28/03/2023

Moeten de wedopties worden uitgebreid?

Moeten de wedopties worden uitgebreid?

Toen op het op 1 oktober 2021 mogelijk werd op legaal online te wedden op voetbal en andere sporten, wachtte de spelers die voor voetbal gingen een onaangename verrassing. Het aantal wedopties was aanzienlijk afgenomen. Niet iedereen had uiteraard de complete ontwikkeling van de wet op kansspelen op afstand gevolgd. Daarin werd echter wel een aantal wedopties verboden die vroeger populair waren geweest bij de spelers bij populaire bookmakers  als Unibet en Bwin die destijds illegaal in Nederland sites exploiteerden.

Waarom werd het aantal wedopties verminderd?

Tijdens het opstellen van de nieuwe gokwet (die veel tijd in beslag had genomen) werd door de KNVB geadviseerd om het aantal wedopties te verminderen. Het ging daarbij dat met name om zaken waarbij het risico van matchfixing theoretisch het grootste zou kunnen zijn. Dat zijn logischerwijze acties die door een enkele speler (of scheidsrechter) konden worden uitgevoerd. Hiertoe behoorden ook  populaire opties als wedden op kaarten (geel of rood) of hoekschoppen.

Een van de redenen hiervoor was de kwestie van Ton Beugelsdijk. De speler werd er van verdacht in zijn tijd bij Sparta bewust een gele kaart te hebben gepakt zodat vrienden daarvan konden profiteren met een weddenschap bij een bookmaker. Beugelsdijk werd vrijgesproken. In de wet werden echter een flink aantal beperkingen opgenomen. Nederland is daarmee een van de weinige landen die deze wedopties heeft uitgesloten. Bij onze zuiderburen is het wel mogelijk om op kaarten, hoekschoppen en dergelijke zaken te wedden. Ook de illegale bookmakers die in ons land nog actief zijn, houden zich uiteraard op dit punt niet aan de wet. Een aantal communities van liefhebbers van wedden op sport wil graag dat ook in het legale circuit de mogelijkheden voor de bookmakers worden verruimd.

De eerste poging in december 2021

De vertegenwoordigers van deze online gemeenschappen stuurden in december 2021 een brief naar de vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid voorafgaand aan een debat over kansspelen op afstand. Hierin werd gepleit.om de wedopties bij de vergunninghouders te verruimen. In de brief werd gewezen op het feit dat de kanalisatie naar de legale bookmakers in gevaar zou kunnen komen bij een te beperkt spelaanbod. Met name werd op het gevaar gewezen dat door het ontbreken van opties als kaarten en hoekschoppen de illegale aanbieders Nederland als een interessante markt zouden blijven beschouwen. De brief werd in de vergadering wel aangehaald maar er volgende geen mastregelen die daarop waren gebaseerd.

De ontwikkeling in 2022

Na 1 oktober 2021 konden spelers die bleven kiezen voor weddenschappen op kaarten of hoekschoppen in het voetbal nog uitsluitend terecht in het illegale circuit. Dat was behoorlijk cynisch omdat de nieuwe wet met name was bedoeld om de illegaliteit aan te pakken. Er waren (en zijn) nog steeds bookmakers online die geen vergunning hebben en alle wedopties aanbieden die volgens de Nederlandse wet zijn verboden. Deze aanbieders staan niet onder toezicht en de consument geniet er derhalve ook geen bescherming. Daarnaast ontwikkelde zich een net van tussenpersonen.

In België is het nog steeds mogelijk om te wedden op kaarten en hoekschoppen bij legale bookmakers. Deze exploitanten zijn echter niet toegankelijk voor buitenlanders. Er zijn echter gesloten Facebook-pagina’s ontstaan waarop Belgen aanbieden om de weddenschappen te plaatsen voor Nederlanders bij Belgische bookmakers. Dat gebeurt uiteraard niet gratis en vaak moet zowel een commissie worden betaald bij inleg en wordt ook de eventuele winst afgeroomd. Dit is strafbaar in België.

Eerder deze maand werd er in België een 38-jarige man uit Antwerpen aangehouden wegens illegale gokpraktijken. Daarop staat in België maximaal 5 jaar gevangenisstraf. De Antwerpenaar had het afgelopen jaar duizenden malen online bookmakers bezocht om weddenschappen te plaatsen, waarschijnlijk als tussenpersoon voor Nederlanders die een ruimer aanbod van wedopties zochten. De activiteiten waren duidelijk winstgevend want de Belgische politie trof ook een bedrag van € 60.000 aan contanten in de woning van de verdachte aan.

Wat is een goede keuze voor de toekomst?

De arrestatie van de hierboven genoemde Belg was mede aanleiding voor de 4 community’s om weer eens aan de bel te trekken bij de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Het is uiteraard ook een verantwoordelijkheid van de spelers om zich aan de regels te houden. Maar de bedoeling van de nieuwe wetgeving was toch mede om voor gokkers een veilige omgeving te bieden. Door de beperking in het wedaanbod lijkt dit niet altijd te lukken. Juist in een gecontroleerde omgeving kan ook het risico van matchfixing beter worden bestreden en lopen de gokkers minder risico. Het woord is nu weer aan de politiek.

De beste Online Bookmakers