Gokindustrie
08/12/2022

KSA waarschuwt tijdens het WK voetbal

KSA waarschuwt tijdens het WK voetbal

Het WK in Qatar is inmiddels in volle gang. Hoewel de KSA een aantal vergunninghouders op de vingers heeft getikt, omdat bepaalde activiteiten niet voldeden aan de Wet op Kansspelen op afstand, lijkt het inmiddels allemaal van een leien dakje te gaan.

Het meest opvallende was wellicht de spectaculaire actie van Unibet waarbij er € 5 miljoen zal worden uitbetaald aan leden die (onder voorwaarden) hebben gegokt op het WK bij deze vergunninghouder. In eerste instantie wilde Unibet het bedrag in twee delen splitsen waarvan € 2,5 miljoen te verdelen onder alle gokkers die aan de voorwaarden voldeden en de andere helft in de vorm van een loterij op basis van uit te reiken tickets. Dat laatste verbood de KSA, omdat Unibet in Nederland geen loterijvergunning heeft. Om die reden zal het gehele bedrag worden verdeeld onder de deelnemers bij Unibet. Dan moet Nederland uiteraard wel wereldkampioen worden, maar daarvoor zijn nu 3 overwinningen in de komende 3 wedstrijden voldoende.

Voetbalpoules met familie, collega’s of vrienden

In ons land wordt er een groot aantal voetbalpoules georganiseerd indien Oranje meedoet aan een WK of EK. Dat gebeurt in de familie, het werk, het verenigingsleven, maar ook door organisaties die niet tot de vergunninghouders voor kansspelen worden gerekend. Een van de bekendste en grootse WK-poules is die van de populaire app Scorito. CEO Martijn van Dijk van Scorito maakte onlangs bekend dat ongeveer 650.000 mensen meedoen aan de WK Qatar pool.

Enige tijd voorafgaand aan het grootste voetbalevenement ter wereld besloot BetCity te gaan samenwerken met Scorito en de pool te sponsoren. De deelnemers aan de pool van Scorito zagen nadat de overeenkomst was getekend een banner met het logo van BetCity in beeld. Dat duurde echter niet lang en inmiddels is de banner verdwenen. Volgens ingewijden heeft een interventieteam van de KSA dat speciaal is opgericht voor het WK de vergunninghouder opdracht gegeven de banner te verwijderen. BetCity zou met deze reclame de wet overtreden op basis van het volgende artikel:

“Artikel 3. Lid 5 sub a: Het is vergunninghouders verboden wervings- en reclameactiviteiten voor kansspelen te ontplooien in andere spelen, niet zijnde kansspelen, die op afstand met elektronische communicatiemiddelen worden georganiseerd.”

Scorito wenste desgevraagd niet te reageren op de kwestie, omdat het uitsluitend BetCity en de KSA aanging. Ook BetCity gaf geen commentaar. Omdat er geen sanctie is opgelegd aan BetCity kan ook de KSA niet ingaan op individuele overtredingen.

“Ik kan niet ingaan op specifieke overtredingen. Wat ik wel kan melden is dat de Kansspelautoriteit voor het WK een snel interventieteam heeft ingesteld om reclame-uitingen te monitoren op (sociale) media. Indien noodzakelijk komt dit team in actie.” - Jan Erik van der Werff, woordvoerder Kansspelautoriteit

De beste Online Bookmakers