La Liga
03/03/2023

Weer een geval van matchfixing in Spanje?

Weer een geval van matchfixing in Spanje?

In november 2022 werd Spanje opgeschrikt door een groot matchfixingschandaal in het voetbal. Leden van een criminele groep zouden meerdere wedstrijden in de lagere divisies hebben gekocht in Spanje, Andorra en Gibraltar. Er werden 23 personen gearresteerd en meerdere voetballers behoorden tot de verdachten. Dat het lang duurde voordat de oplichting aan de orde kwam, werd door experts verklaard dat het om relatief kleine bedragen ging. Toch wordt de opbrengst van deze fraude geschat op een half miljoen euro. Bij de nieuwe kwestie gaat het om een zeer specifieke wedstrijd.

Omkoping in de Copa del Rey?

In de Spaanse beker (Copa del Rey) is er vergelijkbaar met in ons land ook ruimte voor teams uit lagere divisies of amateurclubs. In december  2021 speelde Levante tegen Huracan Melilla. De laatstgenoemde club speelt op het 5e niveau in Spanje. De wedstrijd in de eerste ronde voor de beker eindigde in 8-0. Dat was op zich geen verrassing gelet op het verschil in niveau waarop beide clubs speelden. Maar La Liga, de hoogste Spaanse voetbaldivisie, kreeg een anonieme tip dat er sprake was geweest van matchfixing in deze wedstrijd.

Waarschijnlijk geen spelers of werknemers van Levante betrokken

De Spaanse La Liga zelf heeft niet gereageerd op de kwestie, omdat bekerwedstrijden onder verantwoordelijkheid van een andere bond worden gespeeld. Het is echter wel duidelijk dat er meer aan de hand is. Inmiddels heeft de rechtbank in Melilla een onderzoek gelast naar de kwestie. Zes personen zijn verhoord en de politie heeft op aanwijzing van de rechtbank een persoon opgepakt, een voormalig voetballer van Hurucan. De naam van de speler is niet naar buiten gebracht in het belang van het lopende onderzoek. Ook is nog niet bekend op welke wijze de matchfixing heeft plaats gevonden. De voetbalclub heeft aangegeven volledig mee te zullen werken aan het onderzoek.

“De club heeft altijd eerlijk en zuiver spel verdedigd en zal alles doen wat nodig is om fraude te bestrijden. We willen duidelijk maken dat als er een actief lid van de club bij betrokken is, er onmiddellijk disciplinaire en gerechtelijke maatregelen zullen worden genomen.” - Verklaring Huracan Melilla

Het lijkt er vooralsnog op dat geen enkele speler of werknemer van Levante betrokken is geweest bij de vermoedelijke matchfixing.

Is matchfixing volledig te voorkomen?

Het internet heeft de goksector behoorlijk veranderd. Het is nu eenmaal een groot verschil om thuis in de luie stoel via de computer wat weddenschappen af te sluiten in vergelijking tot een bezoek aan een bookmaker op een fysieke locatie. Een gokje wagen is veel eenvoudiger geworden en vrijwel overal heeft de overheid beseft dat de behoefte aan gokken niet zal verdwijnen. Om die reden is legaal gokken via internet vrijwel overal mogelijk mits dit gebeurt bij bookmakers die een vergunning hebben verkregen. De overheid kan via de wet toezicht houden op de bookmakers en daardoor er naar streven dat het gokken gereguleerd, eerlijk en veilig kan gebeuren. Matchfixing vormt een bedreiging voor zowel de overheid, de bookmakers als de spelers. Alleen door een goede samenwerking van alle partijen kan deze fraude worden aangepakt.

De beste Online Bookmakers