Speluitleg
26/10/2021 4.585 weergaven

Alles over de nieuwe limieten bij een bookmaker

Na wat research heb je de perfecte bookmaker gevonden voor je voetbalweddenschappen. Er staat je nu maar één ding te doen: inschrijven! Terwijl je bezig bent met het invullen van je gegevens, komt vanzelf die ene vraag voorbij. De bookmaker wil namelijk van je weten welke persoonlijke speellimieten je instelt. Voordat je ook maar één weddenschap bent aangegaan, moet je dus al nadenken over je maximale storting, het maximale bedrag dat in je account mag staan én de maximale speelduur. Het liefst denk je daar op dat moment niet over na. Je wilt gewoon door het aanbod struinen en beginnen met wedden. Toch is het erg belangrijk dat je meteen al serieus naar je persoonlijke limieten kijkt. Als de frustratie toeneemt en je alleen nog maar gefocust bent op het terugwinnen van die verloren inzetten, besparen die limieten je namelijk een hoop ellende.

Algemene limieten worden persoonlijke limieten

Limieten zijn niet nieuw in de online gokwereld. Zoek maar eens een bookmaker waar je met een storting van 2 euro terechtkunt. Grote kans dat je langs heel wat online wedkantoren komt die zo’n laag stortingsbedrag niet accepteren. Je stuit vaak op minimale stortingslimieten van 5 of zelfs 10 euro per keer. Daarnaast kun je tegen maximale stortingslimieten en minimale/maximale opnamelimieten aanlopen. Dit soort algemene limieten worden opgelegd door de bookmaker zelf.

Met de vernieuwing van de Nederlandse online gokmarkt (in oktober 2021) zijn veel van dit soort standaard limieten verdwenen. Voor maximale stortingsbedragen is nauwelijks plaats meer, en ook het minimale opnamebedrag is bij de invoering van de nieuwe Wet op de Kansspelen (WoK) grotendeels teniet gedaan. Dat wil niet zeggen dat limieten helemaal geen rol meer spelen. Sterker nog, er is meer aandacht voor speellimieten dan ooit. Alleen draait nu bijna alles om het instellen van persoonlijke limieten. Zo kun je jouw speellimieten precies aanpassen aan je persoonlijke situatie.

De nieuwe Kansspelwet dwingt je tot nadenken

Vóór 1 oktober 2021 was het instellen van persoonlijke limieten nog helemaal vrijwillig. Je kon zelf bepalen of je jezelf barrières wilde opleggen of niet. Een grote groep met gokkers ging er op eigen initiatief mee aan de slag, maar een minstens zo grote groep liet die persoonlijke limieten voor wat ze waren. Het was niet verplicht om een dag-, week- of maandlimiet in te stellen, dus waarom zouden ze die kostbare tijd aan dit soort zaken besteden? Zij wilden gewoon alle vrijheid hebben om op elk gewenst moment extra geld te storten of om tóch nog even wat langer door te spelen. Die persoonlijke limieten werden dan ook vakkundig genegeerd.

Sinds de invoeren van de nieuwe Wet op de Kansspelen is het niet meer mogelijk om die persoonlijke limieten te negeren. Want al tijdens je registratie word je gedwongen om ten minste na te denken over je eigen situatie. Bij de bookmakers met een officiële licentie voor de Nederlandse gokmarkt moet je drie verschillende limieten instellen:

  • Het maximale bedrag dat je per dag, week of maand wilt storten.
  • Het maximale bedrag dat in je wallet mag staan.
  • De maximale tijd die je per dag, week of maand wilt besteden aan je voetbalweddenschappen.

Waarom moet je die speellimieten eigenlijk instellen?

Aangezien het hier om persoonlijke limieten gaan, heb je alles nog steeds zelf in de hand. De bookmaker legt je geen maximale speelduur van 1 uur per dag of een maximale storting van 50 euro per week op. Het is aan jou om te beslissen hoe ver je die limieten oprekt.

Het is natuurlijk niet voor niets dat de bookmakers je laten nadenken over je eigen limieten. Dit alles is bedacht om het wedden op voetbal nóg veiliger te maken. Want wat gebeurt er als er geen begrenzing is en je verliest een paar weddenschappen achter elkaar? Dat ene stemmetje in je achterhoofd begint vanzelf te fluisteren en voor je het weet, zet je meer en meer geld in. Je wilt koste wat het kost dat verloren geld terugwinnen. Meer spelen en je inzet verhogen lijkt dan de perfecte oplossing. Maar als je op een rustig moment over deze situatie nadenkt, weet je dat meer geld storten juist het domste is wat je kunt doen. Toch is het lastig om jezelf van het gokplatform terug te trekken als de frustratie toeneemt en de wil toeneemt om dat verlies goed te maken. Gelukkig doen die vooraf ingestelde limieten het belangrijkste werk. Zodra jouw grens is bereikt, is het niet meer mogelijk om geld te storten of om meer tijd op het gokplatform te spenderen. De bookmaker zorgt voor een tijdelijke blokkade. Hierdoor ben je gedwongen om weer even tot jezelf te komen.

Het begint bij het nadenken over financiële limieten

Er zijn maar weinig voetbalgokkers die puur voor lol bij een bookmaker rondlopen. Winst maken is ongetwijfeld één van je hoofddoelen. Dus je baalt als je je inzet verliest en je viert een klein feestje als je een mooi geldbedrag wint. Hoe hoog die verloren inzet is en hoe hoog dat gewonnen geldbedrag gaat zijn, hangt helemaal af van je persoonlijke financiële situatie. Voor de ene gokker is het al heel wat om 40 euro per week te storten, terwijl de ander gemakkelijk honderden euro’s uitgeeft aan voetbalweddenschappen. Het bedrag op zich is helemaal niet van belang. Zodra je maar weet waar jouw grens ligt en wanneer die spannende hobby omslaat in een situatie die weleens financiële problemen kan veroorzaken.

Bij het instellen van je persoonlijke limieten, moet je over een aantal financiële zaken nadenken. Allereerst is daar het maximale bedrag dat je per dag, week of maand in je account mag storten. Zodra je middenin je weddenschappen zit, kun je amper nog objectief nadenken over je financiële plafond is. Het is dus zaak om dit vooraf te regelen, want met een maximaal stortingsbedrag kun je je financiële grens nooit overschrijden. Ook het maximale geldbedrag dat in je wallet mag staan, heeft je aandacht nodig.

Het lijkt misschien onbelangrijk om op regelmatige basis een uitbetaling aan te vragen, maar bedenk je wel dat je steeds meer geld kunt inzetten als het bedrag in je spelersaccount groeit. Hoe verleidelijk is het om één keer die klapper te maken door wat extra risico te nemen? Er staat genoeg geld in je spelersaccount, dus met schijnbaar speels gemak kun je de inzet flink verhogen. Maar ja… dat geld raak je net zo makkelijk weer kwijt. Een persoonlijke walletlimiet moet je daar tegen beschermen. Zodra je maximale spelerssaldo is bereikt, zorgt de bookmaker automatisch voor een uitbetaling. Je hoeft niets zelf te activeren, zoals je dat normaal gesproken wel moet als je de winst wilt laten uitkeren. Als die automatische uitbetaling een feit is, begin je gewoon weer met een bescheiden bedrag te gokken. Zo kom je ook niet in de verleiding om je inzet te verhogen wanneer die hoge quoteringen op je scherm staan.

De bookmaker vraagt ook naar je maximale speeltijd

We hoeven je niet te vertellen wat de gevolgen zijn als je bij de bookmaker meer geld uitgeeft/verliest dan je eigenlijk kunt missen. Maar bij de promotie van het veilig wedden-principe is minstens zoveel aandacht voor de tijd die je op het gokplatform doorbrengt. Logisch, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alleen nog maar met voetbalwedden bezig bent.

Misschien heb je het wedden goed onder controle en heb je qua speelduur geen beperking nodig. Dat is helemaal prima! Bij het instellen van je persoonlijke limieten kun je namelijk aangeven dat je gewoon 24 uur per dag toegang wilt hebben tot het gokplatform. Toch moet je goed nadenken of je het voetbalwedden wel écht onder controle hebt. Ben je niet stiekem geneigd om nog een paar extra weddenschappen aan te gaan waardoor je langer bij de bookmaker blijft hangen dan eigenlijk de bedoeling was? En vergeet je tijd vaak, en blijkt dan achteraf dat je al een paar uur bezig bent? Dan is het zeker verstandig om zo’n tijdslimiet in te stellen. Je account bevriest als je de maximale speelduur hebt bereikt. Pas de volgende dag of week (afhankelijk van je instelling) kun je weer verder met gokken.

Neem de tijd voor het instellen van je speellimieten

Je wilt zo snel mogelijk beginnen met wedden, dus vul je zo snel mogelijk iets in als je een spelersaccount aanmaakt. Herkenbaar, toch? Het is zeer begrijpelijk is dat je snel door de verplichte persoonlijke limieten heen raast. Maar het is echt verstandig om even de tijd te nemen en rustig na te denken over de limieten die je invult. Dit bespaart je namelijk veel ellende als het moment daar is en je té veel in de ban raakt van het wedden. Je zit overigens nooit vast aan de speellimieten die je tijdens de registratie aangeeft. Je kunt ze altijd naar boven of beneden bijstellen als dat nodig is. Let wel op: de bookmakers hebben duidelijke regels als het gaat om het bijstellen van persoonlijke limieten. Er zit vaak een vertraging op waardoor je je maximale stortingsbedrag niet snel kunt verhogen als je in een roes komt. Veiligheid boven alles in het Nederlandse online goklandschap.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers