Algemeen
10/03/2023

Scorito wil ook vergunninghouder worden

Scorito wil ook vergunninghouder worden

Veel consumenten in Nederland zullen wellicht Scorito al kennen. Het bedrijf organiseerde een voetbalpool rond het WK Qatar waaraan 650.000 particulieren en 2.000 zakelijke klanten meededen. In totaal heeft Scorito nu 1,6 miljoen accounts waarvan meer dan 40.000 betalende abonnees. Daarmee is het bedrijf groot in de fantasy sports, vooral op het gebied van voetbal, maar ook wielrennen, darten, tennis en formule 1. Deze spel-opties zullen blijven, maar het bedrijf wil een tweede product aanbieden: Scori Pro. Hier kunnen dezelfde spellen worden gespeeld, maar dan om geld en onder toezicht van de KSA. Scorito zal voor deze tak dan ook als eerste bedrijf in Nederland een vergunning aanvragen als bookmaker voor fantasy sports.

Tijdens het WK Qatar kwam Scorito in aanraking met de KSA

Gelet op het grote aantal deelnemers aan de voetbalpool van Scorito in 2022 was de site ook erg interessant voor bookmakers. Zowel BetCity als bookmaker TOTO maakten van dé gelegenheid gebruik om te adverteren bij Scorito. Dit stuitte echter op weerstand van de KSA. De toezichthouder liet weten dat ‘gokbedrijven niet mochten adverteren in spellen, niet zijnde kansspelen, die op afstand met elektronische communicatiemiddelen worden georganiseerd’. Op basis daarvan trokken beide bookmakers zich terug. Wellicht was het wel aanleiding voor Scorito om zich te bezinnen op een vergunningaanvraag.

Wellicht was het wel aanleiding voor Scorito om zich te bezinnen op een vergunningaanvraag

Scorito neemt de tijd

Het bedrijf is al in de tweede helft van 2022 begonnen met de voorbereiding van een betaalproduct. Nu ligt het in de bedoeling om de site in juli 2023 te laten keuren. Daarna moet de aanvraag voor een vergunning worden ingediend om vervolgens in 2024 met vergunning online te kunnen. Voor een kapitaalintensieve business als de gokbranche zijn de financiële prognoses voor Scori Pro relatief bescheiden. Met een bedrag van €1,4 miljoen denkt Scorito de Pro afdeling waar het om echt geld gaat te kunnen opzetten. Het grootste deel van het geld is daarbij nodig voor ontwikkeling van de site. Het feit dat Scorito exact dezelfde spellen gaat aanbieden in de betaalafdeling met een nadruk op voetbal maakt het allemaal wat eenvoudiger.

Een kijkje in de financiële keuken van Scorito

In 2022 behaalde Scorito een omzet van iets meer dan € 2 miljoen, voornamelijk reclame opbrengsten. De winst die hiermee werd behaald was bijna 50%, derhalve ongeveer € 1 miljoen. In 2021 was de omzet € 1,4 miljoen en was er een verlies in dezelfde orde van grootte: € 1,5 miljoen.

Om de plannen te realiseren die moeten leiden naar een vergunning wil het bedrijf ongeveer € 2 miljoen ophalen bij beleggers. Daarmee kunnen de huidige schulden worden afgelost. De oorspronkelijke financiering heeft plaatsgevonden via crowdfunding. Het restant moet dan voldoende zijn om Scori Pro te financieren. Scorito verwacht in 2024 al omzet te realiseren met het nieuwe product. In 2026 wordt een winstgevende omzet verwacht van € 1.8 miljoen. Een opmerkelijk feitje in de prospectus voor beleggers is dat Scorito eventuele geldverschaffers waarschuwt voor een mogelijke boete van de KSA. Het bedrijf streeft volledige naleving van de regels na, maar een boete zou grote gevolgen kunnen hebben voor de financiële resultaten.

De beste Online Bookmakers