Algemeen
13/10/2021

Mogelijke matchfixing schokt voetbal- en gokwereld

Mogelijke matchfixing schokt voetbal- en gokwereld

Binnen een week nadat er legaal online kan worden gegokt in Nederland op voetbalwedstrijden bij meerdere vergunninghouders, is er een schokkend verhaal gepubliceerd door de NOS. Het betreft mogelijke matchfixing in de beloften-competitie in ons land. De KNVB neemt de zaak erg hoog op en heeft de politie verzocht onderzoek te doen. Voor de nieuwe bookmakers met vergunning is het uiteraard ook van het hoogste belang dat deze kwestie wordt uitgezocht, zodat er geen smet ontstaat op het gokken op voetbalwedstrijden. Overigens zijn er geen bookmakers bij betrokken die een vergunning hebben gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

De beloften-competitie

In de beloften-competitie spelen jonge talenten en reserves van het betaalde voetbal. Het is voor de jongeren een kans op ervaring op te doen. Voor de oudere reserves kan het van belang zijn dat er ritme wordt bewaard of verkregen. De competitie gaat eigenlijk nergens om en is vrijwel uitsluitend van belang voor de spelers. Er wordt op trainingsvelden gespeeld vrijwel zonder publiek en ook de media laten in het algemeen verstek gaan. De uitslagen komen hoogstens voor in de clubbladen van de betreffende clubs. Toch wordt er relatief veel gewed op deze competitie in Azië. Dat geldt overigens ook voor vergelijkbare competities in andere Europese landen. Sommige landen hebben immers nog 5 divisies met betaald voetbal. In de laagste competitie komen de voetballers voor die beslist een bijbaan moeten hebben omdat ze van hun voetbalkunsten niet kunnen leven.

Een matchfixing verhaal neemt een andere wending

De NOS besloot een reportage te maken over het verschijnsel matchfixing. Daarbij kwamen ze in contact met een jonge Hagenaar. Deze had een darter benaderd met het verzoek tegen betaling een wedstrijd te verliezen. Daar kwam niks van terecht, maar hij was wel bereid om zijn verhaal anoniem te doen. De man van in de 20 was een professionele matchfixer, die vooral in de voetbalwereld actief bleek te zijn. Hij verklaarde meerdere wedstrijden in de beloften-competitie te hebben gekocht en was bereid daar in detail over te vertellen.

Jong Roda JC tegen Jong RKC

Deze wedstrijd vond op 5 november 2019 plaats in de beloften-competitie. RKC was vooraf favoriet, maar de matchfixer kocht - naar eigen zeggen - 6 jonge spelers van RKC om, zodat ze bereid waren de match te verliezen. Daarvoor kregen ze € 1.500 per persoon, na benadering door een speler van Roda JC. Zo’n bedrag is zeker niet mis voor jeugdspelers die soms maar € 600 in de maand krijgen van hun club. De wedstrijd eindigde onverwacht in 2-1 voor Roda JC. De matchfixer verdiende aan deze wedstrijd tussen de € 20.000 en € 30.000 door anoniem in België en Duitsland enkele weddenschappen af te sluiten. Daarnaast verkocht hij de wedstrijd aan een Aziatische matchfixer.

Het bewijs van onregelmatigheden

Het is uiteraard erg makkelijk om dergelijke uitspraken te doen nadat de wedstrijd is afgelopen. De uitslag was destijds wellicht verrassend, maar op dat niveau is dat gewoon iedere wedstrijd weer mogelijk. De kantoren waar de matchfixer de weddenschappen had afgesloten wensten niet mee te werken zodat niet duidelijk werd of er daadwerkelijk geld was uitbetaald op die specifieke wedstrijd. De NOS nam daarop een internationaal analyse-bureau in de arm en had geluk. Op de betreffende wedstrijd kon ook live worden gewed.

Live wedden, een opmerkelijk verschijnsel

Live wedden betekent dat er ook tijdens een wedstrijd nog kan worden ingezet. Dat is uiteraard spannend, omdat er constant zaken kunnen gebeuren die invloed hebben op de uitslag of een andere zaak waarop gewed kan worden. De wedstrijd tussen Roda JC en RKC in de beloften-competitie was zo’n event, hoe onwaarschijnlijk dat ook lijkt voor een onbeduidende wedstrijd duizenden kilometers verder. De odds voordat de wedstrijd begon waren duidelijk in het voordeel van RKC, de favoriet. Dat veranderde in de eerste helft.

Tijdens het live wedden, werd er flink ingezet op Roda JC. Op het veld gebeurde echter niets bijzonders, er werd niet gescoord en niemand kreeg een rode kaart. In de tweede helft scoorde RKC het eerste doelpunt, maar de inzetten op Roda JC leden daar niet onder. Daarna scoorde Roda JC twee keer en werd er flink uitbetaald door de betreffende bookmaker. Harde bewijzen zijn dat nog steeds niet en het zou toeval kunnen zijn geweest.  Een fervente fan van Roda JC in Azië?

En de spelers van RKC?

De spelers van het betreffende team van RKC konden zich niets herinneren van die wedstrijd  in 2019. Er was een speler die aangaf beslist geen geld te hebben ontvangen maar wel meende dat er destijds in het team erover was gesproken om op eigen verlies te gaan wedden.

Uiteraard is het voor de huidige bookmakers met vergunning van het grootste belang dat de onderste steen bovenkomt. Het is de vraag of dat zal gebeuren.

De beste Online Bookmakers