Wedden op competities
19/06/20199.979 weergaven

Wedden op La Liga (Primera División)

De Primera División (ook wel bekend onder de naam La Liga) is de hoogste competitie van het Spaanse voetbal. Een weekendje La Liga levert mooi voetbal op van clubs als Atlético Madrid, Sevilla en Valencia CF. En natuurlijk is daar twee keer per jaar die grote klassieker tussen FC Barcelona en ‘de Koninklijke’ uit Madrid. De Primera División heeft voetbalfans veel te bieden. Op de Spaanse velden zien we een paar van de beste spelers en trainers ter wereld. Namen als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en zelfs Johan Cruijff blijven altijd aan La Liga verbonden, zelfs na hun carrière in Spanje. Het voetbal in de Primera División is snel, technisch en vooral erg aantrekkelijk om te zien. Fans van over de hele wereld volgen de Spaanse competitie, en ook onder gokkers is La Liga populair. Ben jij al aan het wedden op de Primera División?

Sinds 1928/1928 voetbal in de Primera División

Voetbal leeft in Spanje. Wekelijks trekken tienduizenden fans naar Camp Nou of het Bernabéu stadion om daar hun club naar de overwinning te juichen. Een aantal voetbalclubs die in de huidige La Liga uitkomen, hebben al een lange geschiedenis. Zo werd Athletic Bilbao opgericht in 1898, en een jaar later was het de beurt aan FC Barcelona. Real Madrid staat sinds 1902 geregistreerd.De Spanjaarden begonnen al vroeg met het organiseren van een landelijke voetbalcompetitie. In seizoen 1928/1929 werd voor het eerste een kampioen gekroond in de Primera División. Ter vergelijking: de Nederlandse Eredivisie startte pas midden jaren 50. De eerste landskampioen uit de geschiedenis van Spanje is ook meteen een bekende. Het was namelijk FC Barcelona dat de allereerste titel binnen wist te slepen. Sindsdien wisten de Catalanen het kampioenschap nog zeker 25 keer te winnen, al blijft Real Madrid de absolute koploper als het gaat om het aantal landstitels.De Primera División is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de sterkte voetbalcompetities ter wereld. Barcelona en Real wonnen beide meerdere keren de Champions League, wat wel aangeeft dat er behoorlijk veel kwaliteit zit in de Spaanse competitie. En dat geldt niet alleen voor FC Barcelona en Real Madrid. Ook wedstrijden van de andere voetbalclubs uit La Liga zijn interessant genoeg om op te wedden.

Zo ziet het seizoen eruit voor de teams in La Liga

Voor de Spaanse voetbalclubs begint het seizoen meestal half augustus. Net als in Nederland komt het kampioenschap eind mei tot zijn einde. De grote vraag is natuurlijk of de strijd om de landstitel tot die laatste wedstrijd spannend is óf dat het verschil al veel eerder is gemaakt. In de Primera División spelen twintig clubs, twee meer dan in bijvoorbeeld de Eredivisie en de Bundesliga. Met twintig clubs zijn er uiteindelijk 38 speelrondes nodig om aan het slot van het seizoen de balans op te maken.Elk jaar weer zijn er winnaars en verliezers in de Primera División. Om maar meteen met de verliezers te beginnen: de onderste drie clubs degraderen rechtstreeks en komen het volgende seizoen in de Segunda División A. Er zijn geen play-offs en er is dus ook geen kans om alsnog in de hoogste divisie te blijven. Deze constructie biedt natuurlijk kansen voor de clubs in de op één na hoogste voetbaldivisie. De twee best presterende elftallen promoveren rechtstreeks van de Segunda División A naar de Primera División. De nummers 3 tot en met 6 strijden om die laatste plaats. Maar voor de onderste clubs uit La Liga is het echt over (voor het komende seizoen tenminste).De elftallen die zich in de bovenste helft van de Primera División bevinden, richten zich op iets heel anders. Want hoewel het behalen van het landskampioenschap voor veel clubs misschien onrealistisch is, is er wel kans op Europees voetbal. Spanje heeft op dat vlak heel wat tickets te verdelen. Er zijn maar liefst vier plekken voor de Champions League en drie voor de Europa League. In de subtop is het elk seizoen weer een felle strijd om Europees voetbal. Voor jou als gokker levert dat natuurlijk interessante wedstrijden op.

Deze clubs moet je in de gaten houden!

De strijd om het landskampioenschap gaat de laatste jaren vooral tussen twee clubs: FC Barcelona en Real Madrid. Dat is ook niet zo gek, want deze clubs hebben elk seizoen weer diverse topspelers onder contract staan. Lionel Messi is natuurlijk één van de grote namen uit de Primera División. Maar ook Cristiano Ronaldo speelde lange tijd met succes in de Spaanse competitie. Dit soort topspelers zorgen er elk jaar weer voor dat FC Barcelona en Real Madrid kans maken op het landskampioenschap. Dit komt deels doordat de clubs voldoende financiële middelen hebben om topspelers te kunnen kopen, en deels door de hoge kwaliteit van de eigen jeugdopleiding. Toch zijn er zeker meer kapers op de kust als het om het kampioenschap gaat. Zo wist die andere grote club uit de hoofdstad, Atlético Madrid, de landstitel in seizoen 2013/2014 nog binnen te slepen. In 2018/2019 lukte dat niet, maar was er wel een mooie tweede plek in de competitie. Hiermee is Atlético dus een geduchte concurrent voor Barcelona en Real.Er zijn natuurlijk nog meer clubs die altijd goed presteren in de Spaanse Primera División. Valencia en Sevilla FC zijn vaak in de hoogste regionen van de competitie te vinden. En wat te denken van Espanyol en Athletic Bilbao? Deze club zijn misschien geen échte kanshebbers op de landstitel, maar ze brengen toch behoorlijk wat strijdlust in de competitie. Als je wilt gaan wedden op de Spaanse landskampioen, dan zijn FC Barcelona en Real Madrid veruit de veiligste keuzes. Als je vroeg in het seizoen inzet, kun je eventueel wat risico nemen. Het kan zomaar gebeuren dat Valencia opeens een topjaar heeft en wedstrijd na wedstrijd weet te winnen. De winst gaat in ieder geval een stuk hoger zijn dan wanneer je wedt op een landstitel voor Barcelona. Durf je FC Barcelona niet uit te sluiten en ga je toch graag voor zo hoog mogelijke quoteringen? Zoek dan een bookmaker waar je kunt gaan wedden op clubs die volgens jou in de top 3 gaan eindigen. Op deze manier houd je het kampioenschap tot het eind van het seizoen spannend.

Wie wint de Gouden Schoen?

Bij elke wedstrijd staan er 22 spelers op het veld die allemaal een belangrijke rol vervullen. Toch zijn de meeste ogen gericht op de aanvallers. Zij moeten het doen, zij moeten gaan scoren. Zoals bij alle grote competities in Europa heeft ook de Spaanse Primera División een prijs klaarliggen voor de vaakst scorende speler van het seizoen: de Bota de Oro, oftewel de Gouden Schoen.Gokkers kunnen zich al vanaf het begin van het seizoen buigen over de vraag welke spits het meest gaat scoren. In het verleden ging deze prijs al naar spelers als Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo, Thierry Henry en zelfs naar Nederlander Roy Makaay. Heb jij al een idee wie dit jaar met de Gouden Schoen naar huis gaat? Geef je voorspelling dan door aan jouw bookmaker.

Nog meer interessante weddenschappen

Je hoeft nooit lang te zoeken voordat je een interessante voetbalweddenschap tegenkomt. Bij de bookmakers is er namelijk volop aandacht de La Liga. Elke week kun je bij de wedstrijden kiezen uit tientallen verschillende weddenschappen. Voorspel de eerste doelpuntenmaker of ga voor een halftime/fulltime weddenschap. Ook handicap-weddenschappen, 1x2 weddenschappen en over/under wedden zijn natuurlijk één van de vele opties voor de Primera División.Vind je het interessant om op de wekelijkse La Liga wedstrijden te gokken, vergeet dan zeker de live weddenschappen niet. Zo kun je direct van hoge quoteringen profiteren als Real onverwacht onder druk komt te staan.

La Liga: populair bij voetballers én bij gokkers

De Spaanse voetbalcompetitie behoort tot de populairste in Europa. Er is zelfs een tijd geweest dat veel Nederlandse voetballers maar één droom hadden: een overstap van de Eredivisie naar de Spaanse Primera División. Er hebben heel wat bekende Nederlandse voetballers in La Liga gespeeld. Johan Cruijff natuurlijk, die later in zijn carrière ook nog lange tijd als trainer aan FC Barcelona was verbonden. Andere grote Nederlandse namen uit het verleden van de Spaanse competitie zijn Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder, Patrick Kluivert en Frank en Ronald de Boer. Hoewel het aantal Nederlanders in de Primera División de laatste jaren wat is afgenomen, zijn er nog steeds een paar spelers te bewonderen. Wie weet is dit voor jou wel een extra reden om op de wedstrijden van Sevilla of FC Barcelona te gaan wedden.Ben jij klaar om te wedden op de Primera División? Met behulp van voorbeschouwingen en statistieken kun je je goed verdiepen in de kwaliteiten van de clubs en spelers. Voor je het weet, heb je een interessante weddenschap met veel value gevonden. De bookmakers hebben in ieder geval veel verschillende bets voor je klaarstaan. Het is aan jou om een keuze te maken en je voorspelling door te geven!

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers