Wedden op competities
18/06/201917.097 weergaven

Wedden op Eredivisie

Voor een voetbalweddenschap kun je het natuurlijk over de grens zoeken. Maar waarom zou je als er dicht bij huis ook veel interessante wedstrijden zijn om op te wedden? De Eredivisie is de meeste prestigieuze competitie van het Nederlands voetbal. Wie de Eredivisie wint, gaat ervandoor met de landstitel én met de kampioensschaal. En dat is nog niet alles. De kersverse kampioenen krijgen namelijk een uitgebreide huldiging in hun eigen stad. Een feestende menigte op het Amsterdamse Museumplein, de Rotterdamse Coolsingel of het Stadhuisplein van Eindhoven: we hebben het de afgelopen jaren allemaal voorbij zien komen. De Eredivisie is echt zo’n competitie waarbij het seizoen van begin tot eind spannend is. Welke teams weten in de eerste wedstrijd meteen drie punten binnen te slepen en wie gaat er als koploper de winterstop in? Belangrijker nog: welke clubs mogen aan het einde van het seizoen Europa in en welke clubs moet er in de nacompetitie strijden voor hun plekje in de Eredivisie? Nederlands hoogste voetbalcompetitie heeft veel te bieden voor de fans én voor gokkers. Wedden op de Eredivisie is niet voor niets zo populair geworden.  

Ruim 60 jaar voetbal in de Eredivisie

Er wordt al heel lang gevoetbald in Nederland. Voor het eerste officiële Nederlandse kampioenschap voetbal moeten we zelfs meer dan 120 jaar terug, naar 1898. Het Rotterdamse Concordia mocht zich toen de eerste landskampioen van Nederland noemen. Het kampioenschap begon als een amateurcompetitie, maar dat veranderde midden jaren 50 van de vorige eeuw. De KNVB werd opgericht, het betaald voetbal werd geïntroduceerd en de amateurstatus van de competitie veranderde in een professionele status. Deze nieuwe aanpak vroeg natuurlijk om een nieuwe naam. Sinds seizoen 1956/1957 spreken we dan ook van de Eredivisie.Qua kampioenen is er de afgelopen decennia niet eens zo heel veel veranderd. De eerste Eredivisie-kampioen ooit is dan ook een bekende naam: Ajax. Sindsdien wisten de grote drie van de Eredivisie (Ajax, PSV en Feyenoord) het landskampioenschap regelmatig binnen te halen. 

Spelen om degradatie óf om die extra ster op het shirt

De grote naam achter het kampioenschap is natuurlijk al jarenlang de KNVB. Het doel van de KNVB was om de achttien beste clubs van Nederland samen te brengen in één competitie. Clubs moeten blijven presteren, anders wacht daar degradatie naar de Eerste Divisie. Maar het omgekeerde kan ook. Elftallen die goed presteren in de Eerste Divisie kunnen via de play-offs doorstoten naar de Eredivisie. En daar doen ze gewoon mee in de strijd om het landskampioenschap.Bij de start van elk seizoen zijn er achttien clubs die kans maken op de landstitel. In de praktijk zijn er echter veel minder kanshebbers. Sinds de start van de Eredivisie zijn veruit de meeste landstitels naar Ajax, PSV en Feyenoord gegaan. Clubs die met enige regelmaat het kampioenschap winnen, worden daar sinds een aantal jaar extra voor beloond. Geen extra prijzengeld of indrukwekkende beker, maar gewoon een ster die op de voetbalshirts prijkt. Per tien gewonnen kampioenschappen komt er één ster bij. Het resultaat van dit systeem? Ajax speelt met drie sterren op het shirt, PSV met twee en Feyenoord met één. Voor clubs als AZ en FC Twente (die in het verleden beide het kampioenschap wisten te veroveren) is zelfs die eerste ster nog lang niet in zicht. 

Hierom moet je gaan wedden op de Eredivisie

In Nederland is er veel aandacht voor de Eredivisie. Je hoeft op zondagavond maar de tv aan te zetten en je ziet meteen samenvatting na samenvatting voorbijkomen. Wil je de wedstrijden (inclusief voorbeschouwingen) live bekijken? Ook dan hoef je maar weinig moeite te doen voordat je de beelden gevonden hebt. Die grote aandacht voor de Eredivisie biedt natuurlijk veel voordelen voor jou als gokkers. De kans dat deze nationale voetbalcompetitie weinig geheimen is, is namelijk groot. Je weet wat de sterke punten zijn van de verschillende clubs en je weet welke spelers gemakkelijk scoren of wie de tegenstander juist met harde acties tot stoppen weet te brengen.Op dit vlak heeft de Eredivisie een duidelijke voorsprong op de andere Europese competities. Wil je gaan wedden op een duel uit de onderste regionen van de Spaanse Primera División? Grote kans dat je dan eerst op zoek moet naar allerlei informatie. En dan nog is het soms lastig om al deze informatie op de juiste manier te interpreteren. Wedden op de Eredivisie is wat dat betreft veel eenvoudiger. Als voetbalfan heb je waarschijnlijk al de nodige kennis van de competitie en dankzij alle aandacht die er voor de Eredivisie is, kun je je tot in detail voorbereiden. Als je geluk hebt, zie je wedstrijd ook nog live in het stadion. Dat maakt een weddenschap al helemaal spannend. 

Wedden op de 34 speelrondes van de Eredivisie

Het wedden op de Eredivisie begint als de zomer nog niet eens voorbij is. In de loop van augustus staan de eerste wedstrijden namelijk al op het programma. De Eredivisie bestaat standaard uit 34 speelrondes. De clubs ontmoeten alle zeventien tegenstanders uit de competitie tijdens een heenwedstrijd en een thuiswedstrijd.De Eredivisie kent een winterstop rond de kerstperiode, maar binnen een maand gaat de competitie alweer verder. Clubs hopen de eerste helft van het seizoen om lekker mee te draaien, het liefst natuurlijk in het linkerrijtje. Na de winterstop wordt de Eredivisie alleen maar spannender. Het einde van de competitie nadert, en dat betekent dat de prijzen zo langzamerhand verdeeld worden. Het landskampioenschap, een plekje in de Champions League of Europa League: er valt voor de clubs heel wat te behalen. Wil je je niet meteen op het grote geheel richten? Begin dan met het wedden op de losse Eredivisie-duels. Per seizoen zijn er 306 wedstrijden. Bij de ene wedstrijd is er een duidelijke favoriet, terwijl het bij de andere wedstrijd echt afwachten is wie er wint. Bij de bookmakers is er behoorlijk veel aandacht voor de Eredivisie. Dat betekent ook dat je per duel heel wat weddenschappen hebt om uit te kiezen. Wordt het een 1x2 weddenschap, over/under, even/oneven of richt je je toch liever op de eerste doelpuntenmaker? Mogelijkheden genoeg tijdens de 34 speelrondes van de Eredivisie. De Nederlandse voetbalcompetitie leent zich overigens perfect voor een live weddenschap. De kans dat je wekelijks een paar wedstrijden live voor tv of in het stadion volgt, is groot. Ga er vanaf de eerste minuut goed voor zitten en kijk hoe de elftallen de wedstrijd ingaan. Het duurt vast niet lang voordat je genoeg informatie hebt voor die ene live weddenschap. 

Wie mag zich landskampioen of topscorer noemen?

In de Eredivisie is elke wedstrijd van belang. Maar terwijl het seizoen vordert, wordt het wel steeds duidelijker welke team écht strijden om het landskampioenschap. Voor de bookmakers is dit een reden om de quoteringen snel aan te passen. Vaak heeft het dus weinig nut om aan het eind van het seizoen nog te gaan wedden op de landskampioen. Het levert simpelweg te weinig winst op. Gelukkig hoef je ook niet zo lang te wachten met deze weddenschap. Al voor het seizoen begint, kun je geld inzetten op de mogelijke landskampioen. Als alternatief kun je je gaan richten op de topscorer van de competitie. De Eredivisie heeft in de geschiedenis al heel wat bekende topscorers opgeleverd. Wat dacht je van Luuk de Jong en Dušan Tadić (beide 28 goals in 2018/2019), Memphis Depay (22 goals in 2015/2016), Klaas-Jan Huntelaar (33 goals in 2007/2008) en Ruud van Nistelrooij (topscorer in 1998/1999 én 1999/2000)? Vooral in de eerste maanden van het Eredivisie-seizoen is het lastig te voorspellen wie het kampioenschap als topscorer afsluit. Maar de hoge quoteringen maken dat risico direct goed.

De play-offs: wie speelt in Europa en wie speelt de nacompetitie?

De meeste ogen zijn gericht op dat ene ultieme doel van de Eredivisie: het winnen van het landskampioenschap. Toch zijn er aan het eind van het seizoen nog meer prijzen te verdelen, en wel in de vorm van tickets voor de Europa League of Champions League. Sommige clubs krijgen direct een ticket toegewezen op basis van hun plek op de ranglijst. Voor de subtop komen er nog extra wedstrijden om de tickets goed te verdelen. Deze play-offs om Europees voetbal horen bij de laatste wedstrijden van het seizoen en zijn dus een goede afsluiting voor iedereen die nog een weddenschap wil plaatsen.Als je aan het einde van het seizoen toch aan het wedden gaat, verdiep je dan ook in de play-offs om promotie/degradatie. Vaak is het in de onderste regionen van de Eredivisie minstens zo spannend als bovenin. Tijdens de play-offs kun je wedden op de losse wedstrijden, maar je kunt natuurlijk ook buigen over de vraag welke clubs in de Eredivisie weten te blijven of welke juist degraderen. Omdat er veel op het spel staat, leveren deze promotie/degradatie wedstrijden vaak behoorlijk wat spanning (en hopelijk ook hoge quoteringen) op. Voor gokkers is dit dus de perfecte afsluiter van het lange Eredivisie-seizoen.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op La Liga (Primera División)

Wedden op competities
19/06/2019

De beste Online Bookmakers