EK 2021
02/09/2019

Concurrenten Oranje kruisen de degens: Estland – Wit-Rusland

Concurrenten Oranje kruisen de degens: Estland – Wit-Rusland
Wit-Rusland gaat aanstaande vrijdag op bezoek bij Estland, twee landen uit de poule van Nederland. Beide staan in de stand onder Oranje, maar winst in dit onderlinge duel kan zorgen voor een klein sprongetje in die tussenstand. Welk elftal poetst die hatelijke nul van het scorebord of delen beide landen aan het einde van deze wedstrijd de punten? VoetbalGokken laat de hoofdrolspelers aan het woord en zet alle statistieken op een rij. Bepaal aan de hand van de actuele odds vervolgens of je een gokje wilt wagen of niet.

Bondscoach Estland: “We gaan voor winst en niets minder”

Voor Karel Voolaid wordt dit zijn allereerste wedstrijd als hoofdcoach van de Estlandse nationale voetbalploeg. Voolaid komt over van de U23 en U21 elftallen en maakt vrijdag dus zijn debuut op het internationale speelveld. Direct een belangrijke wedstrijd tegen een buurland maakt hem echter niet zenuwachtig: “We gaan voor winst tegen Wit-Rusland en niets minder dan dat”, klinkt het overtuigende in de Estlandse sportmedia.

Focus op Wit-Rusland

Voolaid werkt weliswaar slechts een maandje bij de bond: hij heeft al wel hele duidelijke doelen voor ogen. “Voor het publiek werpt de wedstrijd tegen Nederland (aanstaande maandag, red.) zijn schaduw al vooruit, maar mijn focus ligt volledig bij Wit-Rusland. Daartegen kunnen we letterlijk en figuurlijk scoren. We moeten dynamisch en flexibel zijn op basis van de tegenstander en ons beste spel tonen om punten te pakken.”

“Drie punten pakken tegen Wit-Rusland”

Het doel van het Estse team is om minimaal drie, maar nog liever vier punten te verdienen in de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden. “Als de strategie waar we aan gaan werken goed uitpakt, dan moet het mogelijk zijn om vier punten te pakken. We moeten het heel goed doen tegen Wit-Rusland, ons plan uitvoeren en forceren. Dus - op zijn minst - kan ik drie punten accepteren, als we tegen Nederland ons plan ook voortzetten ben ik tevreden.”

Ragnar Klavan

Sterspeler Ragnar Klavan (voormalig speler van Liverpool en tegenwoordig uitkomend in de Serie-A voor Cagliari) voegde zich pas later bij de selectie van Estland, maar volgens Voolaid is hij niet allesbepalend voor zijn team. “We proberen aan de hele groep onze strategie door te geven. Onze spelers zijn individueel niet zo sterk dat ze het verschil kunnen maken, maar als ploeg kunnen we heel veel”, zei Voolaid tegen de Estse journalisten. “Ik ga met een goed gevoel dit tweeluik in.”

Bondscoach Wit-Rusland: “Belangrijkste wedstrijd”

De Wit-Russische bondscoach Mikhail Markhel is ook pas een paar maanden werkzaam voor de Wit-Russische nationale ploeg. De 53-jairge Markhel stapte op 20 juni over – ook al – vanuit de jeugdteams. Zijn contract loopt tot en met juni 2022, maar komende vrijdag is direct al zijn vuurdoop. “Dit is de belangrijkste wedstrijd. Niet alleen voor mij, maar vooral voor Wit-Rusland en ons elftal. We moeten winnen om in de race te blijven voor EURO-2020”, verklaarde Markhel bij zijn aanstelling.

“Loodzware opgave”

Markhel komt met zeer mooie adelbrieven over: zijn laatste interland met Wit-Rusland U-21 eindigden in een 10-0 zege op Gibraltar. Dit was gelijk een recordoverwinning voor een Wit-Russische team in een internationale wedstrijd. Die veelbelovende start zorgde ervoor dat hij in beeld kwam bij de nationale bond als hoofdcoach. Amper drie maanden later is Markhel het opperhoofd van een elftal dat onderaan bungelt in Poule C. “Dit is heel anders dan bij de U-21. De opgave is loodzwaar”, zo besluit hij op UEFA.com.

Statistieken

Estland heeft in poule C tot nu toe de meeste tegengoals moeten slikken: maar liefst 12 stuks. Maar ook de verdediging van Wit-Rusland is in deze EK-kwalificatiereeks gemakkelijk te passeren. Het team van bondscoach Markhel kreeg tot nu toe negen doelpunten om de oren. Daartegenover staat – voor zowel Wit-Rusland als Estland – slechts één treffer.De kans op een doelpuntenfestijn lijkt dan ook klein, al weet je dat bij dit soort wedstrijden natuurlijk nooit. Beide teams ruiken hun kans om eindelijk het zoet van de overwinning te mogen proeven. Dit zou weleens kunnen leiden tot een zeer aanvallende tactiek. De ervaring leert echter dat elk puntje gekoesterd wordt en dat coaches eieren voor hun geld kiezen en vanuit verdedigende stellingen op de counter gaan loeren. Doen beide landen dit? Dan monden die duels vaak uit in saaie vertoningen, geregeerd door de angst.

Head 2 Head

Sinds 1996 speelden beide equipes vijf keer tegen elkaar. Geen één keer werd het een gelijkspel. In totaal wist Estland driemaal te winnen, Wit-Rusland pakte vanzelfsprekend de overige twee zeges. Daarbij moet wel vermeld worden dat Estland in de laatste vier ontmoetingen het thuisvoordeel had. En dat is komende vrijdag wederom het geval.

Huidige vorm

Als we een blik werpen op de meest recente wedstrijden dan valt direct de 8-0 nederlaag van Estland tegen Duitsland op. Dit duel werd afgelopen juni afgewerkt en telt dus mee in de huidige EK-kwalificatie. Deze uitslag verklaart direct waarom de Estse ploeg zo’n beroerd doelsaldo heeft. De vier duels voorafgaand aan het bezoek aan Duitsland verliepen volgens beduidend kleiner marges. Van Noord-Ierland – koploper in poule c – werd met 1-2 verloren en ook de uitwedstrijd in Noord-Ierland leverden geen punten op: 2-0. Tussendoor werd het vriendschappelijke duel tegen Gibraltar gespeeld en zowaar omgezet in winst voor Estland: 0-1. Het oefenduel in januari van dit jaar tegen IJsland werd afgefloten bij een 0-0 stand en daarmee hebben we alle wedstrijden die Estland in dit kalenderjaar speelde gehad. De balans: drie nederlaag, één overwinning en een gelijkspel. Kanttekening: alle drie de EK-kwalificatieduels werden verloren.

Wit-Rusland

De vorm van Wit-Rusland lijkt op het eerste gezicht nog beroerder, maar het overzicht van de laatste vijf gespeelde wedstrijden bevat vier EK-kwalificatiewedstrijden tegen pittige tegenstanders. Zo werd in maart van dit jaar met 4-0 verloren van Nederland.  Na deze kleine oorwassing ging het tegen Noord-Ierland al een stuk beter: 2-1 verlies. In eigen huis werd het Duitsland ook nog aardig lastig gemaakt, maar Die Mannschaft wonnen uiteindelijk wel met 2-0. In de laatste interland thuis tegen Noord-Ierland zat de meeste muziek van de ploeg van bondscoach Michael O'Neill . Helaas voor de Wit-Russen bleven ze ook hier met lege handen staan: 0-1 voor Noord-Ierland.

Prognose

Gelijkspelen doen beide landen tegen elkaar tot nu toe nauwelijks, dus die score strepen we ook in onze voorspellingen direct door. Winst voor Wit-Rusland lijkt het meest waarschijnlijk, maar zij mogen Estland zeker niet onderschatten. Bovendien zijn de H2H-scores in het voordeel van de thuisploeg. Wij gokken dan ook op een kleine overwinning voor Wit-Rusland en zetten ons geld op een 0-1 eindstand.

Pre-wedstrijdquoteringen voor Estland – Wit-Rusland

De pre-wedstrijdquoteringen bij de bookmakers zijn bij de Nederlandse TOTO zeer hoog ingeschaald voor de wedstrijd van Estland tegen Wit-Rusland. De hoogste quotering van deze wedstrijd wordt uitgekeerd als Estland wint: x 3.20 keer je inleg. Voor een gelijkspel staat er in het 1X2 spelsysteem x 3.00 keer je inleg gereed. Een overwinning van Wit-Rusland wordt met x 2.37 keer het speelbedrag ook nog ruim een verdubbeling van je inleg waard.
De EK Kwalificatie wedstrijd Estland – Wit-Rusland wordt gespeeld op vrijdag 6 september om 18:00 uur in de A. Le Coq Arena te Tallinn. Houd jij de stand in poule C in de gaten en wil je meespelen met de overige duels van de tegenstanders van Oranje? Laat dan de TOTO weten wat jouw voorspelling is en profiteer mee van de hoogste odds en beste deals via VoetbalGokken.nl!

De beste Online Bookmakers