Bookmaker
25/04/2022 0 reacties

Zeer opmerkelijke cijfers Unibet

Zeer opmerkelijke cijfers Unibet

Unibet is een merk van de Kindred Group, een exploitant van online kansspelen, genoteerd aan de beurs op Malta. Bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2022 bleek de omzet met 30% gedaald en de winst zelfs met 76%. Het (tijdelijk?) vertrek uit Nederland werd aangegeven als een van de redenen voor de tegenvallende cijfers.

Unibet was veruit de meest populaire bookmaker in ons land toen het online wedden op sport nog illegaal was. Het bedrijf had circa 400.000 klanten en een geschatte omzet van € 125 miljoen per kwartaal. Volgens mededeling van de KSA zijn er momenteel 650.000 accounts bij vergunninghouders en dat maakt extra duidelijk hoe groot het marktaandeel van Unibet is geweest. Dat blijkt ook uit een recente enquête: bijna 60% van de ondervraagde spelers gaf aan om een account te nemen bij Unibet zodra deze weer beschikbaar is voor Nederlandse consumenten. Waar ging het mis bij Unibet?

Overtreders moeten eerst afkoelen

De Nederlandse wet op kansspelen op afstand werd relatief laat goedgekeurd in vergelijking tot de rest van Europa. Pas op 1 oktober 2021 werd het mogelijk om legaal online weddenschappen af te sluiten of aan online kansspelen mee te doen. Daarvoor werd een systeem van vergunningen ingevoerd. Uiteraard had de tijd de wetgevers al ingehaald en werd er ook in Nederland al gebruik gemaakt van online kansspelen. Dat was echter illegaal en de aanbieders werden ook regelmatig bestraft.

Unibet was een van die aanbieders, een bedrijf dat in diverse andere landen legaal haar diensten op het gebied van online kansspelen aanbood en zich ook had gericht op de Nederlandse markt, maar dan illegaal. Bij behandeling van de wet in de Tweede Kamer werd er een afkoelingsperiode opgenomen. Exploitanten die zich op de Nederlandse markt hadden gericht zouden pas later in aanmerking komen voor een vergunning. Waar de eerste vergunninghouders op 1 oktober online konden gaan, moesten overtreders, zoals Unibet wachten tot 1 april 2022 voordat ze een aanvraag voor een vergunning konden indienen. Unibet heeft aangegeven dat ze een vergunning voor Nederland zullen aanvragen. Hoe lang het duurt voordat de populaire bookmaker weer bereikbaar is, blijft nog onzeker.

Unibet gaat op zwart

Voor Nederlandse spelers is het momenteel onmogelijk om Unibet online te benaderen. Eigenlijk hadden de meeste spelers verwacht dat ook na 1 oktober 2021 het wagen van een gokje via Unibet voor Nederlanders mogelijk zou blijven. Zelfs de CEO van Kindred Group meende dat er een optie zou worden gevonden. De praktijk was echter dat Unibet op 1 oktober op ‘zwart’ ging. Via Nederlandse accounts kon niet langer worden gespeeld. Uitsluitend het saldo op de account was over te maken, verdere opties werden geblokkeerd. Door het grote aantal spelers bij Unibet leverde dat een behoorlijke verrassing op.

Bij de bookmakers met vergunning in Nederland waren de spelopties beperkter dan voorheen bij Unibet. Dat was overigens ook logisch omdat de Nederlandse wet minder mogelijkheden biedt bij het wedden op sport. Bij  de gebruikers liet het vertrek van Unibet zich dan ook dubbel voelen. De keuze van Unibet om volkomen op zwart te gaan werd ingegeven door de verwachting dat een vergunning na de afkoelingsperiode mede afhankelijk zou zijn van het gedrag van een exploitant gedurende deze tijd. Ook had de KSA reeds aangekondigd om illegale exploitanten strenger aan te pakken en werden de wettelijke boetes op overtreding van de wet fors verhoogd.

Komt Unibet snel terug naar ons land?

De Kindred Group is in 1997 opgericht en het hoofdkantoor is gevestigd op Malta. Het kleine eiland in de Middellandse Zee is een populaire vestigingsplaats voor exploitanten van online goksites. Dat heeft te maken met het gunstige belastingklimaat maar ook met de aanwezigheid van voldoende IT-specialisten. Daarbij is Malta een lidstaat van de EU waardoor moet worden voldaan aan regelgeving die ook elders geldt in de Unie. De Kindred Group heeft ongeveer 14 miljoen klanten en is daarmee een van de grootste bedrijven in de gokbranche.

Het is nog even wachten voordat er duidelijk gaat worden wanneer het merk Unibet weer ingezet kan worden in Nederland. Volgens de KSA zijn er momenteel 30 aanvragen voor een vergunning in ons land in behandeling. Uiteraard worden er geen mededelingen gedaan over specifieke bedrijven. Er zullen niet alleen verwachtingen leven bij de consumenten maar ook bij de huidige vergunninghouders voor het bookmaken in Nederland. De meest populaire bookmakers in ons land zijn momenteel: BetCity, TOTO en Bet365. Het zal beslist interessant zijn waar Unibet zal uitkomen bij een herintreden in ons land. Iedereen die wil spelen bij Unibet zal in ieder geval een nieuwe account moeten aanmaken.

De beste Online Bookmakers