Overige artikelen
26/08/201413.675 weergaven

Matchfixing: Echt voetbal of toch theater?

Matchfixing is een term die de laatste jaren steeds vaker naar voren komt in de actualiteiten en nieuwsberichten. Het woord matchfixing staat voor het manipuleren van wedstrijden, maar wat is matchfixing bij voetbal nou eigenlijk? Bij voetbal matchfixing is er sprake van een professionele voetballer of een voetbalclub die voetbalwedstrijden doelbewust probeert te manipuleren. Op deze manier de uitslag of een gebeurtenis in de wedstrijd vooraf worden bedacht en bepaald. Matchfixing staat dus voor het manipuleren van voetbalwedstrijden waardoor deze manier de uitslag of een gebeurtenis in de wedstrijd vooraf kan worden bedacht en bepaald. Logischerwijs is dit natuurlijk zeer waardevolle informatie voor gokkers. De gokker kan op deze manier zonder enig risico een grote inzet plaatsen op een voetbal wedstrijd en op een oneerlijke manier met gokken op voetbal bakken met geld verdienen…

Aziaten en Gokken

Het is algemeen bekend dat Aziaten en in het bijzonder Chinezen erg van gokken houden. Gokken op voetbalwedstrijden is bij Aziaten erg populair. Zo populair dat de Aziatische maffia hier zijn broodwinning in ziet en massaal wedstrijden manipuleert om de uitslag te kunnen bepalen. Zo schijnt er in de Aziatische voetbal competitie op 7 van de 10 professionele voetbalwedstrijden sprake te zijn van matchfixing. Een erg hoog aantal, waarbij de voetbalcompetitie en hoogstwaarschijnlijk andere sportcompetities zo goed als verziekt zijn in Azië. De Aziatische maffia brengt onze sport-wereld op deze manier in gevaar. Matchfixing lijkt de nieuwe vijand in de sport te zijn. Europol kwam met het bericht dat matchfixing zelfs in de Europese toepcompetities voorkomt. Denk aan de Champions League en kwalificatieduels voor Europese- en Wereldkampioenschappen. Voetbal is door de komst van het fenomeen matchfixing in gevaar gebracht.

Matchfixing voetbalgokken

Waarom wedstrijden manipuleren?

Waarom maken voetbalclubs of sporters zich schuldig aan het fixen van een uitslag voor een voetbalwedstrijd. Dit kan door verschillende factoren komen. Maakt een voetbalclub zich bijvoorbeeld schuldig aan matchfixing, kan deze club bij doorverkoop van de vooraf bepaalde uitslag gemakkelijk een bedrag van €250.000,- tot wel €750.000,- opstrijken. Een erg fraaie financiële meevaller, die de hoge kosten van de club voor dat jaar weer hebben gedekt. Dit alles relatief snel en gemakkelijk verdient, puur door alleen het manipuleren van een voetbalwedstrijd. Ook zijn er in het verleden wedstrijden gemanipuleerd om koploper te worden of te blijven in de competitie. Zo wordt in de Turkse competitie Fenerbahçe verdacht van omkoping bij andere clubs en spelers om landskampioen te kunnen worden. Echter is er niet altijd sprake van matchfixing, ook kan matchfixing voorkomen vanuit sportief oogpunt. Denk aan bijvoorbeeld twee teams die op het punt staan van degradatie. Gemiddeld gezien komt het vaker voor dat beide teams met gelijkspel eindigen, puur om elkaar niet te laten vallen. Een prof-voetballer kan ook door persoonlijke omstandigheden verleid worden tot matchfixing. Wanneer deze speler om als voorbeeld te noemen, tot zijn nek in de schulden zit en vervolgens benaderd wordt door iemand werkzaam voor de maffia, zal de prof-voetballer mogelijk te beïnvloeden zijn voor het manipuleren van een voetbalwedstrijd. Dit kan een speler doen door bijvoorbeeld een strafschop weg te geven, een rode kaart te krijgen of een eigen doelpunt te maken.

Matchfixing in het Nederlands voetbal

Jaren lang werd er gesuggereerd dat er in Nederland geen sprake zou zijn van het manipuleren van voetbal wedstrijden. Mede door toedoen van journalisten van Voetbal International, die speciaal aan het onderwerp matchfixing een boek hebben toegewijd, is het balletje wat betreft matchfixing in de lage landen aan het rollen gegaan. Zo werd op 31 augustus 2013 bekend dat er zeker vier wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal zijn in 2009 gemanipuleerd. Dit meldde de NOS op basis van informatie van de Duitse officier van justitie Andreas Bachmann, die zich al jaren bezighoudt met het fenomeen matchfixing. Ook zouden Nederlandse clubs de afgelopen jaren bij internationale wedstrijden tot drie keer toe zijn benadeeld in een wedstrijd, bijvoorbeeld omdat de scheidsrechter was omgekocht.

Tot slot over Matchfixing…

Probeer nooit te gokken op wedstrijden die mogelijk gemanipuleerd zijn. Of te gokken op wedstrijden waar jij dermate achtergrond informatie over hebt of de uitslag vooraf aan de wedstrijd al weet.  Dit is fraude en strafbaar. Ook is het nadelig voor partijen zoals de bookmaker(s). Bij ontdekking van deelname van matchfixing of het vooraf gekregen informatie, kan je account worden gebanned en aangifte door de betreffende partijen worden gedaan. Laat je ook nooit verleiden door website’s die gemanipuleerde wedstrijden verkopen. Dit zijn over het algemeen scams, waarop valse informatie wordt verkocht. Voor een daadwerkelijke vooraf bepaalde uitslag van een gemanipuleerde wedstrijd betaal je in het illegale circuit gemakkelijk €5.000,- tot €10.000,-!  We waarschuwen je alleen maar…

Verbreed je kennis met deze artikelen

Multimiljonair door kansberekening

Overige artikelen
17/04/2015

Gokwinsten en de Belastingdienst

Overige artikelen
15/04/2013

Waarop baseren bookmakers hun odds?

Overige artikelen
11/06/2019

Voorkom het ontstaan van een gokverslaving

Overige artikelen
11/07/2019

De beste Online Bookmakers