Wedden op Eerste Divisie (Keuken Kampioen Divisie)

Details
Geplaatst op: 13 jul 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 13113 keer
Dit artikel delen:

Elk weekend zitten we weer massaal voor de tv om de ontwikkelingen in de Eredivisie te volgen. Maar ook in de divisie daaronder is het vaak spannend. De clubs in de Eerste Divisie (of de Keuken Kampioen Divisie, zoals je wilt) hebben veel om voor te strijden. Er zijn namelijk een aantal plekken voor de Eredivisie te verdelen. De Eerste Divisie is een competitie met periodekampioenen, play-offs en natuurlijk de huldiging van de uiteindelijke Eerste Divisie kampioen. Geen topclubs zoals het eerste elftal van PSV, Ajax of AZ, maar wel vertrouwde namen als TOP Oss en FC Den Bosch. De Keuken Kampioen Divisie heeft veel te bieden, zowel voor fans als voor gokkers. Want weet jij welke club de titel binnensleept en doorstroomt naar de Eredivisie? En durf je te voorspellen hoe de wedstrijden verlopen in de volgende speelronde? Ga ervoor zitten en dompel jezelf onder in de onvoorspelbare wereld van de Eerste Divisie!

Een competitie met jongerenteams en oudgedienden

Midden jaren 50 van de vorige eeuw kreeg het Nederlandse betaald voetbal langzaam vorm. De Eredivisie werd opgericht, en daar werden tegelijkertijd de Eerste Divisie en Tweede Divisie aan toegevoegd. In de Tweede Divisie zien we inmiddels geen profclubs meer, maar in het betaald voetbal is de Eerste Divisie altijd dat opstapje naar het allerhoogste niveau gebleven.

De Eerste Divisie biedt een mooie mix van beloftenteams/tweede elftallen, oudgedienden uit de Eredivisie én clubs die qua niveau precies goed zitten in de op een na hoogste voetbalcompetitie van Nederland. In de afgelopen jaren is het aantal deelnemers regelmatig veranderd, maar sinds seizoen 2016/2017 bestaat de Eerste Divisie weer uit twintig clubs. Elk van deze twintig clubs hoopt de titel binnen te halen en zo een plekje te veroveren in de Eredivisie. Nou ja elke club…er zijn een paar restricties waardoor sommige elftallen nooit zullen promoveren. De Eerste Divisie is sowieso een competitie met iets andere regels en een iets andere opzet dan de Eredivisie. Maar juist dat is de charme van deze competitie.

Een divisie in vier periodes

Twintig clubs in de Eerste Divisie, en voor elke tegenstander staat er een uit- en thuiswedstrijd op het programma. Dat betekent dat de reguliere competitie na 38 speelrondes is afgelopen. Hierna wordt de belangrijkste balans opgemaakt.

De Eerste Divisie Kampioen promoveert al sinds jaar en dag rechtstreeks naar de Eredivisie. Vanaf seizoen 2019/2020 is die eer ook weggelegd voor de nummer 2 van de competitie. Geen play-offs meer voor de nummer 2, maar een rechtstreekse promotie naar de hoogste competitie van het Nederlands voetbal. Voor de clubs in de Eerste Divisie is dit een welkome aanpassing. Ook voor de elftallen die na 38 speelrondes niet bovenaan staan, lonkt wellicht een plekje in de Eredivisie. Zij moeten het zien te redden via de nacompetitie.

De strijd om nacompetitie is een strijd in vier periodes. Na de eerste twee speelrondes in de Keuken Kampioen Divisie gaat het gevecht om de periodetitel van start. Elke periode bestaat uit vier speelrondes, en elke periode levert weer een kampioen op. Clubs hoeven dus niet het hele seizoen constant te presteren om iets te winnen in de Eerste Divisie. De periodekampioenen plaatsen zich automatisch voor de nacompetitie, samen met de vier hoogst geplaatste elftallen zónder periodetitel en twee clubs uit de Eredivisie. Er zijn dus heel wat Eerste Divisie teams voor wie het seizoen na 38 speelrondes nog lang niet over is.

Welke clubs zien we terug in de Eerste Divisie?

De winnaar van de Eredivisie mag zich kampioen noemen. Maar de strijd om promotie is voor de meeste clubs veel belangrijker. Sommige voetbalteams zijn in de afgelopen jaren al meerdere malen gepromoveerd naar en weer gedegradeerd uit de Eredivisie. De Graafschap is bijvoorbeeld zo’n club die vaak in de Eerste Divisie uitkomt, maar ook regelmatig een paar seizoenen in de Eredivisie speelt. En wat te denken van Sparta en Go Ahead Eagles? Daarnaast spelen clubs als FC Eindhoven, Telstar en FC Volendam veel van hun wedstrijden in de Eerste Divisie.

Een slecht seizoen in de Eredivisie levert soms verrassende namen op in de Eerste Divisie. Zo was daar in seizoen 2018/2019 opeens FC Twente dat zich in de Keuken Kampioen Divisie moest bewijzen. Voor dit soort clubs is het een grote tegenslag om wedstrijden in de Eerste Divisie te moeten spelen. De fans krijgen geen duels te zien tegen de eerste elftallen van Ajax of PSV. In plaats daarvan zijn de tweede elftallen de tegenstanders. In de Keuken Kampioen Divisie is veel plaats voor dit soort beloftenteams. Ajax 2, Jong PSV, Jong AZ en Jong Utrecht zijn inmiddels een vaste waarde in de competitie geworden. Er is ook geen kans dat zij doorstromen naar de Eredivisie. De KNVB heeft nu eenmaal de regel ingesteld dat tweede elftallen niet kunnen promoveren. Voor de ‘gewone clubs’ biedt dat extra kansen om uiteindelijk in de play-offs om promotie terecht te komen.

Live wedden op de wekelijkse competitiewedstrijden

De strijd om promotie is een interessante strijd. Maar voordat eventuele promotie in zicht is, moeten de clubs hun wekelijkse wedstrijden zien te winnen.

De echte voetbalfans weten het: vrijdagavond is Eerste Divisie avond! Toch zijn de wekelijkse wedstrijden inmiddels over meerdere dagen verspreid. Dat betekent dat je heel wat avonden kunt genieten van het Eerste Divisie voetbal. Natuurlijk valt er ook geld te verdienen met wedden op voetbal tijdens deze wekelijkse speelronde. Bij de meeste bookmakers kun je namelijk gewoon gaan voetbalwedden op de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie. De competitiewedstrijden zijn vaak verrassend spannend en vaak behoorlijk onvoorspelbaar. Dat maakt het ook zo leuk om te gaan wedden. De bookies bieden meestal tientallen verschillende wedopties aan. Verdiep je in de doelpunten en zet in op de speler die het eerst scoort. Of ga voor het totale aantal goals in de eerste helft. De over/under of even/oneven weddenschap is natuurlijk een mooi alternatief. Durf je het niet aan om het aantal goals te voorspellen, maar heb je wel een idee welke club de 3 punten binnensleept? Met een 1×2 weddenschap is de wedstrijd van begin tot eind spannend. Over spanning gesproken…als je de wedstrijden graag live op tv of in het stadion volgt, dan mag een live weddenschap niet ontbreken. Je zit bovenop de wedstrijd en je moet je voortdurend afvragen wat het juiste moment is om in te zetten. Ga je voor hoge quoteringen en veel risico of wacht je liever even af tot er écht iets gebeurt? Spanning alom als je live gaat wedden op de Eerste Divisie wedstrijden. 

Bijna een heel jaar lang wedden op de Eerste Divisie

Je kunt bijna het hele jaar wedden op de Eerste Divisie. De competitie start in de loop van augustus en eindigt meestal in april. En dan hebben we het alleen nog maar over de reguliere competitie. Want in de maand mei is het gewoonlijk tijd voor die o zo belangrijke play-offs.

In de Eerste Divisie draait het allemaal om (periode)kampioenen en promoties naar de Eredivisie. Je doet jezelf dus tekort als je alleen maar wedt op de wekelijkse competitiewedstrijden. Zodra het voetbalseizoen begint, kun je al gaan voorspellen wie er kampioen wordt. Bij sommige bookies is het zelfs mogelijk om de periodekampioenen aan te wijzen. Doe je dit goed, dan kan dit heel wat winst opleveren. Kampioensweddenschappen zijn ideaal als je in de eerste helft van het seizoen meer wilt dan alleen voetbalwedden op de wekelijkse competitiewedstrijden. Loopt het voetbalseizoen ten einden? Dan is het natuurlijk hoog tijd om je te verdiepen in de play-offs. Deze strijd om promotie/degradatie knoopt nog drie speelrondes vast aan de reguliere competitie. De wedstrijden zijn ook stuk voor stuk spannend. Want naast de twee teams die rechtstreeks promoveren, zijn er mogelijk nog twee Eerste Divisie clubs die via de play-offs de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal bereiken. Al moeten ze het wel opnemen tegen de degradatiekandidaten van de Eredivisie. Een spannend slotstuk dus, dat goed is voor veel interessante weddenschappen. 

Op zoek naar value in de Keuken Kampioen Divisie

Wedden op de Eerste Divisie of wedden op de Keuken Kampioen Divisie? De op een na hoogste voetbalcompetitie van het land heet officieel de Eerste Divisie, maar de sponsornaam kom je ook veel tegen. Sinds 1990 zijn er al veel verschillende sponsors geweest. De Toto Divisie ging over in de Gouden Gids Divisie en de Jupiler League. Sinds seizoen 2018/2019 komen de clubs uit in de Keuken Kampioen Divisie.

Of je het nu hebt over de Eerste Divisie of Keuken Kampioen Divisie, de competitie is sowieso interessant om op te wedden. Er is namelijk verrassend veel value te vinden. Bookmakers richten zich heel erg op topclubs en topcompetities. Ze weten ook beter hoe de clubs in de hoogste divisies van Europa presteren en wat hun kwaliteiten zijn. Dat betekent dat de iets lagere divisies soms hogere quoteringen opleveren dan je eigenlijk verwacht. Ga jij voor een zo hoog mogelijke winst? Het is dan zeker aan te raden om de Eerste Divisie goed in de gaten te houden!

Eerlijke informatie
Altijd up-to-date
De beste bonussen
Win strategieën