24/04/2023

Strijd om coëfficiënten en het grote geld

Strijd om coëfficiënten en het grote geld

Tijdens de Europese voetbalavonden is er behalve belangstelling voor de uitslagen van de diverse deelnemende ploegen ook steeds meer interesse in wat een avond brengt voor de coëfficiënt van een land. Afgelopen donderdag behaalde AZ de halve finale van de Conference League terwijl Feyenoord werd uitgeschakeld in de kwartfinale van de Europa League door AS Roma. De uitschakeling van Feyenoord werd niet alleen in Italië met gejuich ontvangen, maar ook in Frankrijk. Voor de Fransen is het nog even bibberen hoe AZ hef verder gaat doen. Dat heeft allemaal te maken met de Coëfficiëntenlijst. Ook de bookmakers volgen deze met grote aandacht. Gokkers in een land kiezen nu eenmaal liever voor een ploeg uit eigen land om een weddenschap op af te sluiten dan op een buitenlandse ploeg. Hoe meer eigen ploegen in de Europese competities, hoe beter.

Hoe werkt de Coëfficiëntenlijst?

Het systeem is eigenlijk heel simpel. Alle wedstrijden in de groepsfase en daarna tellen mee in de Champions League, de Europa League en de Conference League. De winnaar krijgt 2 punten en bij een gelijkspel worden de punten verdeeld. Daarnaast worden deze punten gedeeld door het aantal teams dat per land meedoet aan de competities. Nederland had dit seizoen bij de start van de competities 5 deelnemers. Voor de landen-coëfficiënt worden de behaalde punten van een elftal gedeeld door dit aantal deelnemers.

Een overwinning van een Nederlandse ploeg leverde dit seizoen dus 0,4 punten op voor de coëfficiënt. Voor landen met 6 deelnemende ploegen zoals Portugal is deze score dan 0,33 per gewonnen wedstrijd. Daarnaast zijn er nog punten te verdienen door her bereiken van de groepsfase of door als eerste te eindigen in een groep. De Champions League is qua punten op dat gebied het meest interessant.

De strijd om de coëfficiëntenlijst en het grote geld

Hoe hoog een land eindigt in de Coëfficiëntenlijst is bepalend voor het aantal deelnemers in de lucratieve Champions League. De eerste vier mogen vier teams in de groepsfase afvaardigen momenteel. De top vier bestaat traditioneel uit de grote voetballanden: Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. Ook dit seizoen (dat nog loopt) hebben deze landen al de meeste punten verzameld en hebben ze nog deelnemers in de halve finales die volgen.

Nederland in seizoen 2024/2025 verzekerd van twee teams in de Champions League groepsfase

Nederland stond aan het begin van het seizoen op de 6e plaats. Dat betekent dat ook voor het seizoen 2023/2024 de landskampioen direct naar de groepsfase gaat en de nummer twee zich via de voorronden moet zien te kwalificeren voor het miljardenbal. Maar vanwege de goede prestaties van de Nederlandse clubs op Europees niveau heeft ons land Portugal van de 6e plek verdreven. Hierdoor is Nederland in het seizoen 2024/2025 verzekerd van twee teams in de groepsfase van de Champions League, terwijl een derde elftal de voorronden mag spelen. In theorie kan het nog beter en vandaar de Franse interesse in prestaties van Nederlandse clubs.

Frankrijk heeft geen deelnemers meer in de halve finales. Om Frankrijk te kunnen passeren moet AZ de komende 3 wedstrijden in de Conference League winnen en dus de cup veroveren. Dat zou tevens de 5e plaats betekenen in de Coëfficiëntenlijst en 3 zekere deelnemers aan de groepsfase in 2024/2025. Nederland had voor het laatst 2 ploegen in de Champions League in 2018. Het is zelfs al 20 jaar geleden dat er drie vaderlandse ploegen mee mochten doen. In 2002/2003 waren dat Ajax, Feyenoord en PSV.

Waar komt het succes vandaan?

Om incidentele jaren te vermijden en de clubs uit de diverse landen ook enige zekerheid te geven, wordt  de gebruikte coëfficiënt berekend over een periode van 5 jaar. De mindere tijden van het voetbal in ons land zijn ook uitgedrukt in een plaats op de lijst die slechts tot nummer 13 reikte. Deze sombere jaren zijn inmiddels weggewerkt uit de 5-jaren coëfficiënt. De huidige positie is mede te danken aan de successen van Ajax in de Champions League. Toen daar twee seizoenen geleden een eind aan kwam, nam Feyenoord het stokje over met een finale plaats in de Conference League. Dit jaar scoorde AZ de meeste punten voor ons land en dat kunnen er nog meer worden.

Niet alleen voor ons land loopt het momenteel lekker in Europa. Onze zuiderburen hebben in het huidige seizoen meer punten gehaald dan ooit tevoren. Dat hield verband met de prestaties van Club Brugge in de Champions League en successen van andere clubs in de overige competities. Er zijn geen Belgische clubs doorgedrongen tot de halve finales, maar de zuiderburen zijn opgerukt naar de 8e positie.

De beste Online Bookmakers