Speluitleg
27/08/2021 6.929 weergaven

Asian en 3-Way Handicap: ken de verschillen

Als het over handicapweddenschappen gaat, denk je al snel aan de Asian Handicap. Maar wie even iets verder kijkt dan dat, ontdekt meteen dat er nóg een variant is: de 3-Way Handicap. Deze tweede variant staat onder gokkers ook wel bekend als de Europese Handicap. Hoewel beide wedtypes hetzelfde uitgangspunt hebben, zijn er toch een paar belangrijke verschillen. Dat zie je wel wanneer je beide wedopties wat nader bestudeert. Want als je de Asian Handicap bekijkt, waar is dan de gelijkspeloptie die je bij de 3-Way Handicap wel hebt? En andersom mis je ook iets. Al die halve en kwartlijnen waar je bij de Asian Handicap uit kunt kiezen, zijn bij de Europese variant opeens verdwenen. Tot slot is daar nog het verschil in quoteringen. Die extra gelijkspeloptie en die halve en kwartlijnen hebben gewoon invloed op de waarde van je weddenschap. Begint het je al te duizelen? Niet nodig, want na het lezen van dit artikel ben je precies op de hoogte van de verschillen tussen Europese en Aziatische handicapweddenschappen.

Dit is de basis van elke handicapweddenschap

Op het moment dat de elftallen het veld oplopen, zijn de kansen eventjes gelijk. Beide clubs hebben 90 minuten de tijd om te scoren én om de tegenstander van scoren af te houden. Daarnaast starten beide clubs op nul, dus het verschil moet in twee helften van 45 minuten nog worden gemaakt. Of toch niet…? Met een handicapweddenschap verdwijnt het idee dat dat een voetbalmatch vanaf nul moet beginnen, helemaal van tafel. Voordat er ook maar één minuut is gevoetbald, kijkt een ploeg namelijk al tegen een achterstand aan. Het andere elftal heeft het beter bekeken, want zij beginnen toch met een kleine voorsprong op hun tegenstander aan die wedstrijd. De kans om het duel winnend af te sluiten, neemt hierdoor alleen maar toe. Tenminste, op papier. De virtuele voorsprong/achterstand die je toekent met een handicapweddenschap, bestaat alleen voor jou en al die andere gokkers die dezelfde weddenschap aangaan.

Asian Handicap Voetbalgokken

De Asian Handicap en 3-Way Handicap hebben als weddenschap bij een bookmaker exact hetzelfde uitgangspunt. Bij beide varianten heb je de macht om één van de ploegen een virtuele voorsprong of achterstand toe te kennen. Hierdoor wordt het voor de underdog realistischer om het duel (op papier) te winnen. Het grote Real Madrid moet juist alles uit de kast halen om vanuit een 2-0 achterstand terug te komen in de wedstrijd en misschien zelfs die overwinning te pakken. Een 3-0 zege op het scorebord betekent met jouw Asian of 3-Way Handicap een krappe 3-2 overwinning op papier. Toch is het niet voor niets dat beide handicapopties naast elkaar bestaan. Er zijn namelijk cruciale verschillen waar jij als voetbalgokker rekening mee moet houden. De ene keer is het namelijk slim om voor die Asian Handicap te gaan, terwijl de Europese 3-Way Handicap de volgende keer de beste optie is.

Het eerste verschil zit hem in het gelijkspel

Je hebt een voetbalmatch op het oog die perfect is voor een handicapweddenschap. Maar ja, wordt het een Asian Handicap of ga je toch voor de Europese variant? Je gebruikt beide wedtypes om op basis van die handicap de winnaar van het duel te voorspellen. Alleen zie je meteen een duidelijk verschil wanneer je beide wedopties bekijkt. Zo biedt 3-Way Handicap jou dezelfde drie inzetmogelijkheden die je bij een gewone 1x2 weddenschap ook hebt: winst voor de thuisploeg, winst voor bezoekende ploeg of een gelijkspel. Bij de Asian Handicap is die gelijke stand volledig verdwenen. Er blijven hierdoor maar twee uitkomsten over.

Stel je hebt je zinnen gezet op het Premier League-duel tussen Manchester City en Arsenal. The Citizens zijn de grote favoriet bij deze ontmoeting, dus die handicapweddenschap is een mooie optie. Je besluit om Arsenal met een 2-0 voorsprong aan deze wedstrijd te laten beginnen. Met een 3-Way Handicap voorspel je match met die virtuele voorsprong een verlies, een gelijkspel of een overwinning oplevert. Zet je in op winst voor Arsenal en komt er virtueel toch een gelijke stand? Je verliest je weddenschap en bent je inzet kwijt. Dat is wel anders wanneer je voor de Asian Handicap gaat. Omdat gelijkspel geen deel uitmaakt van deze weddenschap, krijg je je inzet gewoon terug als op papier toch die 1-1, 2-2 of 3-3 stand verschijnt. Hiermee verzeker je jezelf tegen dat altijd onvoorspelbare gelijkspel. Met een Asian Handicap is er een theoretische kans van 50% dat je je inzet verliest, met een 3-Way Handicap is dat meteen 66%. Misschien ben jij wel zo’n gokker die zich het prettigst voelt bij weddenschappen die zo min mogelijk verlies opleveren. Dan is de keuze tussen deze twee opties snel gemaakt.

Kies je voor de Asian Handicap, denk dan goed na of het slim is om de wedstrijd te laten beginnen met een 0-2 achterstand voor Man City (-2) óf met een 2-0 voorsprong voor Arsenal (+2). Bij het eerste scenario win je als City wint met minimaal drie goals verschil. Winnen ze met exact twee doelpunten verschil, dan krijg je je geld terug omdat er op papier een gelijke stand is). Zet je in op Arsenal +2? In dat geval raak je je inzet kwijt als ze met drie doelpunten of meer verliezen en krijg je je inzet terug bij 2 doelpunten verschil. Met alle andere scenario’s maak je winst. Het is een subtiel verschil met mogelijk grote gevolgen voor jouw bankroll.

Dan zijn daar ook nog de halve lijnen en kwartlijnen

Het ontbreken van de optie gelijkspel is niet het enige dat opvalt wanneer je de Asian Handicap vergelijkt met de 3-Way Handicap. De Europese variant werkt namelijk een stuk eenvoudiger waardoor beginnende gokkers toch graag voor die 3-Way Handicap kiezen. Zodra je voor de Asian Handicap gaat, krijgt je namelijk te maken met halve lijnen en kwartlijnen. De 3-Way Handicap heeft alleen hele lijnen om je druk om te maken. Met deze Europese variant heb je dus meer kans om je inzet te verliezen, maar de eenvoud van deze handicapweddenschap maakt dat zeker goed.

Hele lijnen, halve lijnen en kwartlijnen… ze horen er allemaal bij als je voor een handicapweddenschap gaat. De hele lijnen leveren weinig problemen op. Een weddenschap met een hele lijn betekent simpelweg dat je Arsenal één of twee doelpunten voorsprong geeft. Dit kan zowel met een 3-Way Handicap als met een Asian Handicap. Bij de Aziatische variant kun je halve lijnen en kwartlijnen als alternatief inzetten. Met +1.5 geef je Arsenal dus anderhalve doelpunt voorsprong bij aanvang van de wedstrijd. Je verliest als de club met twee doelpunten of meer verliest; je wint als het verschil minder dan twee doelpunten is. Een virtueel gelijkspel (en daarmee het terugkrijgen van je inzet) is nu sowieso geen optie meer. Met een kwartlijn ga je tussen de hele en halve lijnen in zitten. Als je inzet op -1.25 voor Man City, verdeel je je geld in principe over -1 en -1.5. Je wint als The Citizens de overwinning pakken met minimaal twee goals verschil (-1 en -1.5 winnen), en met één doelpunt verschil krijg je je inzet half terug omdat de optie -1.5 verlies oplevert en de optie -1 voor een gelijkspel zorgt.

Dankzij al die opties die een Asian Handicap biedt, kun je je voetbalweddenschap echt perfectioneren. Een 3-Way Handicap geeft veel minder mogelijkheden om je weddenschap te verfijnen. Maar het vergt wel heel wat denkwerk om je weddenschap zo te finetunen dat hij naar jouw idee perfect is. Je moet echt de nodige ervaring hebben om alle mogelijkheden van een Asian Handicap goed te benutten.

Zo maak je je keuze tussen een Asian en 3-Way Handicap

Met zijn kwartlijnen, halve lijnen en dat subtiele verschil tussen +2 en -2 is de Asian Handicap een stuk ingewikkelder dan de Europese 3-Way Handicap. Zet je net de eerste stappen in de wereld van de handicapweddenschappen, dan kun je die Aziatische variant dus beter vermijden. Begin eenvoudig en laat je leiden door de 3-Way Handicap. Zodra je je wat comfortabeler begint te voelen bij deze handicapweddenschappen, is het tijd om slimme keuzes te maken.

De keuze voor een Asian Handicap of Europese Handicap hangt deels af van de odds die op je scherm staan. Ga je voor hele lijnen, dan is de 3-Way Handicap financieel gezien de slimste optie. Kijk maar naar die wedstrijd tussen Manchester City en Arsenal. Je laat The Citizens met 2 doelpunten achterstand aan het duel laat beginnen, en toch verwacht je dat ze nog steeds die overwinning binnenslepen. Met een 3-Way Handicap profiteer je dan van een quotering van 2.70, een Asian Handicap is slechts 2.18 keer je inzet waard. Je gebruikt die Aziatische variant dus als je te veel twijfelt en je wat extra zekerheid wilt inbouwen voor het geval er een virtueel gelijkspel komt. Ook als je verfijning van je weddenschap zoekt, kom je uit bij de Asian Handicap. Alleen een nauwkeurige analyse van de wedstrijd vertelt je of die verfijning nodig is of niet.

Let op: er zijn bookmakers die maar één van beide varianten aanbieden. Kijk dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn voordat je verheugt op die winstgevende 3-Way Handicap of die verfijnde Asian Handicap.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers