Speluitleg
18/08/201527.011 weergaven

Hoe werkt wedden op Asian Handicaps?

De Asian Handicap is inmiddels flink ingeburgerd in de wereld van het voetbalwedden. Het is een populair wedtype, maar het roept ook de nodige vragen op. Vooral de minder ervaren gokkers vinden het lastig om te wedden met een Asian Handicap. Sla je deze weddenschappen liever over, simpelweg omdat je niet goed weet hoe ze werken? Zonde! De Asian Handicap zorgt voor verhoogde quoteringen en hoort daarom écht op je lijstje met favoriete wedopties te staan. Maak dus kennis met de Asian Handicap en laat je overtuigen door de grote voordelen van deze weddenschap.

De Asian handicap verovert de Europese gokmarkt

Het zal je niet verbazen dat de Asian Handicap is overgewaaid vanuit de Aziatische gokmarkt. Bij de bookmakers uit die regio was deze handicap-weddenschap al jarenlang bekend onder de naam Hang Cheng voordat ook Europa eraan moest geloven. De Indonesische bookmaker Joe Phan zag de grote mogelijkheden van dit wedtype en in 1998 besloot hij om de Britse journalist Joe Saumarez Smith bij zijn plannen te betrekken. Hang Cheng moest naar Europa, maar daarvoor was wel een westerse naam nodig. Saumarez Smith koos voor een eenvoudige en toch duidelijke naam. De Asian Handicap was geboren. Sinds de introductie in 1998 is de Asian Handicap de Europese gokmarkt echt aan het veroveren.

Wat maakt wedden op voetbal met een Asian Handicap zo interessant?

Het idee achter wedden met de Asian Handicap is simpel. Je geeft één van de teams een virtuele voorsprong of achterstand en dan is het afwachten wat er gebeurt. Een club die met twee doelpunten achterstand aan de wedstrijd begint, moet dus minstens drie keer scoren om te winnen. En dat wordt ongetwijfeld nog een hele opgave. De Asian Handicap heeft niet voor niets het woord ‘handicap’ in zich. Met dit wedtype creëer je namelijk je eigen obstakels waardoor het extra lastig is om de weddenschap te winnen. Maar je bepaalt wel zelf hoe hoog die obstakels zijn. Eén doelpunt achterstand is bijvoorbeeld al heel anders dan de wedstrijd starten twee of drie goals achter. De bookmakers bieden met wedden met een Asian Handicap allerlei opties aan en het is aan jou om te bepalen hoeveel risico je neemt. Je houdt dus altijd zelf de touwtjes in handen als je kiest voor voetbalwedden met de Asian Handicap. Waarom zou je het jezelf eigenlijk zo moeilijk maken door met een handicap te voetbalwedden? Als je weet hoe bookmakers werken, kan er maar één antwoord komen: de hoge quoteringen. Met de Asian Handicap neem je extra risico, dus de quoteringen bij de bookmaker gaan automatisch omhoog. Laat dat hoge winstbedrag maar komen!

Wedden met de Asian handicap: een handig voorbeeld

Zie je die hoge winst wel zitten? Dan is het hoog tijd om je verder te verdiepen in de Asian Handicap. Een simpel voorbeeld maakt al veel duidelijk over dit wedtype. Stel je wilt de winnaar voorspellen van de wedstrijd tussen Juventus en Fiorentina. Aan de quoteringen van een gewone 1x2 weddenschap zie je direct dat er een grote favoriet is. Bij winst voor Juventus staan de quoteringen op 1.56, bij een gelijkspel is dit 4.30 en bij winst voor Fiorentina krijg je gemakkelijk 6,5 keer je inzet terug. Inzetten op Juventus heeft weinig nut aangezien deze weddenschap erg weinig oplevert. Wedden op Fiorentina is dan weer erg risicovol, want het lijkt bijna zeker dat je de weddenschap verliest. Deze wedstrijd uit de Serie A wordt opeens wél interessant als je kiest voor de Asian Handicap. Wij kiezen ervoor om Fiorentina de uitwedstrijd in Turijn te laten beginnen met twee doelpunten voorsprong. Als de scheidsrechter fluit voor de aftrap, is de virtuele stand dus als volgt: Juventus 0 – Fiorentina 2. En toch geven we aan de bookmaker door dat Juventus gaat winnen. Dit levert de volgende mogelijke uitkomsten op:

  • Juventus wint de wedstrijd met 2 of minder doelpunten verschil – je verliest de weddenschap
  • Juventus wint de wedstrijd met 3 of meer doelpunten verschil – je wint de weddenschap
  • Fiorentina wint de wedstrijd – je wint de weddenschap, ongeacht de stand
  • De wedstrijd eindigt in een gelijkspel – je wint de weddenschap, ongeacht het aantal doelpunten

Je moet je bij deze weddenschap natuurlijk wel afvragen of Juventus echt genoeg kwaliteit in huis heeft om de tegenstander met minstens 3 doelpunten te verslaan. Bij twijfel trekken de hoge quoteringen je misschien over de streep.

Ga je voor volledige winst of sluit je een compromis?

Bookmakers bieden heel wat keuze als het gaat om gokken op voetbal met de Asian Handicap. Ga je bij bovenstaande wedstrijd uit de Serie A voor die virtuele voorsprong voor de club uit Florence? Dan zie je bij de bookie de notatie ‘Juventus – Fiorentina: Handicap (0 : 2)’ staan. Wanneer je verder door de lijst met handicap-weddenschappen scrolt, kom je daarnaast misschien noteringen tegen als (0 : 1.5) of (0 : 1.75). Want ja, bookmakers werken bij de Asian Handicap ook met halve punten of kwart-punten.

Asian Handicap met halve punten (0.5, 1.5, 2.5, enz)

De Asian Handicap met halve punten geeft een net wat andere uitkomst dan met hele lijnen. Je sluit namelijk de mogelijkheid van een gelijkspel uit. Als Fiorentina een virtuele voorsprong krijgt van (0 : 1.5), dan kun je de weddenschap bovendien al winnen wanneer Juventus twee keer scoort. Bij (0 : 2) moet de club uit Turijn minstens drie doelpunten maken om jou naar de overwinning te helpen. Natuurlijk heeft dit wel gevolgen voor de quoteringen.

Asian Handicap met kwart-punten (1.75, 2.25, enz)

Kies je voor de Asian Handicap met een kwart erin verwerkt, zoals (0 : 1.75) of (0 : 2.25)? In dat geval ga je voor de gulden middenweg. Je verdeelt je aandacht namelijk over twee mogelijke uitkomsten, waarbij je geheel of gedeeltelijk kunt winnen. Bij (0 : 1.75) ga je voor een combinatie van (0 : 1.5) en (0 : 2). Je wint de volledige weddenschap als Juventus met drie goals verschil wint. Met twee doelpunten verschil sluit de bookmaker een soort compromis. De helft van je inzet levert winst op, de andere helft gaat verloren. Wanneer de Turijnen slechts één keer of helemaal niet scoren, ben je de hele inzet kwijt.

Een weddenschap zónder gelijkspel, maar mét extra opties

De Asian Handicap is in de gokwereld vooral populair bij bepaalde sportwedstrijden. In principe kun je bij allerlei soorten sporten gaan wedden met een handicap. Toch zijn het degene die wedden op voetbal die hier het meest gebruik van maken. Dat komt doordat voetbal een van de weinige sporten is waarbij een wedstrijd in gelijkspel kan eindigen. Het interessante aan de Asian Handicap is juist dat je de optie gelijkspel gemakkelijk uit kunt schakelen. Bij veel van deze weddenschappen móet je een keuze maken. Wint de grote favoriet of heb je de underdog net genoeg voorsprong gegeven om de winst (virtueel tenminste) binnen te slepen? Bookmakers gebruiken de Asian Handicap voornamelijk als een variant op de 1x2 weddenschap. Je voorspelt dus welke club wint, alleen zorg je daarbij wel voor een extra obstakel óf een extra hulpmiddel. Is de gewone Asian Handicap niet uitdagend genoeg? Ga dan op zoek naar een bookmaker die regelmatig combinaties aanbiedt. Zo komt de Asian Handicap bijvoorbeeld vaak voor in combinatie met een over/under weddenschap. Je voorspelt dan welk elftal dankzij of juist ondanks de handicap wint én of er meer of minder dan 2.5/3.5/enz. doelpunten voor nodig zijn. We hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen wat zo’n dubbele weddenschap doet voor de quoteringen. Let wel op: ben je nog redelijk onervaren in het wedden met de Asian Handicap, laat dit soort extra opties dan even voor wat ze zijn. Je kunt het beste beginnen met de reguliere handicap-weddenschap met hele of halve punten. Zodra je dit onder de knie hebt, zijn de weddenschappen met kwartpunten een optie. Wanneer je geen uitdaging meer vindt in de gewone Asian Handicap, dan wordt het tijd om over te stappen naar zo’n combinatie. Het risico is groot, maar de beloning mag er zijn.

Welke wedstrijden zijn geschikt voor de Asian Handicap?

Wanneer je gaat wedden met de Asian Handicap, bepaal je zelf welke club een virtuele voorsprong of achterstand krijgt. Ook geef je zelf aan hoe groot het verschil bij aanvang van de wedstrijd moet zijn. Logischerwijs zijn de quoteringen minder hoog wanneer Fiorentina een voorsprong heeft van 0.5 doelpunt dan wanneer dit er twee of drie zijn. Het is aan jou om te beslissen hoeveel risico je durft te nemen. Maar dit is niet de enige keuze die je moet maken. Je moet namelijk ook beslissen op welke manier je de Asian Handicap inzet. Wedden met de Asian Handicap is ideaal wanneer er een duidelijke favoriet is. Een normaal zo voorspelbare wedstrijd wordt opeens spannend als de underdog met een (ruime) voorsprong van start gaat. Als alternatief kun je ook op zoek naar een wedstrijd waarbij de kansen redelijk gelijk liggen. Een voetbalduel tussen twee middenmoters uit de Eredivisie kan vaak alle kanten op. Met de Asian Handicap ben je gedwongen om een nóg duidelijkere keuze te maken dan met een 1x2 weddenschap. Volop spanning dus wanneer je kiest voor deze Aziatische handicap-weddenschap.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
09/02/2023

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
19/04/2024

Wat is Live Wedden op Voetbal?

Speluitleg
22/02/2023

De beste Online Bookmakers