Bookmaker
24/05/2022

Wat ging er mis tussen BetCity en AZ?

Wat ging er mis tussen BetCity en AZ?

Vorige week kwam de mededeling dat BetCity en AZ er niet uitgekomen zijn met betrekking tot de sponsoring van de subtopper. Dat was verrassend, omdat volgens eerdere berichten BetCity bereid was ver te gaan met de club uit Alkmaar. Naar verluidt zou er een periode van 4 jaar zijn afgesproken waarbij BetCity de hoofdsponsor zou worden van de altijd ambitieuze voetbalvereniging.

Nieuwe sponsor

AZ is ook toe aan een nieuwe hoofdsponsor, omdat AFAS na 12 jaar, aan het einde van dit seizoen zal stoppen als sponsor. Daarbij is overigens nog niet duidelijk of het stadion ook een andere naam gaat krijgen. De Alkmaarders spelen immers in het AFAS stadion. Hoe verliep de strijd om de voetbalclubs nadat online bookmakers een vergunning hadden gekregen?

De stunt van TOTO

Nadat de wet op kansspelen op afstand in Nederland in werking ging, duurde het nog tot 1 oktober 2021 voordat de eerste bookmakers een vergunning kregen. Zoals verwacht behoorde TOTO, de bookmaker die eigendom is van de staat, ook tot de nieuwe vergunninghouders. Uiteraard is voetbal de meest populaire sport in ons land en het was dan ook wel duidelijk dat bookmakers vooral hun pijlen zouden richten op het voetbal voor reclame en promotie. Maar al snel bleek dat TOTO de eerste slag al had gewonnen.

De meeste betaalde clubs sloten een overeenkomst met deze bookmaker en het is inmiddels een vertrouwd gezicht om de naam TOTO te zien op de schouders van het gros van de voetballers in de eredivisie. TOTO haalde ook 2 van de drie toppers binnen met Feijenoord en PSV. Toen de stofwolken waren opgetrokken, was duidelijk dat de absolute topper Ajax en twee subtoppers nog geen sponsor hadden gevonden onder de vergunninghouders. Er werd vermoed dat deze 3 een geheime overeenkomst hadden gesloten met Unibet, een bookmaker die nog moet wachten op een vergunning in ons land.

Unibet gaat voor de top

Unibet is een van de merken van de Kindred Group, een Zweeds beursbedrijf in de gokbranche. Zowel als bookmaker als met online casino’s zijn ze actief in een groot deel van West-Europa. Voordat kansspelen op afstand legaal werden in ons land was Unibet zonder twijfel de meest populaire bookmaker in ons land. Daarvoor moest echter wel een prijs worden betaald. In de wet werd opgenomen dat exploitanten die zich illegaal hadden gericht op Nederlandse consumenten niet mee mochten doen aan de eerste aanvraag voor een vergunning op het gebied van kansspelen op afstand.

Unibet heeft inmiddels wel een aanvraag kunnen doen, maar zal naar verwachting pas na de zomer ook daadwerkelijk op de Nederlandse markt actief kunnen worden. In andere Europese landen heeft Unibet zich steeds meer gericht op sportsponsoring, waarbij voetbal de hoofdmoot vormt. In Engeland ging het om traditie-clubs zoals Aston Villa en Southampton. Op het vaste land koos Unibet echter voor de absolute top zoals Paris SG en Club Brugge. Beide clubs beheersen het voetbal in respectievelijk Frankrijk en België al een aantal jaren. Het is derhalve niet onlogisch dat Unibet in ons land voor Ajax zal gaan. Tot dusverre is het ook stil rond die club wat betreft sponsoring door een bookmaker.

BetCity timmert aan de weg

BetCity is zonder meer de meest opvallende online bookmaker in ons land. Het Amsterdamse bedrijf ging duidelijk de concurrentie aan TOTO op ieder gebied. Toch verbaasden ze vriend en vijand door aan te kondigen dat ze twee van de overgebleven clubs in de eredivisie zouden gaan sponsoren: AZ en Vitesse, beide interessante subtoppers. De overeenkomst met Vitesse is beklonken en minder omvattend, maar AZ leek de echte vangst met een langdurige overeenkomst als hoofdsponsor. Dat blijkt nu niet door te kunnen gaan. Hoewel het niet hardop wordt gezegd, lijkt wel duidelijk dat AZ toezeggingen heeft gedaan aan Unibet die conflicteren met de deal met BetCity. Over een aantal maanden zal wellicht duidelijk worden wat Unibet met AZ heeft afgesproken.

Overigens liet BetCity zich niet uit het veld slaan. Een paar dagen na het afketsen van de deal met AZ werd een overeenkomst met FC Eindhoven bekend gemaakt. BetCity zal 3 jaar als shirtsponsor functioneren voor het eerste elftal en ook acties organiseren voor de supporters van de club. FC Eindhoven leek kans te maken op promotie naar de eredivisie, maar redde dat net niet. Voor BetCity was er echter wel een andere reden om wel feest te vieren. Een van de andere gesponsorde clubs zal volgend jaar weer in de eredivisie aan de slag gaan. FC Volendam, het andere oranje, wist al in een vroeg stadium promotie af te dwingen. 

De beste Online Bookmakers