Gokindustrie
13/04/2022 1 reacties

Maakt Wesley Sneijder ook transfer naar BetCity?

Maakt Wesley Sneijder ook transfer naar BetCity?

Al vanaf de eerste dag dat het mogelijk was om legaal online te wedden op sport ging BetCity de sportieve strijd aan met staatsbedrijf TOTO. BetCity, met hoofdkantoor in Amsterdam, had op 1 oktober geen ervaring als bookmaker, maar wist meteen in het nieuws te komen.

Na Andy nu ook Wesley naar BetCity?

Ex-koning TOTO Andy van der Meijde gaf aan een transfertje te hebben gedaan. Ook verdere reclame-uitingen van BetCity waren meestal een beetje cynisch gericht op TOTO. Al op 1 oktober waren er geruchten dat ook een tweede voormalig koning TOTO zich aan zou sluiten bij BetCity: Wesley Sneijder. Hoewel er nog geen formele bevestiging is, werd in Vandaag Inside veel onthuld over de overstap van Wesley Sneijder en zijn toekomstige samenwerking met Andy van der Meijde. Het zou wederom een soort stunt kunnen worden waar BetCity inmiddels om bekend staat.

Een middel om een reclameverbod te ontlopen

Hoewel nog niet duidelijk is hoe en wanneer de nieuwe minister Weerwind de reclame voor de gokbranche gaat aanpakken, hij heeft zich al ten opzichte van de Tweede Kamer uitgesproken. Met name het gebruik van rolmodellen is een doorn in het oog van de bewindspersoon. Door bekende ex-profvoetballers in te zetten in de reclame wordt gevreesd dat ook kwetsbare groepen zoals jongeren, jongvolwassenen en gokverslaafden te veel prikkels krijgen om ook een weddenschap af te sluiten. Volgens de informatie die in VI werd gedeeld, is het dan ook niet de bedoeling dat Wesley Sneijder in reclames te zien zal zijn. Hij en Andy van der Meijde gaan gezamenlijk een programma doen, uiteraard wel op voetbalgebied.

Een elftal van boekenwurmen en computerfreaks

Het concept is beslist niet nieuw. Ook in Nederland is in het begin van deze eeuw al eens een dergelijk programma geprobeerd. Het huidige format komt uit Denemarken. Onder de naam FC Zulu werd een elftal geformeerd van de meest onwaarschijnlijke voetballers om daar toch een team van te maken. Het programma werd in meerdere landen uitgezonden, vaak onder de titel FC Nerds. De beide ex-koningen TOTO gaan een vergelijkbaar programma presenteren. Het gaat daarbij niet om rechtstreekse reclame. Het programma zal uiteraard wel door BetCity worden gefinancierd.

Over de praktische uitwerking ervan is nog weinig bekend. Experts op het gebied van tv-programma’s wijzen op de valkuilen. Als te duidelijk wordt dat het programma alleen om reclame draait, zullen kijkers al snel afhaken. Ook moet nog blijken hoe beide ex-profs het doen als tv-persoonlijkheden. Een reclamefilmpje opnemen is immers iets compleet anders dan een heel programma te moeten ‘dragen’.

BetCity geeft geen commentaar

BetCity heeft geen commentaar gegeven op de berichten in VI. Daarmee hebben ze de geruchten ook niet ontkend. Er zal waarschijnlijk ook nog het een en ander worden geregeld. Wesley Sneijder is momenteel nog in dienst van een online Turkse bookmaker waarvoor hij onder meer tips geeft voor wedstrijden in de hoogste Turkse divisie. Hi) heeft immers in zijn carrière ook een aantal jaren in de Turkse competitie gespeeld. Het is niet duidelijk in hoeverre een hoofdrol in een Nederlands voetbalprogramma daarmee kan worden gecombineerd. Ook moet er nog veel duidelijk worden over het concept dat BetCity voor ogen staat en of dit past binnen het wettelijk kader van de komende regelgeving van minister Weerwind. Kortom BetCity heeft spelers weer iets gegeven om over te praten.

KSA heeft 30 vergunningaanvragen in behandeling

Top op heden zijn er in Nederland 18 vergunninghouders voor het aanbieden van kansspelen op afstand. Bij de KSA zijn er momenteel 30 aanvragen in behandeling. Volgens mededeling van de KSA zijn daarvan 16 voor 1 april ingediend. De overige 14 kwamen na die datum waarop de cooling-down periode afliep. Tot dusverre heeft 1 op de 3 aanvragen ook daadwerkelijk tot een vergunning geleid. Het lijkt daarom waarschijnlijk het aantal vergunninghouders zal toenemen.

De KSA heeft de afgelopen maanden ook 158 goksites in de gaten gehouden die geen vergunning hebben in ons land. Van 142 exploitanten werd duidelijk dat ze niet langer zich richten op Nederlandse consumenten. Bij 16 sites wordt het onderzoek nog voortgezet. Namen werden door de KSA niet genoemd.

De KSA ging ook in op de hoeveelheid reclame die door vergunninghouders werd verspreid en was daarover niet positief. De gewenste terughoudendheid is op veel punten niet gebleken. De KSA kan uiteraard alleen oordelen over marketing die in de wet wordt verboden. Van de 11 onderzochte sites met vergunning kregen er 2 een forse waarschuwing en 7 andere een lichtere. Er moet derhalve nog het een en ander worden verbeterd.

De beste Online Bookmakers