemoet zien. Op deze wijze hoopt de overheid illegale exploitanten in ons land zoveel mogelijk te verjagen. Via de KSA kan je op ieder moment informatie over exploitanten in de sector checken.

Eerlijke informatie afbeelding

Eerlijke informatie

Wij hechten veel waarde aan eerlijkheid en transparantie.

Altijd up-to-date afbeelding

Altijd up-to-date

Wij brengen je dagelijks de beste wedtips en het laatste nieuws.

Nederlandse bookmakers afbeelding

Nederlandse bookmakers

Bij ons alleen bookmakers met officiële licentie voor Nederland.

Win strategieën afbeelding

Win strategieën

Win door het toepassen van de beste strategieën via onze site!