31/03/2023

Megadeal betaald voetbal onderweg?

Megadeal betaald voetbal onderweg?

Er was enige zorg in het betaalde voetbal in ons land dat op termijn de opbrengsten onder druk zouden komen te staan door het verbod op sponsoring van de clubs door de goksector, wetgeving op dat punt is onderweg. Inmiddels lijkt het erop dat door een megadeal met de sportzender ESPN het financiële gat alweer is gedicht. Volgens een item in Vandaag Inside biedt ESPN voor een periode van 10 jaar een bedrag van €1,7 miljard voor de uitzendrechten van de Eredivisie en de Keuken Kampioen divisie. De nieuwe overeenkomst zou medio 2025 moeten ingaan. Op dat moment loopt de huidige overeenkomst af.

Wat krijgt ESPN voor €1,7 miljard?

ESPN krijgt alle rechten aan de wedstrijden in de vaderlandse competities uit te zenden. De clubs blijven beschikken over de uitzendrechten van samenvattingen (die nu op NPO zijn te zien) en uitzendingen in het buitenland. Rekening houdend met de €1,7 miljard van ESPN zouden de inkomsten voor de beide divisies dan ongeveer €200 miljoen per jaar gaan bedragen. Het huidige contract van ESPN heeft een waarde van €1 miljard en een looptijd van 12 jaar.

Wat betekent het voor de clubs?

Hoe groot het belang voor de clubs is, mag blijken uit het voorbeeld van de Keuken Kampioen divisie. Deze clubs ontvangen 14,6 procent van het contract. Jeugdteams van eredivisieclubs die hier spelen delen niet mee in de opbrengst. Op basis van het bod van ESPN zouden de clubs dan jaarlijks € 25 miljoen te verdelen hebben. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de huidige rechten van € 11 miljoen. Ook voor de clubs in de eredivisie zal een forse toename plaatsvinden van de uitzendrechten. Daar moet nog gesteggeld worden over de verdeling over de clubs.

Hoe gaat het nu verder?

Niet alleen ESPN mag een bod doen. Wellicht zijn er ook andere gegadigden. Eventuele andere voorstellen moeten op 1 april binnen zijn. Op 6 april komen de betaalde clubs samen om te bespreken wat er ter tafel is gekomen met betrekking tot nieuwe overeenkomsten. ESPN heeft in het vorige contract bedongen nog een nieuw bod te mogen doen indien een andere partij een hoger bod heeft neergelegd. De experts denken dat ESPN de meest waarschijnlijke kandidaat is voor de komende jaren.

Wat is het belang voor de bookmakers?

Het aandeel live wedden wordt steeds groter bij de vergunninghouders. Streamen is uiteraard een noodzaak indien live wedden wordt aangeboden. De kwaliteit en stabiliteit is daarbij van groot belang. De bookmakers in ons land die een flink marktaandeel hebben, zullen ongetwijfeld belang hechten aan continuïteit en het voortzetten van de relatie met een bekende partij. Echter zal ook bij de bookmakers duidelijk zijn dat het prijskaartje fors omhoog zal gaan, omdat de waarde van de rechten flink toeneemt. Voor de spelers die graag live wedden zal de keuze wellicht gaan afnemen en deze beperkt blijven tot de winnaars op de binnenlandse markt. De onderlinge strijd zal naar verwachting steeds heftiger worden en met name de positie van de kleine partijen zal verder worden bedreigd.  

De beste Online Bookmakers