Wedden op competities
14/06/20199.865 weergaven

Wedden op Europa League

Europese topclubs zoals Real Madrid en Juventus richten hun pijlen graag op de Champions League. Maar deelname aan de Champions League is lang niet voor iedereen weggelegd. Clubs die toch hopen op Europees voetbal, kunnen nog uitkomen in die andere grote clubcompetitie: de Europa League. Het toernooi wordt beschouwd als het kleine broertje van de Champions League, maar het is zeker niet minder interessant. Ook voor Nederlandse clubs biedt de Europa League kans op succes. Zo wisten PSV, Ajax en Feyenoord het toernooi allemaal al eens te winnen. Heb jij al een idee wie de Europa League-titel dit jaar in de wacht gaat slepen? Of volg je de wedstrijden graag live en wil je extra spanning creëren terwijl je voor de tv zit? Plaats dan een weddenschap in de Europa League en misschien houd je wel geld over aan deze op een na belangrijkste clubcompetitie van Europa!

Van UEFA Cup naar de Europa League

In veel voetballanden is de strijd om het nationale kampioenschap al behoorlijk spannend. Toch willen de topclubs ook graag de strijd aangaan met teams buiten de eigen landsgrenzen. Sinds het begin van de jaren 50 organiseert de UEFA daarom toernooien tussen de verschillende Europese clubs. Het begon met de Champions League, maar in seizoen 1971/1972 kwam daar een nieuw toernooi bij: de UEFA Cup. Die naam is inmiddels achterhaald. In seizoen 2009/2010 ging de UEFA namelijk over op de nieuwe naam Europa League. Atlético Madrid mocht zich in dat jaar de eerste echte Europa League-winnaar noemen. Sindsdien zijn er natuurlijk meer clubs geweest die deze titel mochten dragen, al is de Spaanse inbreng wel opvallend groot.

Het kleine broertje van de Champions League

De Europa League is in alles het kleine broertje van de Champions League. Kijk alleen al naar het prijzengeld. Waar de winnaar van de Champions League uiteindelijk meer dan 65 miljoen bij elkaar voetbalt, moet de winnaar van de Europa League het doen met ongeveer 20 à 25 miljoen. Het exacte bedrag is grotendeels afhankelijk van het aantal overwinningen in de groepsfase. Normaal gesproken ontbreken in de Europa League klinkende namen zoals FC Barcelona, Bayern München en Juventus. Maar dat is zeker geen reden om het toernooi over te slaan. Want in plaats daarvan kijken we naar clubs als Chelsea, Sevilla FC en Olympique Marseille. En zij laten in veel wedstrijden aantrekkelijk voetbal zien. Voor de topscorers moesten we het afgelopen seizoenen hebben van Olivier Giroud (Chelsea), Ciro Immobile (Lazio), Aritz Aduriz (Athletic Bilbao) en Giuliano (toen nog voor Zenit Sint-Petersburg). Voor de absolute topscorer aller tijden moeten we alweer een paar jaar terug. Het is namelijk de Zweed Henrik Larsson die de lijst aanvoert met 40 doelpunten uit 56 wedstrijden. Klaas-Jan Huntelaar is met 34 doelpunten uit 52 matches een goede tweede. Het wordt natuurlijk hoog tijd dat een nieuwe naam de top van deze lijst binnendringt. Heb jij wel een vermoeden wie er tijdens het toernooi vaak gaat scoren? Zet je geld dan in bij wedden op Europa League op de anytime goalscorer.

Favorieten voor Europa League weddenschappen:

Welke clubs kwalificeren zich voor de Europa League?

De Champions League en Europa League zijn sterk met elkaar verbonden. Clubs die vol overgave beginnen aan de kwalificatie voor de Champions League, kunnen uiteindelijk zelfs nog uitkomen bij de Europa League. Het hoofdtoernooi van de Europa League begint standaard in de maand september. Voor die tijd is er al een heel kwalificatietoernooi afgerond. Er gaat heel wat uitzoekwerk aan vooraf om te bepalen welke clubs er mee mogen doen aan de Europa League. De UEFA-ranglijst vormt hierbij een belangrijke leidraad. De meeste landen hebben drie plaatsen te verdelen voor de Europa League. Hiervoor wordt er gekeken naar het landskampioenschap én naar de winnaar van de beker. Het hangt daarnaast van het aantal tickets voor de Champions League af welke clubs er uiteindelijk in de Europa League terechtkomen (of in ieder geval in de kwalificatierondes). Clubs die in de voorrondes van de Champions League beginnen, kunnen na uitschakeling ook nog instromen in de Europa League. Het is dus een ingewikkeld systeem, maar in september zijn er dan 48 clubs overgebleven die beginnen aan het hoofdtoernooi. Kun je niet wachten tot het hoofdtoernooi van de Europa League begint? Bij veel bookmakers kun je ook gewoon wedden op Europa League kwalificatiewedstrijden (of een deel van deze wedstrijden). 

Van groepsfase tot de grote Europa League finale

Het Europa League toernooi heeft een zelfde soort opzet als de Champions League. Alleen start de competitie met net wat meer clubs. Voor de poulefase worden de 48 clubs onderverdeeld in twaalf groepen. De vier teams per groep spelen onderling allemaal een uit- en thuiswedstrijd. Uiteindelijk gaan de twee beste elftallen van de groep door naar de knock-outfase, aangevuld met de nummers drie uit de groepsfase van de Champions League. De knock-outfase start met 32 clubs. Via de zestiende finales, achtste finales, kwartfinales en halve finales is het aan het einde van het voetbalseizoen dan eindelijk tijd voor de grote finale. De Europa League heeft in het verleden al een aantal mooie winnaars opgeleverd. Het Spaanse Sevilla FC en Atlético Madrid staan hoog in de ranglijst met de meeste EL-titels aller tijden. Ook clubs als Chelsea (2013 en 2019), Manchester United (2017), FC Porto (2011) en Sjachtar Donetsk (2009) winsten de titel in het verleden te pakken. De Europa League is misschien niet zo prestigieus als de Champions League, maar clubs nemen de beker maar al te graag mee naar huis.

Verdiep je in de winnaar(s) bij wedden op Europa League

Heb je een voorkeur voor het wedden op winnaars? Dan zijn er tijdens het Europa League toernooi heel wat mooie weddenschappen om uit te kiezen. Al voordat het toernooi begint, kun je geld inzetten op de club die de titel volgens jou gaat binnenslepen. Je kunt natuurlijk ook even wachten met deze weddenschap zodat je eerst zeker weet dat ‘jouw club’ de groepsfase, zestiende finale en achtste finale overleeft. Toch is een vroege weddenschap bij wedden op Europa League wedstrijden soms heel verstandig. Voor de bookmakers is het namelijk nog erg onzeker welke club de titel gaat winnen, en dat vertaalt zich in hoge quoteringen. Je neemt misschien een risico, maar dat risico kan zich aan het einde van het toernooi zomaar uitbetalen. Het draait het er natuurlijk om wie de Europa League uiteindelijk wint. Maar er zijn tijdens het Europa League toernooi meer winnaars om op te wedden. Voorspel bijvoorbeeld welke clubs groepswinnaar worden en zich dus plaatsen voor de knock-outfase. Of beperkt je tot de losse wedstrijden en voorspel wie de duels in de kwartfinale winnen. Genoeg mogelijkheden dus als je je graag verdiept in clubs die weten hoe het is om te winnen. 

Wedden op Nederlandse clubs in de Europa League

Als voetbalfan ga je allereerst voor een goed potje voetbal en een spannende strijd. Maar het volgen van de wedstrijden wordt extra interessant als je echt een favoriet hebt. In de Europa League zien we elke jaar weer een aantal Nederlandse clubs voorbijkomen. Een deel daarvan strandt in de kwalificatierondes, maar meestal blijven er toch één of twee clubs over die doorstoten tot het hoofdtoernooi. Voor gokkers die normaal gesproken graag de Eredivisie volgen, kunnen de Nederlandse clubs nu dus aan het werk zien in de Europa League. In de geschiedenis van de UEFA Cup en Europa League is de beker vier keer naar Nederland gekomen. Ajax en PSV wisten beide één keer te winnen (in 1992 en 1978). Feyenoord schreef de Europa League tot nu toe twee keer op zijn naam, namelijk in 1974 en 2002. Wedstrijden met Eredivisie clubs zijn voor de Nederlandse gokkers vaak extra spannend om te volgen. Maar gaat het je gewoon om wedstrijden waarin je de meeste kansen ziet? Wie weet kom je dan wel uit bij een duel tussen Celtic en Villarreal of tussen Rapid Wien en Dinamo Zagreb. Al deze clubs hebben één en hetzelfde: zover mogelijk komen in de Europa League. 

Ga ook eens voor een live weddenschap in de Europa League

Er wordt volop gescoord in de Europa League. In seizoen 2018/2019 eindigde het toernooi met 560 doelpunten in  204 wedstrijden. Dit is een gemiddelde van 2,74 goals per wedstrijd. Zodra het eerste doelpunt valt, komt de wedstrijd echt los. En met een live weddenschap kun je ook direct reageren als er (bijna) gescoord wordt. Het handige van de Europa League is dat de wedstrijden gewoon live op tv te zien zijn. Je hoeft dus niet op zoek naar een livestream als je een weddenschap wilt plaatsen. Een live weddenschap maakt bovendien elke wedstrijd interessant. Zelfs een groepswedstrijd tussen twee minder aansprekende teams is spannend al je van plan bent om live te gaan inzetten. 

Strijden om de titel, het prijzengeld én om een plekje in de CL

Voor clubs valt er veel te winnen in de Europa League. Er is die felbegeerde titel, de beker én natuurlijk het bijbehorende prijzengeld. Maar er staat meer op het spel. De UEFA heeft een paar jaar geleden namelijk besloten om de winnaar van de Europa League te voorzien van een ticket voor de Champions League. Voor clubs is dit een extra stimulans om alles uit het toernooi te halen. Als kijker word je tijdens het toernooi dan ook beloond met mooie duels waarbij er hard wordt gestreden om de zege. Een weddenschap is het enige dat er nog ontbreekt wanneer je alles uit de Europa League wilt halen!

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

Wedden op La Liga (Primera División)

Wedden op competities
19/06/2019

De beste Online Bookmakers