Overige artikelen
15/04/201327.763 weergaven

Gokwinsten en de Belastingdienst

Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de regelgeving in Nederland omtrent het opgeven van belasting over behaalde en gemaakte winsten door wedden en gokken op voetbalwedstrijden. Hoogste tijd om hier meer duidelijkheid over te scheppen. De wetten en regels die in het leven zijn geroepen over gokken via het internet op voetbal en andere sporten, zijn rechtlijnig en bijzonder eenvoudig te benoemen...
 
Aangezien spelers op het internet uit alle hoeken en gaten (uit heel Europa dus) op onze website belanden, hebben deze spelers niets te maken met landelijke of regionale wetten die zijn opgesteld voor gokken, maar zijn de internet spelers gebonden aan de Europese wetgeving en is deze op hen van toepassing.

Deze EU wetgeving luidt als volgt:

 

“ Het is inwoners van lidstaten van de EU toegestaan deel te nemen aan in het buitenland gereguleerde kansspelen. De lidstaten dienen bedrijven welke beschikken over de juiste vergunningen in een van de lidstaten van de EU vrij verkeer te geven van goederen en/of diensten. ”
Omdat alle bookmakers op VoetbalGokken.nl beschikken over vergunningen en licenties in de Europese Unie, hebben online gokkers welke gevestigd zijn in de EU niets te maken met de wetgeving van bijvoorbeeld Nederland maar kan een EU burger terugvallen op de Europese wetgeving. Deze wetgeving overstijgt de Nederlandse en lokale wetgeving en door dit feit is het voor alle deelnemers die geld inzetten op voetbalweddenschappen toegestaan om deel te nemen aan kansspelen binnen en buiten de grenzen van de lidstaat waarin zij verblijven.Door veel onduidelijkheid en de monopoliepositie die de Nederlandse staat heeft lijkt het dat het voor online spelers niet is toegestaan om deel te nemen aan weddenschappen op Internet, maar het tegendeel is waar.
 
De Nederlandse en de Belgische overheid (de Belgische overheid is onlangs overgegaan tot het legaliseren van online gokken) zijn al enkele malen op de vingers getikt door het Europese Hof en middels verschillende brieven en sanctie zullen de overheden gedwongen worden hun beleid aan te passen en eventueel licenties uit te geven en belastinggeld te innen op kansspelen.Wanneer jij als gokker puur voor je plezier speelt en niet met hele grote bedragen gokt of je gewonnen prijs niet meer is dan € 454 dan raden wij aan je geen zorgen te maken en niets met de Belastingdienst te doen. Afhankelijk van het land waar een gokker is gevestigd gelden er andere regels over het belasting betalen over de gewonnen bedragen met gokken. Zo dient in principe elke gokker in Nederland al zijn winsten op te geven als inkomen en bijvoorbeeld wanneer een gokker gevestigd is in Engeland of Ierland, mogen alle winsten belastingvrij worden uitgekeerd. Opgave aan de belastingdienst is een zaak waar over jij als speler de juiste beslissingen en afwegingen moet maken.
 
Op de overheidswebsite www.rijksoverheid.nl staat onder het hoofdstuk Kansspelen het volgende: Betaal ik kansspelbelasting als ik een prijs win?
 
Heeft u een prijs gewonnen die meer dan € 454 waard is, dan moet u kansspelbelasting betalen. Het belastingtarief is 29% van de waarde van de prijs. De kansspelbelasting wordt ingehouden op de prijs.
 
Geldprijzen en materiële prijzen
 
Onder een prijs vallen alle zaken waaraan in het economisch verkeer waarde is toe te kennen. Dit kan geld zijn, maar ook bijvoorbeeld een auto of een reis.
 
Wie betaalt kansspelbelasting
 
Als u als winnaar de kansspelbelasting betaalt, houdt de organisator de kansspelbelasting in op uw geldprijs. De organisator kan u ook vragen om eerst de kansspelbelasting te betalen. Daarna krijgt u het prijzengeld pas uitgekeerd. Als de organisator de kansspelbelasting voor zijn rekening neemt, krijgt u als winnaar de volledige prijs uitgekeerd. De kansspelbelasting wordt dan niet ingehouden op uw prijs. Op de website van de Belastingdienst leest u hoe de kansspelbelasting wordt berekend.
 
Kansspelen via internet
 
Als u via internet wint in een kansspel, hoeft u geen kansspelbelasting te betalen over de prijzen. U betaalt wel belasting over het verschil tussen de gewonnen prijzen en het bedrag dat u heeft ingezet. Daarvoor moet u zelf aangifte kansspelbelasting doen en de belasting betalen. Dit geldt ook als u wint op een buitenlandse goksite.
 
Prijs in buitenlands kansspel
 
Als u een prijs wint in een buitenlands kansspel, moet u daarvan zelf aangifte doen met het aangiftebiljet kansspelbelasting. U kunt dit formulier telefonisch aanvragen bij de BelastingTelefoon. In Nederland zijn de Belastingen over kansspellen (hieronder valt dus ook gokken op voetbal) als volgt geregeld.

 

Je moet 29% kansspelbelasting betalen over je gewonnen bedragen, indien deze, per weddenschap, hoger zijn dan het bedrag van 454 euro. We praten hierover winsten, dus jouw inzet trek je ook van dit bedrag af.

 

Een voorbeeldje: Je legt €100,- in via één van de zorgvuldig geselecteerde bookmakers op VoetbalGokken.nl en wint met deze weddenschap een totaalbedrag van €500,-. Het bedrag van €500,- minus €100,- inzet is een totale netto prijs van €400,-. Je gewonnen bedrag is dus in totaal €400,- en je hoeft dus geen Kansspelbelasting over deze relatief 'kleine' prijs te betalen.
 
* Onze website is met zorgvuldigheid samengesteld naar beste kennis en weten. VoetbalGokken.nl is op geen enkele wijze verantwoordelijk of aansprakelijk voor onjuist vermelde en/of aangepaste, vernieuwde wetgeving.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Multimiljonair door kansberekening

Overige artikelen
17/04/2015

Matchfixing: Echt voetbal of toch theater?

Overige artikelen
26/08/2014

Waarop baseren bookmakers hun odds?

Overige artikelen
11/06/2019

Voorkom het ontstaan van een gokverslaving

Overige artikelen
11/07/2019

De beste Online Bookmakers