Speluitleg
26/04/2019 15.653 weergaven

Cash-out optie: vroegtijdig een weddenschap uitbetalen

Een voetbalwedstrijd loopt soms niet zoals je vooraf gedacht had. Geheel tegen de verwachtingen in weet de underdog al in het eerste half uur te scoren. En dat niet alleen, want het lijkt erop dat de grote favoriet totaal niet in de wedstrijd zit. De kans dat jouw weddenschap verloren gaat, wordt met de minuut groter. Je kunt nu opgeven en met lede ogen aankijken hoe je inzet verloren gaat. Maar past dat echt bij jouw gokstijl? Misschien zet je liever alles op alles om je verliezen zoveel mogelijk te beperken. In dat geval is de cash-out optie de perfecte oplossing!

Weddenschappen afbreken met de cash-out optie

Bij elke voetbalweddenschap zijn er twee mogelijke resultaten: óf je voorspelling komt uit en je wint de weddenschap óf je hebt het bij het verkeerde eind en je bent de inzet kwijt. Toch is het wedden op voetbal niet altijd zo zwart-wit als het nu lijkt. Veel grote bookmakers hebben inmiddels een optie ingebouwd waarmee je de weddenschap voortijdig af kunt breken: de cash-out optie. De cash-out optie is niets anders dan een extra zekerheidje of de winst te verzilveren of het verlies te beperken. Een weddenschap met cash-out optie begint zoals elke andere weddenschap. Je verdiept je in de statistieken, geeft je voorspelling door aan de bookmaker en daarna is het afwachten hoe de wedstrijd verloopt. Maar er is wel een groot verschil tussen weddenschappen mét of zónder cash-out optie. Bij weddenschappen zonder cash-out optie kun je niets meer doen zodra je eenmaal hebt ingezet. Weddenschappen mét cash-out optie bieden die mogelijkheid wel. Je kunt je single bet namelijk voortijdig stopzetten en een deal met het wedkantoor sluiten. De bookmaker biedt dan een bepaald bedrag en jij beslist of je akkoord wilt gaan met deze cash-out. Denk hier wel goed over na, want het oorspronkelijke winstbedrag ga je met de cash-out optie nooit halen. 

Ga je wel of niet voor die cash-out?

Normaal gesproken geven de quoteringen exact aan hoeveel een weddenschap waard is. Een inzet van 10,00 euro en quoteringen van 3.50 leveren een uitbetaling op van 35,00 euro. Het winstbedrag komt dan neer op 25,00 euro. Wie bij deze weddenschap voor de cash-out optie gaat, zal nooit 25,00 euro winst maken. De bookmakers slaan aan het rekenen en kijken hoeveel geld ze ervoor over hebben om jou te laten stoppen. Met de cash-out optie maak je (als je geluk hebt) 15,00 euro winst, wat toch een stuk lager is dan het bedrag dat je oorspronkelijk in gedachten had. Je moet dus zeker weten dat een cash-out een goed idee is. Lijkt het erop dat je de weddenschap gaat verliezen? Vraag jezelf dan af hoe reëel het is dat de wedstrijd nog kantelt. Met de cash-out optie grijp je op tijd in en kun je de schade beperken. Komt ‘jouw club’ juist op voorsprong? In dat geval kun je de cash-out optie inzetten om de winst veilig te stellen.

Een vervroegde uitbetaling om de schade te beperken

Geen enkele gokker vindt het leuk om een weddenschap te verliezen. Maar soms moet je gewoon toegeven dat je het bij het verkeerde eind had. Stel je wedt op de grote klassieker uit de Spaanse La Liga. Je gelooft erin dat Real Madrid de wedstrijd gaat winnen, maar binnen 12 minuten wordt er al gescoord door FC Barcelona. Voor de rust valt er nogmaals een doelpunt en staan de Catalanen met 2-0 voor. En na rust? In de eerste 10 minuten zet FC Barcelona zoveel druk dat de Koninklijke uit Madrid weinig kansen krijgt. Dit is het perfecte scenario om een vervroegde uitbetaling te overwegen. De kans dat je de weddenschap alsnog wint, is klein. Het enige wat je dus kunt doen, is de schade beperken met de cash-out optie. Nadat je de cash-out optie hebt geactiveerd, maakt het niet meer uit hoe de wedstrijd eindigt. Bij winst voor Barcelona mag je gewoon blij zijn dat je op tijd hebt ingegrepen. Want zonder de cash-out optie was je de inzet echt kwijt geweest. Komt Real verrassend genoeg toch nog terug, dan maak je minder winst dan oorspronkelijk de bedoeling was. Druk dus nooit té vroeg op de cash-out knop als je de schade wilt zien te beperken. Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten, en ook in de tweede helft kan er nog veel gebeuren. 

Verzeker jezelf van winst met de cash-out optie

De cash-out optie is ideaal voor gokkers die op verlies staan en de schade willen beperken. Toch kun je het ook omdraaien. Want wat als ‘jouw team’ op voorsprong staat en je bang bent dat de tegenstander alsnog roet in het eten gaat gooien? In dat geval kun je de cash-out optie gebruiken om de winst veilig te stellen. Laten we voor deze tactiek teruggaan naar het Champions League-seizoen van 2018/2019. Ajax wist het tot (bijna) ieders verbazing tot de halve finale te schoppen. De heenwedstrijd bij Tottenham Hotspur leverde voor de Amsterdammers nog een mooie 1-0 op. Zowel fans als gokkers hadden er vertrouwen in dat de return in de Johan Cruijff ArenA ook een overwinning voor de Ajacieden zou opleveren. Met de 2-0 voorsprong in de eerste helft nam dat vertrouwen alleen maar toe. Maar was je nog zo zeker van je zaak toen de Spurs in de 55e minuut de 2-1 en vier minuten later de 2-2 maakten? Op dit soort momenten kun je het zekere voor het onzekere nemen en voor een vervroegde uitbetaling gaan. Je sluit een compromis met de bookmaker en trekt je terug uit de weddenschap. Daarbij weet je één ding zeker: je eindigt de weddenschap met winst.   De winst vóór het einde van de wedstrijd veiligstellen werkt overigens erg goed wanneer je inzet op de underdog. Wedden op de underdog levert hoge quoteringen op, maar ook veel risico. Komt de club net na rust dus toch op voorsprong, dan is het wellicht een goed idee om je winst te verzilveren. De kans is gewoon te groot dat de tegenstander die mooie voorsprong alsnog teniet doet.

Biedt de bookmaker een eerlijke deal?

Het kan slim zijn om de cash-out optie te activeren. Maar je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat de bookmaker een goede deal biedt. Gelukkig is de bookmaker niet de enige die wat rekenwerk kan doen. Voor je berekening heb je de volgende informatie nodig:
  • De oorspronkelijke quoteringen van het moment waarop je de weddenschap aanging (3.50)
  • De nieuwe quoteringen op het moment dat je de cash-out optie zou gebruiken (2.50)
  • De hoogte van je inzet (10,00 euro)
Uit een snelle rekensom blijkt dat je minimaal (3.50 / 2.50 * 10) 14,00 euro winst moet maken om de cash-out optie rendabel te maken. Als een bookmaker 15,00 biedt, mag je dus heel tevreden zijn. Meestal ligt het bedrag wat lager omdat de bookie een extra percentage berekent voor de winst. Toch moet je oppassen dat je niet met te weinig geld genoegen neemt. Wanneer het bedrag van de bookmaker in jouw ogen te laag ligt, dan doe je er goed aan om de wedstrijd gewoon uit te zitten. Of ga voor dat ene veilige alternatief: de gedeeltelijke cash-out. 

Wordt het een volledige of een gedeeltelijke cash-out?

Veel bookmakers bieden je twee mogelijkheden wanneer je voor een cash-out kiest. De eerste mogelijkheid is een volledige cash-out, waarbij de bookmaker de hele weddenschap afkoopt. Zodra jullie eenmaal een deal hebben gesloten, is het voor jou niet interessant meer hoe de wedstrijd verloopt. Daar zit natuurlijk één groot nadeel aan. Want wat als de underdog die 1-0 voorsprong de hele wedstrijd vast weet te houden? Het is dan toch balen als je je realiseert hoeveel geld je had kunnen winnen. Maar jij hebt een deal met de bookmaker, en dus moet je tevreden zijn met het bedrag van de cash-out. Sta je op verlies, maar geloof je ergens toch nog dat je voorspelling uitkomt? Of staat de underdog voor en heb je een beetje hoop dat de tegenstander niet meer scoort? Op dit soort momenten kun je ook gaan voor de gulden middenweg, oftewel de gedeeltelijke cash-out. Bij zo’n gedeeltelijke cash-out wordt je weddenschap simpelweg opgesplitst. Een deel van je inzet blijft in het spel, terwijl je over een ander deel een vervroegde uitbetaling aanvraagt. Het voordeel van deze constructie is dat je je kansen spreidt. Daar staat tegenover dat het uitbetaalde bedrag bij zo’n gedeeltelijke cash-out een stukje lager ligt dan bij een volledige cash-out. Je moet dus hopen dat het geld dat in het spel blijft, ook wat oplevert. 

Let op: niet altijd een cash-out mogelijk

De cash-out optie is een extra zekerheidje om winst te maken met het wedden op voetbal. Wees je er wel van bewust dat er beperkingen zijn. Zo bieden niet alle bookmakers deze optie aan, en ook per sport en soort weddenschap kunnen er verschillen zijn. Bekijk dus goed wat de mogelijkheden zijn voordat je aan het wedden gaat. Het zou zonde zijn als je er pas later achter komt dat de cash-out optie niet beschikbaar is voor jouw weddenschap.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers