Overige artikelen
11/06/20197.153 weergaven

Waarop baseren bookmakers hun odds?

Zonder odds, quoteringen of noteringen bestaan er geen voetbalweddenschappen. Als gokker wil je namelijk in één oogopslag zien hoeveel een weddenschap waard is voordat je inzet. En daar is het systeem van de quoteringen natuurlijk perfect voor. Het maak niet eens uit hoe hoog je inzet is, want aan dat ene getal zie je altijd hoeveel geld je kunt winnen. Handig toch? Bookmakers bedenken natuurlijk niet zomaar welke getallen er achter de weddenschappen komen te staan. Er komt zelfs heel wat rekenwerk aan te pas voordat de odds online gaan. De bookies moeten daarbij rekening houden met twee factoren. Allereerst willen ze zelf zoveel mogelijk winst maken. Maar daarnaast moeten de odds ook interessant genoeg zijn voor de gokkers, anders loopt een bookmaker het risico dat ze naar de concurrentie gaan. Het is erg interessant om je eens te verdiepen in de wereld van de quoteringen. Oftewel: waarop baseren bookmakers nu eigenlijk hun odds?Deze elementen zijn van invloed op de quoteringen.

Bookmakers analyseren via kundige experts

Veel bookmakers hebben experts in dienst die niets anders doen dan de statistieken van aankomende wedstrijden analyseren. Deze zogenaamde odds compilers vertrouwen echt niet alleen op hun eigen sportkennis. Ze worden namelijk geholpen door allerlei statistieken en computerdata. Op deze manier kunnen ze redelijk nauwkeurig vaststellen hoe groot de kans is dat iets gebeurt. Er zijn veel verschillende elementen die invloed hebben op het verloop van een voetbalwedstrijd. Denk bijvoorbeeld aan blessures en schorsingen, maar ook aan hoe sterk het elftal op dat moment is. Wint een team de laatste tijd veel wedstrijden of laat het juist punten liggen? Het percentage balbezit en het aantal afgelegde meter per speler vertelt de bookie juist hoe strijdlustig een elftal is. Met de juiste instelling kan een club vaak heel ver komen.

Bookmakers odds analyse

Al deze elementen worden meegenomen bij het vaststellen van de quoteringen. Zelfs het belang van een wedstrijd telt mee voor de kansen. Zo staat er aan het einde van het Eredivisie-seizoen voor de ene club nog veel op het spel, terwijl het andere elftal niets meer te winnen heeft. Het is niet lastig te voorspellen welk van de twee clubs vanaf de eerste minuut vol voor de winst gaat. De bookmakers zien dat ook, en zij passen hier hun quoteringen op aan.

Percentages worden quoteringen

Bij het vaststellen van de odds kijken bookmakers eerst naar de waarschijnlijkheid dat iets gebeurt. Door de statistieken te analyseren komen de bookies uiteindelijk uit op een percentage. Stel je gaat voor een 1x2 weddenschap bij een Eredivisie-wedstrijd tussen Ajax en AZ. Na het analyseren van alle computerdata komt de bookmaker uit op de volgende percentages:

  • Winst voor thuisclub Ajax: 60%
  • Gelijkspel: 15%
  • Winst voor het bezoekende AZ: 25%

Uiteindelijk heb je natuurlijk weinig aan deze percentages. Ze moeten worden omgezet in quoteringen, en dat gebeurt met behulp van de volgende formule: De quotering = 100% / de kans dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren Bij winst voor thuisclub Ajax komen we dan uit op quoteringen van (100% / 60%) 1.67. Bij winst voor AZ kun je je inzet zomaar verviervoudigen (100% / 25%). Maar let op: het gaat hierboven om de échte percentages en quoteringen. Hier zit de winst voor de bookmaker nog niet in verwerkt. En het toevoegen van die winstmarge is de laatste stap voordat de quoteringen daadwerkelijk online gaan.

De laatste stap: het toevoegen van de winstmarge

Het wedden bij een bookmaker is in principe gratis. Je hoeft geen inschrijfgeld te betalen en je betaalt ook geen maandelijks lidmaatschap. Toch zijn bookmakers geen liefdadigheidsinstellingen. Ze willen gewoon winst maken, en dat doen ze op zo’n manier dat gokkers het niet eens merken. De winstmarge zit namelijk standaard in de quoteringen verwerkt. Elke bookmaker bepaalt zijn eigen winstmarge. Meestal ligt dit ergens tussen de 5% en 7%. Voordat de weddenschappen online komen te staan, volgt er dus een nieuwe berekening. We gaan weer uit van de Eredivisie-wedstrijd tussen Ajax en AZ. Als het wedkantoor een winstmarge hanteert van 5%, dan wordt de formule op een eenvoudige manier aangepast. In plaats van 100% gaat de bookie in de berekening namelijk uit van 95%. De overige 5% is de winstmarge. Dit leidt tot de volgende (aangepaste) formule: De quotering = 95% / de kans dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren Een snelle berekening leert ons dat winst voor Ajax quoteringen oplevert van (95% / 60%) 1.58. Gok je op een overwinning voor AZ, dan krijg je te maken met odds van (95% / 25%) 3.80. Dankzij deze marge bouwen bookmakers een buffer op en maken ze op de langere termijn in principe altijd winst.

Weinig risico en lage odds óf veel risico en hoge odds

Quoteringen geven precies aan hoeveel elke ingezette euro oplevert als je de weddenschap wint. Een inzet van 5 euro is bij quoteringen van 2.30 goed voor een winst van (5 * 2.30 – de inzet van 5) 6,50 euro. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om op het juiste bedrag uit te komen. Het idee achter de quoteringen is simpel: hoe hoger deze zijn, hoe meer winst je maakt. Maar daar zit hem meteen de crux. Als je voor hoge quoteringen gaat, kies je namelijk automatisch voor een weddenschap met veel risico. Bookmakers hebben het liefst dat je zoveel mogelijk weddenschappen verliest. Jouw inzet gaat verloren, en de bookie maakt eenvoudig winst. Met hoge quoteringen proberen de wedkantoren je te verleiden om voor die ene risicovolle bet te gaan. Zo’n weddenschap kan je veel winst opleveren, maar de kans op verlies is wel groot. Neem je liever minder risico en zet je in op de favoriet? In dat geval gaan de quoteringen flink naar beneden. Vooral bij quoteringen onder de 2.00 is de kans groot dat je de weddenschap wint, al levert zo’n relatief veilige weddenschap nooit heel veel op. De bookie calculeert het eigen verlies bij dit soort bets bovendien gewoon in.

Wat gaat de massa doen?

Het draait in de wereld van het voetbalgokken niet alleen om de eerlijke winkansen van een team. Bij het vaststellen van de quoteringen houden de bookies namelijk ook rekening met de massa. Als de bookmakers denken dat de meeste gokkers geloven in een overwinning voor FC Barcelona, dan zetten ze laag in. Zelfs al het volgens de statistieken nog niet zo zeker is dat de Catalanen gaan winnen. Je moet daarnaast niet gek opkijken als de odds bij de underdog juist een stuk hoger liggen dan je op basis van de statistieken mag verwachten. bookies doen dit expres zodat het voor jou nóg verleidelijker wordt om risico te nemen. Hierbij hopen ze natuurlijk dat die weddenschap verloren gaat. Toch kun je zeker profiteren van dit soort bets. Er valt namelijk veel value te vinden, en dat kan erg interessant zijn voor gokkers met lef.

De lastige taak van de odds setters

Bookmakers zijn onder te verdelen in twee groepen: de moedige bookies en de bookies die liever even afwachten wat de rest. De moedige bookmakers (ook wel ‘odds setters’ genoemd) zetten als eerste de quoteringen online. En dat is een lastige taak. Zijn de quoteringen in verhouding te hoog, dan duiken gokkers massaal op die ene weddenschap. Dit zorgt voor een scheve verdeling, waardoor de kans op verlies voor de bookmaker levensgroot is. Het gaat dan om meer verlies dan van tevoren was ingecalculeerd. Te lage quoteringen zorgen ook voor een probleem. In dat geval wachten gokkers liever tot de odds bij andere bookies online gaan, en zetten ze in bij de concurrent. Dit heeft wederom invloed op de winst voor de bookmaker. De odds setters moeten voor elke weddenschap op zoek naar de perfecte balans. Aangezien dit toch lastig is, kun je met een vroege inzet soms profiteren van extra scherpe quoteringen. Maar de bookies zijn natuurlijk niet gek. Als blijkt dat de odds te hoog waren, worden ze in aanloop naar de wedstrijd vanzelf naar beneden geschroefd.

Een voortdurende aanpassing van de odds

Quoteringen staan nooit vast. Als de topspits in de loop van de week opeens geblesseerd raakt, zullen de bookie de odds snel aanpassen. Ook als blijkt dat de originele quoteringen te hoog waren in vergelijking met de concurrentie, worden ze naar beneden bijgesteld. Een live weddenschap houdt de bookmaker al helemaal bezig. Elk doelpunt, elke gele kaart en elke veelbelovende aanval kan leiden tot een aanpassing van de quoteringen. Een bookmaker is pas echt klaar als de wedstrijd is afgelopen. Voor elke weddenschap geldt natuurlijk dat zodra je hebt ingezet, er voor jou niets meer verandert. Jij bent een deal aangegaan voor bepaalde quoteringen, en die deal blijft te allen tijde staan.

Elke bookmaker heeft zijn eigen quoteringen

Bookies baseren de odds op de waarschijnlijkheid dat iets gebeurt én op de winstmarge. De ene bookmaker hanteert een hogere winstmarge dan de andere. Hierdoor ontstaat er automatisch een verschil in quoteringen. Maar ook de analyse van de statistieken kan tot verschillende inzichten leiden. Vaak zijn de bookies behoorlijk eensgezind als het om de winnaar gaat. Het verschil zit hem meer in het toegekende percentage. Bij bookmaker A krijgt Ajax een winstpercentage toegekend van 60%, terwijl bookmaker B met 57% iets voorzichtiger is. Dit zorgt opnieuw voor een verschil in quoteringen. Als je regelmatig doet aan wedden op voetbalwedstrijden, dan doe je er goed aan om een account aan te maken bij meerdere bookmakers. Zo kun je de odds van elke weddenschap vergelijken om tot een zo hoog mogelijke winst te komen.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Multimiljonair door kansberekening

Overige artikelen
17/04/2015

Matchfixing: Echt voetbal of toch theater?

Overige artikelen
26/08/2014

Gokwinsten en de Belastingdienst

Overige artikelen
15/04/2013

Voorkom het ontstaan van een gokverslaving

Overige artikelen
11/07/2019

De beste Online Bookmakers